Elektrische scooter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Helectra Maxi 5KW Elektrische scooter

De elektrische scooter (ook wel e-scooter genoemd) is een alternatief voor de benzinescooter en wordt aangedreven door een elektrische motor. Een elektrische scooter mag afhankelijk van het type in Nederland en België 25 kilometer per uur (snorscooter) of 45 kilometer per uur (bromscooter) rijden. De elektrische scooter is stiller dan de benzinevariant en stoot geen uitlaatgassen uit.

Verschillende accu's[bewerken]

Voor elektrische scooters worden over het algemeen twee soorten accu's gebruikt. Een lithium-ion-accu of een silicium-gel (gesloten) loodaccu.

Actieradius[bewerken]

De actieradius van een elektrische scooter is afhankelijk van vele factoren zoals rijgedrag, tegenwind, gewichtsbelasting (inclusief eventuele bijrijder) en van de capaciteit van de accu. Er zijn elektrische scooters waarbij de accu uitneembaar en dus verwisselbaar is. Er zijn ook e-scooters waarbij er twee accu's kunnen worden gebruikt, wat voor een groter bereik kan zorgen.

Opladen[bewerken]

De accu van een elektrische scooter heeft, afhankelijk van het type en de oplader, drie tot tien uur nodig om op te laden. Het opladen gebeurt door middel van een laadkabel aan een gewoon stopcontact. Indien de accu uitneembaar is kan deze met een speciale acculader ook op iedere andere plaats aan een stopcontact worden opgeladen.

Zie ook[bewerken]

Scootmobiel