Naar inhoud springen

ICE International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ICE International 121 van NS Hispeed in Arnhem
ICE International Nederland
KBHFa Amsterdam CS EUR, THA, ICE, IC
BHF Utrecht CS ICE, IC
BHF Arnhem CS ICE, IC
BHF Oberhausen Hbf ICE, IC
BHF Duisburg Hbf ICE, EC, IC
BHF Düsseldorf Hbf ICE, EC, IC
BS2+lBS2+r   (ICE 121 via Köln Messe/Deutz)
BHFSTR Köln Hbf THA, ICE, EC, IC
STRBHF Köln Messe/Deutz ICE, IC
BS2lBS2r
BHF Frankfurt luchthaven ICE, EC, IC
BS2+lBS2+r   (ICE 104/5)
STRKBHFe Frankfurt Hbf TGV, ICE, EC, IC
BHF Mannheim Hbf ICE, EC, IC
BHF Karlsruhe Hbf TGV, ICE, EC, IC
BHF Offenburg ICE, EC, IC
BHF Freiburg Hbf ICE, EC, IC
BHF Basel Bad Bf ICE, EC, IC
KBHFe Basel SBB TGV, ICE, EC, IC
ICE International België
KBHFa Brussel-Zuid EUR, TGV, THA, ICE, IC
BHF Brussel-Noord IC
BHF Luik-Guillemins THA, ICE, IC
BHF Aachen Hbf THA, ICE
BHF Köln Hbf THA, ICE, EC, IC
BHF Siegburg/Bonn (ICE 10, 15) ICE
BHF Montabaur (ICE 10) ICE
BHF Limburg Süd (ICE 10) ICE
BHF Frankfurt luchthaven ICE, EC, IC
KBHFe Frankfurt Hbf TGV, ICE, EC, IC

ICE International is de merknaam die Deutsche Bahn en de NS (NS International) geven aan de internationale ICE-hogesnelheidstreinen tussen Nederland en Duitsland, en tussen België en Duitsland. Die laatste verbinding gebeurt in samenwerking met de NMBS, maar die gebruikt deze naam zelf niet.

Elk van de drie betrokken vervoerders staat in voor de administratieve afhandeling van het gedeelte van de rit in hun land, waar zij de vervoerder zijn. Ze staan elk in voor een deel van het besturingspersoneel. Alle treinstellen zijn sinds 2024 van DB Fernverkehr.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van/naar België[bewerken | brontekst bewerken]

DB en NMBS hernieuwden in 2021 hun samenwerking voor vijf jaar.[1]

In november 2022 werd de twintigste verjaardag van de verbinding gevierd. Toen reden er dagelijks zeven treinparen tussen Frankfurt en Brussel, met op zondagavond bijkomend een late ICE tussen Brussel en Keulen.[1] In 2022 werden er voor het eerst meer dan 1 miljoen reizigers vervoerd, en stond het totaal sinds de start op meer dan 10 miljoen.[2]

Lijnvoering[bewerken | brontekst bewerken]

ICE International exploiteert twee stamlijnen: vanuit Nederland wordt Amsterdam Centraal - Frankfurt (Main) Hbf aangeboden, vanuit België wordt Brussel-Zuid - Frankfurt (Main) Hbf aangeboden.

Van/naar Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

  • Amsterdam Centraal — Frankfurt (Main) Hbf v.v. (6-7*×/dag)
    via: Amsterdam CentraalUtrecht CentraalArnhem Centraal — Oberhausen Hbf — Duisburg Hbf — Düsseldorf Hbf — Köln Hbf / Köln Messe/Deutz — Frankfurt (Main) Flughafen Fernbahnhof — Frankfurt (Main) Hbf. Trein 121 stopt op Köln Messe/Deutz, alle andere treinen stoppen op Köln Hbf. Als er op de lijn Utrecht-Duisburg werkzaamheden zijn, wordt deze trein omgeleid en vervallen de haltes Arnhem, Oberhausen, Duisburg en Düsseldorf. De trein stopt dan in plaats daarvan extra in ‘s- Hertogenbosch en Mönchengladbach.
  • Amsterdam Centraal — Basel SBB v.v. (1×/dag)
    via: Amsterdam CentraalUtrecht CentraalArnhem Centraal — Oberhausen Hbf — Duisburg Hbf — Düsseldorf Hbf — Köln Hbf / Köln Messe/Deutz — Frankfurt (Main) Flughafen Fernbahnhof — Mannheim Hbf — Karlsruhe Hbf — Offenburg-Freiburg (Breisgau) Hbf — Basel Bad Bf — Basel SBB* Op vrijdag- en zondag rijdt er in de wintermaanden een treinenpaar extra (ICE 120/ICE 121).

