Stadsdienst Lelystad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Irisbus Crossway van Arriva in de huisstijl die door de gemeente Lelystad is geëist.

De stadsdienst Lelystad is een openbaarvervoernetwerk dat de wijken van Lelystad met elkaar en met Station Centrum van de NS verbindt. Het netwerk bestaat uit 8 buslijnen. De dienst wordt uitgevoerd door vervoersmaatschappij Arriva onder de noemer Lelystad geeft lucht.

De provincie Flevoland is opdrachtgever van deze concessie, maar die heeft de taken gedelegeerd naar de gemeente Lelystad. In 2011 werd de stadsdienst voor de tweede maal (eerste keer was in 2003) openbaar aanbesteed en op 19 april 2011 gegund aan Arriva. Het contract loopt van 4 september 2011 tot en met 11 december 2021.

Met het ingaan van het nieuwe contract werd ook een compleet nieuwe huisstijl voor het materieel gepresenteerd. Het eerste jaar reden slechts twee bussen met deze huisstijl, maar in september 2012 kwamen er nieuwe bussen die allemaal deze huisstijl voerden. Voorganger Connexxion reed in haar eigen huisstijl met opschriften van Lelystad geeft Lucht (daarvoor Lelybus).

Lijnennet[bewerken]

De bussen rijden sinds de overname door Arriva weer in twee richtingen, zoals tot 2004 ook het geval was. De buslijnen bij elkaar geven naar veel wijken nog een kwartierdienst op maandag t/m zaterdag overdag. En er worden nieuwe woonbuurten en bedrijventerreinen met de bus ontsloten. De bussen kregen de lijnnummers 1 t/m 7. Lijn 8 was een nieuwe spitslijn, die een jaar later alweer werd opgeheven.

Lijn Route Via Opmerkingen
1 Haven - Lelycentre Noordersluis, Tjalk, Station Centrum, De Schans, Zuiderzeewijk
2 Landerijen - Kustwijk Landerijen, MC Zuiderzee, Station Centrum, Schouw, Gondel, Galjoen Gekoppeld aan lijn 3
3 Landerijen - Batavia Stad Wold, MC Zuiderzee, Station Centrum, Karveel, Boeier Gekoppeld aan lijn 2
5 Lelycentre - Warande Atolwijk, Station Centrum, Grietenij, Landstrekenwijk
7 Airport - De Kempenaar Station Centrum, Larserpoort Spitsbus
9 Parkhaven - Buitenhof Golfpark, CVI, Jagersveld, Station Centrum, Oostrandpark Buurtbus
12 Landerijen - Kustwijk Landerijen, MC Zuiderzee, Station Centrum, Schouw, Gondel, Galjoen Extra ritten van lijn 2 in de spits en op zaterdag
612 Haven - H. Bekiusschool Schoolbus
Voormalige lijn
2 Bingerden - Lelycentre Station Centrum Reed van 4 september 2011 t/m 4 mei 2013
3 Bingerden - Oostvaardersbrug Station Centrum Reed van 4 september 2011 t/m 4 mei 2013
4 Station Centrum - Oostvaardersbrug Reed van 4 september 2011 t/m 4 mei 2013
5 Station Centrum - Wederiklaan Reed van 4 september 2011 t/m 4 mei 2013
8 Lelycentre - Larserpoort Centrumbrug, Station Centrum, Grietenij Spitsbus, reed alleen op ma t/m vrijdag. Reed 's ochtends naar Larserpoort en 's middags naar Lelycentre.
Opgeheven per september 2012. Lijn werd geïntegreerd in lijn 7
9 Station Centrum > Albatroslaan > Station Centrum Buurtbus, Reed van 4 september 2011 t/m 4 mei 2013
9 Station Centrum - Station Centrum CVI - Houtribhoek (- Strand Houtribhoek) Buurtbus, uitgevoerd door Perspectief Lelystad, Reed t/m 3 januari 2015
10 Station Centrum - Parkhaven Golfpark Buurtbus, uitgevoerd door Perspectief Lelystad, Reed t/m 3 januari 2015
11 Haven - Lelycentre Noordersluis, Tjalk, Station Centrum, De Schans Reed niet via Zuiderzeewijk. Reed t/m 3 januari 2015

OV-chipkaart[bewerken]

Arriva heeft vijf oplaadpunten geplaatst in de stad, maar al snel bleek dat de mobiele telefonieverbinding te slecht was om de OV-chipkaart draadloos op te laden. Dit is het gevolg van een telecomprovider in Lelystad die een zendmast heeft weggehaald. Hierdoor hebben oplaadpunten geen verbinding meer met het netwerk, maar ook winkeliers kampen met problemen met de pinautomaten. [1]

65-plussers konden een reisproduct op hun OV-chipkaart zetten, waarmee ze gratis kunnen reizen met alle stadsbussen in Lelystad.[2] Het gratis reizen voor 65+'ers was tot eind 2014 beschikbaar.

Materieel[bewerken]

In deze concessie werden aanvankelijk vijftien 12 meter stadsbussen ingezet van het type Wright Commander. De bussen waren afkomstig van de stadsdienst in Dordrecht waar deze waren vrijgekomen door de aanschaf van hybride bussen van het type Volvo 7700. Sinds 4 september 2012 rijden er 14 midibussen van het type Irisbus Crossway LE. Deze bussen hebben een lengte 10.8 meters.

Externe link[bewerken]