Actieradius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De actieradius is de afstand die een voertuig kan afleggen zonder tussentijds van buitenaf energie aan het voertuig toe te voegen (dus meestal: zonder te tanken).

Een Boeing 747 heeft een actieradius (in de luchtvaart spreekt men eerder van "vliegbereik") van ongeveer 13.450 km (afhankelijk van de versie). Dat betekent dat een 747 die afstand kan vliegen zonder te landen.

Een benzineauto met een benzinetank van 40 liter en een gemiddeld brandstofverbruik van 1 op 15 heeft een actieradius van 600 km.

Elektrische auto's[bewerken]

Een elektrische auto kan rijden tot de accu/accu's leeg is/zijn. Doordat het opladen van een accu relatief veel tijd kost, beperkt de actieradius met een volle accu in hoge mate de maximale afstand die men in een dag kan afleggen: even tanken en weer verder rijden is er normaal niet bij. Op een aantal plaatsen in de Verenigde Staten is het mogelijk om accu's te verwisselen; dit duurt ongeveer 90 seconden. Ook is het mogelijk om de accu binnen een half uur half op te laden. De Amerikaanse autofabrikant General Motors heeft in 2011 een elektrische wagen op de markt gebracht, de Chevrolet Volt, met een actieradius van 640 kilometer. Hierbij wordt de accu zodra dat nodig is bijgeladen met behulp van een benzinemotor. Zou dat niet gebeuren dan was de actieradius van de Volt beperkt tot zo'n 60 kilometer. In 2017 is de elektrische auto met de grootste actieradius de Tesla Model S 100D met 515 kilometer.[1]

Voertuigen zonder motor[bewerken]

Ook voertuigen zonder motor hebben een actieradius. Bij de fiets is die afhankelijk van het uithoudingsvermogen en de conditie van de fietser.

Andere betekenis[bewerken]

Met actieradius kan ook het gebied bedoeld worden waarbinnen iets of iemand actief is, zonder daarbij noodzakelijkerwijs naar de engere betekenis te verwijzen.

Een bromfiets heeft bijvoorbeeld een actieradius van 20 à 30 km. Een bromfiets kán wel verder rijden, maar de meeste bromfietsers kiezen voor grotere afstanden voor een ander vervoermiddel.