Basel Badischer Bahnhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo Deutsche Bahn.svg    Basel Bad Bf   
Basel Badischer Bahnhof
Basel Badischer Bahnhof
Plaats Bazel, Zwitserland
Opening 13 september 1913
Vervoerder(s) Deutsche Bahn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Basel Badischer Bahnhof is een spoorwegstation in de Zwitserse stad Bazel.

Het eerste station met deze naam bevond zich van 1862 tot 1913 op de plaats waar tegenwoordig de Mustermesse gehouden wordt. In 1913 kwam een nieuw stationsgebouw gereed op de huidige locatie, ongeveer een halve kilometer oostelijker. Hoewel het station zich bevindt op Zwitsers grondgebied wordt het station geëxploiteerd door de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn. Het station is gelegen aan de Rheintalbahn aan de Basler Verbindungsbahn aan de Hochrheinbahn en de Wiesentalbahn.

De complexe situatie is het gevolg van een verdrag tussen de Zwitserse Confederatie en het groothertogdom Baden uit 1913. De winkels in de stationshal liggen in Zwitserland en is de officiële munteenheid hier de Zwitserse frank, al is het gebruik van de euro er algemeen geaccepteerd. Dit station werd op 12 september 1913 in gebruik genomen en op 13 september 1913 officieel geopend.

Vanuit het Duitse station Freiburg Hauptbahnhof is dit station makkelijk te bereiken. Na Basel Bad Bf rijdt men direct Zwitserland in. Voor dit stuk van de spoorlijn moet men in bepaalde gevallen extra bijbetalen, zoals de Konus-Karte die onder andere in de regio van Simonswald geldig is, is niet geldig in Zwitserland.

Externe links[bewerken]