Basel Badischer Bahnhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deutsche Bahn AG-Logo.svg    Basel Bad Bf   
Basel Badischer Bahnhof
Basel Badischer Bahnhof
Plaats Bazel, Zwitserland
Opening 13 september 1913
Vervoerder(s) Deutsche Bahn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Basel Badischer Bahnhof (afgekort als Basel Bad Bf) is een Duits spoorwegstation in de Zwitserse stad Bazel en het enige station in Europa dat ligt op vreemd grondgebied.

Het eerste station met deze naam bevond zich van 1862 tot 1913 op de plaats waar de Mustermesse gehouden wordt. In 1913 kwam een nieuw stationsgebouw gereed op de huidige locatie, ongeveer een halve kilometer oostelijker. Hoewel het station zich bevindt op Zwitsers grondgebied wordt het station geëxploiteerd door de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn. Het station is gelegen aan de Rheintalbahn aan de Basler Verbindungsbahn aan de Hochrheinbahn en de Wiesentalbahn.

De complexe situatie is het gevolg van een verdrag tussen de Zwitserse Confederatie en het groothertogdom Baden uit 1913. De winkels in de stationshal liggen in Zwitserland en de officiële munteenheid is hier de Zwitserse frank, al is het gebruik van de euro er algemeen geaccepteerd. Dit station werd op 12 september 1913 in gebruik genomen en op 13 september 1913 officieel geopend. In 1981/1982 werd de ronde markante overkapping boven de perrons en sporen afgebroken en vervangen door separate platte perrondakplaten. Tussen 2002 en 2006 werd het station opnieuw gerenoveerd.

Vanuit het Duitse station Freiburg Hauptbahnhof is dit station makkelijk te bereiken. Na Basel Bad Bf rijdt men direct Zwitserland in. Voor dit stuk van de spoorlijn moet men in bepaalde gevallen extra bijbetalen. Bijvoorbeeld de Konus-Karte die onder andere in de regio van Simonswald geldig is, is niet geldig in Zwitserland.

Externe links[bewerken]