Fluisterboot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elektrische huurbootjes, Donkmeer, België

Een fluisterboot (of ook wel elektroboot) is een boot die wordt voortbewogen door middel van een elektromotor. De fluisterboot wordt meestal gebruikt voor recreatieve doeleinden. Daarnaast zijn er elektrische boten die bedrijfsmatig worden ingezet.

Gebruik[bewerken]

De boot wordt veel gebruikt als huurboot. Voordelen zijn dat het eenvoudig te bedienen is, weinig lawaai maakt (fluistert), meestal geen vaarbewijs vereist is of kennis van het zeilen, nauwelijks onderhoud vergt en milieuvriendelijk is. Dit uiteraard in vergelijking met de alternatieven in de verhuur namelijk een roeiboot, een waterfiets, een kano, een zeilboot, een surfplank, een motorboot, een jacht of een speedboot.

In Gent verzekert een elektrisch aangedreven boot, elektroboot genaamd, een pendeldienst tussen Korenlei en Zuid. In Nederland worden steeds meer rondvaartboten, in natuurgebieden en in steden, als fluisterboot uitgerust. Zeilboten, die een hulpmotor nodig hebben, en kleine sloepen krijgen steeds vaker een elektro-aandrijving.

Gebieden[bewerken]

Fluisterboten zijn te huur in natuurgebieden zoals de Vinkeveense Plassen, de Biesbosch, De Weerribben, De Wieden bij Giethoorn, de Nieuwkoopse plassen, de Reeuwijkse plassen, de Dinkel en bij Broek in Waterland en in steden met grachten zoals Zutphen, Vlaardingen, Delft, Leiden, Enkhuizen en Amsterdam. In sommige gebieden zijn anders gemotoriseerde vaartuigen zelfs niet meer toegestaan of wordt de aanschaf van een elektromotor gesubsidieerd. Giethoorn probeert de boot met verbrandingsmotor terug te dringen of te verbieden.[1] Fluisterboten kunnen worden gebruikt voor rondvaarten door natuurgebieden omdat deze geluidloos zijn en de natuur langs het water minder verstoren.

Afmetingen[bewerken]

Rondvaartboot De Meervaarder, vaart met gids door de polders tussen Zoetermeer en Vlietland

Er zijn grote en kleine fluisterboten. Het meest verhuurd worden boten voor 4 tot 6 personen, maar ook boten voor 20 tot 80 personen bestaan, waarbij dan bijvoorbeeld met een gids door interessante gebieden gevaren wordt.

Voortbeweging[bewerken]

De fluisterboot wordt voortbewogen door een elektromotor. Uitgevoerd als buitenboordmotor met losse accu is deze op allerlei boottypen te gebruiken, zoals een aak of een punter. Daarnaast is klassieke inbouw mogelijk, zoals bij een diesel gebruikelijk is. Het schip behoudt zijn oude vaareigenschappen maar krijgt de meest moderne vorm van aandrijving, met alle milieu- en geluidsvoordelen.

Bijzonder bij een elektromotor is de POD-uitvoering, feitelijk een waterdichte torpedo die geheel onderwater gemonteerd wordt. Deze kan zowel gefixeerd als draaiend worden gemonteerd, afhankelijk van het boottype.

Schepen met hybride aandrijving, een combinatie van een kleine diesel en een elektromotor, vallen niet onder het begrip fluisterboot. Motoren worden geleverd door fabrikanten als Elva, Combi, de combinatie IDTechnology + Mastervolt, Electric Ship Facilities, Thruster, Arka en Kräutler. Voor wie niet bekend is met het onderwerp elektrische aandrijving is goed advies belangrijk: overcapaciteit in vermogen, zoals bij benzine en diesel gebruikelijk is, is zeer kostbaar en onnodig. Elk waterverplaatsend schip heeft een maximumsnelheid: de rompsnelheid. Meer vermogen helpt niet sneller te varen maar kost wel geld.

Recreatiegebieden[bewerken]

Bij sommige recreatiegebieden worden deze fluisterboten verhuurd om over het meer te varen dat in of bij het vakantiepark ligt.

Opmerking[bewerken]

Grotere schepen, zoals onderzeeboten maar ook moderne cruiseschepen, worden ook elektrisch aangedreven. De benodigde energie wordt hier echter ter plaatse met dieselaggregaten of anders opgewekt. Hoewel een diesel-elektrisch schip minder lawaai maakt dan een dat rechtstreeks met een dieselmotor wordt aangedreven, mogen dit soort schepen toch geen fluisterboten genoemd worden.