Wildervank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wildervank
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Wildervank
(Details)
Wildervank (Groningen (provincie))
Wildervank
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Veendam Veendam
Coördinaten 53° 5′ NB, 6° 52′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2018) 5.490[1]
Overig
Woonplaatscode 1241
Belangrijke verkeersaders N33
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wildervank is een dorp in de Nederlandse provincie Groningen. Wildervank was tot 1969 een zelfstandige gemeente.[2] Tegenwoordig is het dorp een deel van de gemeente Veendam. Het buitengebied en het bebouwde lint langs het Stadskanaal van de voormalige gemeente hoort nu tot de gemeente Stadskanaal. De bebouwing van Wildervank en die van Veendam lopen in elkaar over. Het dorp dankt zijn naam aan Adriaan Geerts Wildervanck, een vervener uit de 17e eeuw. Het aantal inwoners per 27 juli 2018 bedroeg 5.490 (bron: CBS).

Geschiedenis[bewerken]

Wildervank (toen Wildervanck) is een veenkolonie uit de 17e eeuw. Het is een lintdorp in noordoost-zuidwestelijke richting. De as wordt gevormd door twee evenwijdiglopende kanalen: het Ooster- en het Westerdiep. Wildervank is een van de weinige veenkoloniën waar dit dubbele kanalenstelsel behouden is gebleven.

In de negentiende eeuw beleefde Wildervanck een bloeiperiode. Daarin speelde de veenkoloniale scheepvaart een belangrijke rol. Tevens vestigden zich aan eind van de negentiende eeuw enige industrieën, bijvoorbeeld strokarton- en aardappelmeelfabrieken.

Op 17 augustus 1880 kreeg Wildervank via een paardentramlijn van de Eerste Groninger Tramway-Maatschappij een verbinding met Veendam en naar het station Zuidbroek aan de spoorlijn naar de stad Groningen. Deze tramlijn werd later uitgebreid naar Stadskanaal en Ter Apel en floreerde totdat in 1910 de NOLS de spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek opende, waaraan ook Wildervank een station kreeg. Deze spoorlijn, inmiddels NS-eigendom, werd definitief voor het personenvervoer gesloten in 1953 en voor het goederenvervoer begin jaren negentig. Het stationsgebouw was toen al verdwenen. In 1993 werd de lijn een museumspoorlijn van de STAR. De treinen van de STAR stoppen ook in Wildervank. Er bestaan concrete plannen om het baanvak tussen Wildervank en Zuidbroek in december 2024 weer open te stellen voor reizigersvervoer, maar in maart 2019 werd besloten dat de treinen Wildervank zullen voorbijrijden.

Foto's[bewerken]

Bijzonderheden[bewerken]

  • De Margaretha Hardenbergkerk van Wildervank werd in 1687 gebouwd en ingrijpend verbouwd in 1777. Hier is tevens het graf van Adriaan Geerts Wildervanck te vinden. De lutherse kerk stamt uit 1760 en de gereformeerde kerk stamt uit 1911. Deze laatste kerk werd ontworpen door architect Tjeerd Kuipers.
  • Langs het Oosterdiep staat een aantal herenhuizen uit de negentiende eeuw.
  • Wildervank beschikt over gevarieerd winkelaanbod, waaronder het Winkelcentrum de Nederlanden (vernoemd naar het gelijknamige hotel dat in het verleden is afgebrand).
  • Voor het volgen van middelbaar onderwijs zijn leerlingen uit Wildervank voornamelijk aangewezen op scholen in Veendam of Stadskanaal.

Geboren[bewerken]

Sportverenigingen[bewerken]

Bekende sportverenigingen in Wildervank zijn de handbalvereniging Aeolus, de Noord Nederlandse Zweefvlieg Club en voetbalvereniging VV Wildervank.

Zie ook[bewerken]