Rondvaartboot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rondvaartboot
Een rondvaartboot in Amsterdam
Kleinere rondvaartboten in 's-Hertogenbosch zijn nodig om door het middeleeuwse kanalenstelsel te manoeuvreren.
Aandrijving buitenboordmotor
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Een rondvaartboot is een boot waarmee toeristen een boottocht kunnen maken via een toeristisch interessante vaarroute. In historische steden en in natuurgebieden worden regelmatig rondvaarten aangeboden.

Rondvaartboten worden, zeker in natuurgebieden maar ook in steden, steeds vaker uitgevoerd als fluisterboot.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland kunnen rondvaarttochten worden gemaakt in de meeste grotere steden met grachten of singels. Waar met open rondvaartboten wordt gevaren wordt deze vorm van toerisme veelal uitgevoerd door vrijwilligers en medewerkers met een klein vaarbewijs. Er zijn rondvaartboten in 's-Hertogenbosch, Breda, Delft, Heusden, Leiden, Groningen en Amsterdam. In Maastricht kan een rondvaart op de Maas gemaakt worden (o.a. naar Luik); in Rotterdam op de Nieuwe Maas en door de haven. Ook kleinere steden en dorpjes zoals Giethoorn en Drimmelen staan landelijk bekend om het boottoerisme.

In sommige Nationale parken in Nederland is water in grote mate aanwezig. Nationaal Park De Biesbosch is per fluisterboot te bezoeken.

Ook in sommige attractieparken en dierentuinen wordt er gebruik gemaakt van rondvaartboten. In het Nederlandse Themapark Efteling zijn de rondvaartboten aan een kabel gekoppeld, waardoor ze een vaste route afleggen. In Safaripark De Beekse Bergen wordt er gebruik gemaakt van een safariboot om de bezoekers rond te varen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Tour boats van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.