Elektrische scooter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elektrische Retro Motorfiets (BoB Eco EC100)
Helectra Maxi 5KW Elektrische scooter
emco NOVA R 2000 elektrische scooter, retro look, rood (mei 2017)

De elektrische scooter (ook wel e-scooter genoemd) is een scooter aangedreven door een elektrische motor. De elektrische lading benodigd voor de motor wordt in één of meerdere accu's opgeslagen.

Types[bewerken | brontekst bewerken]

Een elektrische scooter mag afhankelijk van het type in Nederland en België 25 kilometer per uur (snorscooter) of 45 kilometer per uur (bromscooter) rijden.

Er bestaan ook elektrische scooters die meer dan 45 km per uur rijden. Deze worden dan wettelijk gezien beschouwd als elektrische motorfiets.

Verschillen met een benzinevariant[bewerken | brontekst bewerken]

De elektrische scooter is stiller dan de benzinevariant en stoot geen uitlaatgassen uit.

Verschillende accu's[bewerken | brontekst bewerken]

Voor elektrische scooters worden over het algemeen twee soorten accu's gebruikt. Een lithium-ion-accu of een silicium-gel (gesloten) loodaccu. Er zijn elektrische scooters waarbij de accu uitneembaar is.

Anno 2022 worden er vaak LFP-accu's gebruikt (lithium-ijzer-fosfaat) vanwege het feit dat deze accu's geen nikkel of kobalt bevatten.

Actieradius[bewerken | brontekst bewerken]

De actieradius van een elektrische scooter is afhankelijk van de capaciteit van de accu (28 Ah of 37 Ah) en factoren zoals rijgedrag, tegenwind, gewichtsbelasting (inclusief eventuele bijrijder). Er zijn ook e-scooters waarbij er drie accu's kunnen worden gebruikt, wat voor een driemaal zo groot bereik kan zorgen.

Opladen[bewerken | brontekst bewerken]

De accu van een elektrische scooter heeft, afhankelijk van het type en de oplader, drie tot tien uur nodig om op te laden. Het opladen gebeurt door middel van een laadkabel aan een gewoon stopcontact. Indien de accu uitneembaar is kan deze met een speciale acculader ook op iedere andere plaats aan een stopcontact worden opgeladen. Er zijn ook snelladers.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Electrically-powered motorcycles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.