Elektrische scooter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Helectra Maxi 5KW Elektrische scooter
emco NOVA R 2000 elektrische scooter, retro look, rood (mei 2017)

De elektrische scooter (ook wel e-scooter genoemd) is een alternatief voor de benzinescooter en wordt aangedreven door een elektrische motor. Een elektrische scooter mag afhankelijk van het type in Nederland en België 25 kilometer per uur (snorscooter) of 45 kilometer per uur (bromscooter) rijden. De elektrische scooter is stiller dan de benzinevariant en stoot geen uitlaatgassen uit.

Verschillende accu's[bewerken | brontekst bewerken]

Voor elektrische scooters worden over het algemeen twee soorten accu's gebruikt. Een lithium-ion-accu of een silicium-gel (gesloten) loodaccu. Er zijn elektrische scooters waarbij de accu uitneembaar is.

Actieradius[bewerken | brontekst bewerken]

De actieradius van een elektrische scooter is afhankelijk van de capaciteit van de accu (28 Ah of 37 Ah) en factoren zoals rijgedrag, tegenwind, gewichtsbelasting (inclusief eventuele bijrijder). Er zijn ook e-scooters waarbij er drie accu's kunnen worden gebruikt, wat voor een driemaal zo groot bereik kan zorgen.

Opladen[bewerken | brontekst bewerken]

De accu van een elektrische scooter heeft, afhankelijk van het type en de oplader, drie tot tien uur nodig om op te laden. Het opladen gebeurt door middel van een laadkabel aan een gewoon stopcontact. Indien de accu uitneembaar is kan deze met een speciale acculader ook op iedere andere plaats aan een stopcontact worden opgeladen. Er zijn ook snelladers.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Scootmobiel


Zie de categorie Electrically-powered motorcycles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.