Wildervank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wildervank
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Wildervank Wapen van Wildervank
(Details) (Details)
Wildervank (Groningen)
Wildervank
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Veendam Veendam
Coördinaten 53° 5′ NB, 6° 52′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 5.485[1]
Overig
Woonplaatscode 1241
Belangrijke verkeersaders N33
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wildervank is een dorp in de Nederlandse provincie Groningen. Wildervank was tot 1969 een zelfstandige gemeente.[2] Tegenwoordig valt het dorp onder de gemeente Veendam. Het buitengebied en het bebouwde lint langs het Stadskanaal van de voormalige gemeente hoort nu tot de gemeente Stadskanaal. De bebouwing van Wildervank en die van Veendam lopen in elkaar over. Het dorp dankt zijn naam[3] aan Adriaen Geerts Paep (1605-1661), een vervener, zaakwaarnemer en grootgrondbezitter die omstreeks 1649 de naam Wildervanck had aangenomen.[4] Het aantal inwoners per 1 januari 2019 was 5.485 (bron: CBS).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wildervank (toen Wildervanck) is een veenkolonie uit de 17e eeuw. Het is een lintdorp in noordoost-zuidwestelijke richting. De as wordt gevormd door twee evenwijdiglopende kanalen: het Ooster- en het Westerdiep. Wildervank is een van de weinige veenkoloniën waar dit dubbele kanalenstelsel behouden is gebleven.

In de negentiende eeuw beleefde Wildervanck een bloeiperiode. Daarin speelde de veenkoloniale scheepvaart een belangrijke rol. Tevens vestigden zich aan het eind van de negentiende eeuw enige industrieën, bijvoorbeeld strokarton- en aardappelmeelfabrieken.

Op 17 augustus 1880 kreeg Wildervank via een paardentramlijn van de Eerste Groninger Tramway-Maatschappij een verbinding met Veendam en naar het station Zuidbroek aan de spoorlijn naar de stad Groningen. Deze tramlijn werd later uitgebreid naar Stadskanaal en Ter Apel en floreerde totdat in 1910 de NOLS de spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek opende, waaraan ook Wildervank een station kreeg. Deze spoorlijn, inmiddels NS-eigendom, werd definitief voor het personenvervoer gesloten in 1953 en voor het goederenvervoer in 1990. Het stationsgebouw was toen al verdwenen. In 1993 werd de lijn een toeristische spoorweg van de Stichting Stadskanaal Rail (STAR), waarvan de treinen ook in Wildervank stoppen. Er bestaan concrete plannen om het baanvak tussen de stations Veendam en Stadskanaal in december 2024 weer open te stellen voor regulier reizigersvervoer, maar in maart 2019 werd besloten dat de treinen Wildervank zullen voorbijrijden.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Nederlands-hervormde Margaretha Hardenbergkerk, genoemd naar de echtgenote van de naamgever van het dorp Adriaan Geerts Wildervank, werd in 1687 gebouwd en ingrijpend verbouwd in 1777. Hier is tevens het graf van het echtpaar Wildervanck te vinden in een eigen grafkelder naast de kansel. In de kerk staat het eerste en grootste orgel van de Veendammer orgelbouwer Roelf Meijer (1867).
  • De Lutherse kerk van Wildervank stamt uit 1700 met een uitbreiding uit 1760. De toren en de witte bepleistering werden in 1911 toegevoegd. Door ingrijpende verbouwingen van het exterieur in 1928 en het interieur omstreeks 1970 is het karakter van het kerkgebouw sterk veranderd. In 2017 werd een onderzoek aangekondigd naar mogelijke restauratie en herbestemming van de kerk.[5]
  • De gereformeerde kerk van Wildervank, ontworpen door architect Tjeerd Kuipers, stamt uit 1911 en heeft een tweeklaviers orgel van de Duitse orgelbouwersfirma E.F. Walcker & Cie (1913).
  • Langs het Oosterdiep staat een aantal herenhuizen uit de negentiende eeuw.
  • Wildervank beschikt over een gevarieerd winkelaanbod, waaronder het Winkelcentrum de Nederlanden (vernoemd naar het gelijknamige hotel dat in het verleden is afgebrand).
  • Bekende sportverenigingen in Wildervank zijn de handbalvereniging Aeolus, de Noord Nederlandse Zweefvlieg Club en voetbalvereniging VV Wildervank.
  • Voor het volgen van middelbaar onderwijs zijn leerlingen uit Wildervank voornamelijk aangewezen op scholen in Veendam of Stadskanaal.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wildervank van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.