Snellaadpaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Snellaadstation met 3 plugs:
AC, CHAdeMO, CCS

Snellaadpalen zijn laadpalen waarbij elektrische voertuigen in korte tijd hun accu kunnen opladen door gelijkstroom te leveren aan het voertuig. Door deze methode zijn snellaadpalen in staat om een voertuig binnen een half uur van voldoende elektrische energie te voorzien. Voor laadpalen die wisselstroom leveren aan een auto is dat 2 uur en thuis 8 uur omdat het voertuig via de eigen omvormer de wisselstroom moet omzetten in gelijkstroom. In tegenstelling tot de gewone laders, zitten bij snelladers de kabels altijd vast aan het laadstation.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De bekendste snellaadpalen in Nederland zijn de Fastned snelladers en de superchargers van Tesla. Andere partijen die openbare snellaadstations in gebruik hebben zijn de ANWB, Mister Green en Nissan dealers[1] en bijvoorbeeld Allego. Tot nu[(sinds) wanneer?] toe zijn BP (vier stations)[2] en Total[3] de enige oliemaatschappijen in Nederland die snelladers op hun benzinestations exploiteren. Bij Pesse bevindt zich een multifunctioneel servicecenter waar zich o.a. een tankstation van Shell bevindt en een snellaadstation voor elektrische auto's.[4] In januari 2017 heeft Shell bekendgemaakt dat het bij meerdere tankstations in Nederland laadpalen voor elektrische auto’s gaat plaatsen.[5] Het gaat in eerste instantie om 10 stations in de Randstad. Q8 gaat in België 18 snelladers van 50 kW op haar benzinestations langs snelwegen plaatsen.[6]

Standaarden[bewerken | brontekst bewerken]

Er is nog geen universele standaard voor snelladers. Er zijn globaal vier standaarden voor de stekkers van snelladers:

  • CHAdeMO is de Japanse standaard en wereldwijd de meest gebruikte standaard. o.a. Nissan, Peugeot, Citroën, Honda, Kia, Mitsubishi. vermogen: 50 kW DC.
  • Combined Charging System of CCS is de meest gebruikte standaard in Europa en begint steeds meer een wereldwijde standaard te worden, met name door de hoge laadsnelheden. Wordt gebruikt door BMW, Daimler, Volkswagen, Ford, General Motors, Hyundai en de Tesla Model 3. Vermogen: oplopend tot 350 kW.
  • Tesla superchargers: uitsluitend voor Tesla[7]
  • Chinese stekkers (komen niet voor buiten China)

Voor 'gewone' laders wordt de Mennekes-stekker (IEC 62196 Type-2 connector) gebruikt.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Een snellaadpaal moet vanwege de korte laadtijd een elektrisch vermogen van ca. 50 kW kunnen leveren. De voedingsspanning is 400 tot 500 V gelijkspanning en de stroom kan maximaal 125 ampère worden. Het laadproces van de batterijen wordt door een BMS (battery management system) geregeld. De stekkerverbinding is in Europa van het CHAdeMO-type. Fastned-stations hebben meestal een Tesla-adapter zodat ook Tesla's daar kunnen laden.

Op 11 juni 2014 maakte Tesla-CEO Elon Musk bekend dat hij overweegt om het patent vrij te geven zodat ook andere fabrikanten er gebruik van kunnen maken.[8]

Eind 2016 maakte een samenwerkingsverband van BMW, Daimler, Ford en Porsche bekend dat het ultrasnelle laadstations met een vermogen van 350 kW gaat ontwikkelen voor het Europese wegennet.[9] Dat is een vermogen van 3× zoveel als de Tesla superchargers en 7× zoveel als de snelladers van Fastned en ANWB (50 kW).

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

Een nadeel van snelladen zou een verkorting van de levensduur van de accu zijn.[10] Er wordt aangeraden om ook regelmatig op laag vermogen te laden (bijvoorbeeld thuis). Volgens het Amsterdamse taxibedrijf Taxi Electric hebben de accu's van de Nissan Leaf's geen noemenswaardig capaciteitsverlies na twee jaar 2-3 keer per dag snelladen.[11]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]