* seizoenstreinen: treinen 126 en 127 rijden alleen vanaf april tot en met oktober. Alle andere treinen rijden het hele jaar door.

Van/naar België[bewerken | brontekst bewerken]

  • Brussel-Zuid/Midi — Frankfurt (Main) Hbf v.v. (7×/dag)
    via: Brussel-Zuid — Brussel-Noord — Luik-Guillemins — Aachen Hbf — Köln Hbf (— Siegburg/Bonn — Montabaur — Limburg Süd) — Frankfurt (Main) Flughafen Fernbahnhof — Frankfurt (Main) Hbf

(Siegburg/Bonn 1 trein per dag, Montabaur richting Frankfurt 1 trein op zondag, Limburg Süd 1 trein per dag en 2 op zondag)

De dienstregeling tussen Brussel en Keulen wordt aangevuld door treinen van Eurostar.

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

ICE 3M (Baureihe 406)[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de dienst wordt gebruikgemaakt van 17 ICE 3M-treinstellen. NS International beschikt over drie treinstellen (4651-4653) waarvan er twee sinds de hernoeming naar NS Hispeed waren voorzien van een NS Hispeed-logo, en één standaard NS-logo (4653). Sinds de naamsverandering terug naar NS International beschikken alle drie treinstellen weer over het standaard NS-logo. De overige 14 stellen (4601-4604, 4607, 4610-4611, 4654 en 4680, 4682-4685) zijn van Deutsche Bahn. De ICE 3M-stellen zijn geschikt om te rijden over het Duitse, Nederlandse en Belgische spoorwegnet (in tegenstelling tot de gewone ICE 3-treinstellen), en rijden allen in een poule. Zo kan het voorkomen dat een NS-ICE trein naar Brussel rijdt.

Zeker in de jaren vanaf 2020 waren er soms grote problemen met defecte treinstellen, zeker bij zomerse hitte of winterkoude. Bij een tekort aan treinstellen worden dan systematisch de verbindingen beperkt tot Amsterdam-Düsseldorf en Brussel-Köln. Voor het geannuleerde deeltraject in Duitsland kunnen de reizigers dan overstappen op andere ICE's. Als gevolg daarvan zullen deze treinstellen vervroegd uit dienst gaan.

ICE 3neo (Baureihe 408)[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2022 werd aangekondigd dat vanaf 2024 de ICE 3M-treinstellen op de verbindingen België-Duitsland en Nederland-Duitsland worden vervangen door de nieuwe ICE 3neo.[1]

De eerste ICE 3neo in reizigersdienst naar Amsterdam kwam daar op 13 juni 2024 aan als ICE 254. Een dag later bracht hij voor het eerst reizigers naar Brussel. Een dag later rijdt volgens planning de laatste van de "oude" ICE 3M op deze verbindingen, die daarna enkel nog binnen Duitsland zal ingezet worden, zonder de problematische spanningsovergangen.

Toeslagen voor binnenlands traject[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Voor reizen binnen Nederland gelden standaard NS vervoersbewijzen aangevuld met een toeslag van €2,60 (bij NS-abonnementen inclusief het studentenreisproduct en de NS-Business Card betaalt men geen toeslag).[3] Deze toeslag kan bij NS-kaartautomaten op een OV-chipkaart geladen worden.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Men kan voor de ICE op het Belgische traject tussen Brussel (Zuid of Noord) en Luik ofwel een ticket van DB kopen (met een per dag verschillende prijs), ofwel een ICE Supplement van de NMBS bovenop een klassiek ticket. Dit ICE Supplement (€10 voor de 2e klas en €15 voor de 1e[4]) wordt alleen verkocht aan het loket.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]