Actieradius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De actieradius is de afstand die een voertuig kan afleggen zonder tussentijds van buitenaf energie aan het voertuig toe te voegen. Treinen en trams met bovenleiding hebben geen actieradius omdat ze continu stroom geleverd krijgen. Dieseltreinen hebben wel een actieradius.

Voertuigen die hun energievoorraad meenemen, hebben een eindige actieradius doordat de hoeveelheid energie die ze mee kunnen nemen eindig is. Zo heeft een benzineauto met een tankinhoud van 40 liter en een gemiddeld brandstofverbruik van 1 op 15 een actieradius van 600 kilometer. Een Boeing 747 heeft een actieradius (in de luchtvaart spreekt men van "vliegbereik") van ongeveer 13.450 kilometer (afhankelijk van de versie). Dat betekent dat een 747 die afstand kan vliegen zonder bij te tanken. Een vliegtuig dat bijtankt in de lucht vergroot de afstand die het kan afleggen zonder te landen, maar niet zijn actieradius (volgens bovenstaande definitie van actieradius).

De actieradius van ballistische raketten is van grote militair-strategische betekenis, want de actieradius bepaalt welke landen aangevallen kunnen worden. De intercontinentale of langeafstandsraket heeft een bereik van meer dan 3500 km. Het maximale bereik ligt tussen de 8.000 en 12.000 km. Deze raketten kunnen kernkoppen vervoeren.

De actieradius van voertuigen op zonne-energie, zoals de zonnewagen en het zonnevliegtuig Solar Impulse, is in principe onbeperkt omdat ze niet hoeven te stoppen om te laden. Ze komen pas gedwongen tot stilstand wanneer de zon niet meer schijnt en de accu's leeg zijn. De Solar Impulse heeft in 2016 een vlucht rondom de aarde voltooid, dat is een afstand van ongeveer 42.000 km.

Ook zeilschepen nemen geen energievoorraad mee, maar maken gebruik van een uitwendige energiebron: de wind. Zolang die waait, kunnen ze blijven varen.

Voor voertuigen die hun voorstuwingsenergie uit de omgeving halen (zoals zonnevoertuigen en zeilschepen) wordt de actieradius voornamelijk bepaald door de biologische behoeften van de bemanning: ook die heeft energie nodig – uit voedsel en drank die vroeg of laat moeten worden aangevuld. Ook kan er sprake zijn van noodzakelijke rustpauzes die het stoppen van het voertuig onvermijdbaar maken. De eerder genoemde reis om de wereld door de Solar Impulse werd niet non-stop uitgevoerd.

Elektrische auto's[bewerken]

De actieradius van een volledig elektrische auto wordt hoofdzakelijk bepaald door de capaciteit (kWh) van de accu, de rijstijl en -snelheid en het weer. In 2017 is de elektrische auto met de grootste actieradius de Tesla Model S 100D met 515 kilometer.[1] Rijden met hoge snelheid (≥120 km/u), met tegenwind en met vorst kan de actieradius halveren.

Er zijn verschillende manieren om de actieradius te vergroten. Bij een hybride-elektrische auto of een elektrische auto met range extender wordt de actieradius vergroot door een kleine verbrandingsmotor. De Amerikaanse autofabrikant General Motors heeft in 2011 een elektrische wagen met range extender op de markt gebracht: de Chevrolet Volt, met een elektrische actieradius van zo'n 60 kilometer en een totale actieradius van 640 kilometer. Hierbij wordt de accu zodra dat nodig is bijgeladen met behulp van een benzinemotor.

Waterstofauto's hebben een ingebouwde generator die werkt op waterstof, die in een tank in de auto meegenomen wordt. Een waterstofauto heeft doorgaans een grotere actieradius dan een volledig elektrische auto, maar zal als de accu's en de waterstoftank leeg zijn toch moeten bijtanken/-laden. Voorbeelden zijn de Toyota Mirai (actieradius 502 km), de Honda Clarity Fuel Cell (actieradius 589 km) en de Hyundai ix35 Fuel Cell (actieradius 600 km).

Als de actieradius wordt gedefinieerd als de afstand die op 1 dag afgelegd kan worden, is voor een elektrische auto 1.000 km met 4 of 5 keer snelladen onderweg haalbaar.[2] Daarbij wordt gebruikt gemaakt van snellaadstations. Met gewone oplaadpunten, waar laden vele uren kost, is dit niet haalbaar.

De beperkte actieradius van volledig elektrische auto's is niet meer zo'n groot probleem als de accu ook tijdens het rijden opgeladen kan worden. Dat is bijvoorbeeld mogelijk via inductie op speciaal daarvoor aangepaste weggedeelten.[3] De auto kan rijdend laden zonder te stoppen. Volgens de definitie wordt de actieradius echter niet vergroot omdat er uit externe bron energie wordt toegevoegd.

Op een aantal plaatsen in de Verenigde Staten is het mogelijk om accu's te verwisselen. Dit duurt ongeveer 90 seconden. Het vergroot de afstand die op een dag afgelegd kan worden, maar volgens de definitie wordt de actieradius niet vergroot. Er wordt immers een nieuwe volle accu ingezet.

Voertuigen zonder motor[bewerken]

Ook voertuigen zonder motor hebben een actieradius. Bij de fiets is die afhankelijk van het uithoudingsvermogen van de fietser en omstandigheden als tegenwind en hoogteverschillen.

Andere betekenis[bewerken]

Met actieradius kan ook het gebied bedoeld worden waarbinnen iets of iemand actief is, zonder daarbij noodzakelijkerwijs naar de engere betekenis te verwijzen. Een bromfiets heeft bijvoorbeeld een actieradius van 20 à 30 km. Een bromfiets kán wel verder rijden, maar de meeste bromfietsers kiezen voor grotere afstanden voor een ander vervoermiddel.