Kraaiennest (winkelcentrum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kraaiennest
Voormalige parkeergarage Kleiburg met eronder het voormalige winkelcentrum Kraaiennest
Locatie Amsterdam-Zuidoost, Nederland
Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 59′ OL
Openingsdatum 1976
Sluitingsdatum 2013

Kraaiennest was een winkelcentrum in het zuidoostelijke gedeelte van de Bijlmermeer in Amsterdam-Zuidoost. Het is gelegen onder de Karspeldreef ten oosten van het metrostation Kraaiennest en was gesitueerd onder de parkeergarage van Kleiburg. Het winkelcentrum en metrostation werden bij een raadsbesluit van 15 april 1972 vernoemd naar een huis en fort in Breukelen-Sint Pieters en van een boerderij in Harmelen.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste flatgebouwen in dit gedeelte van de Bijlmermeer werden opgeleverd rond 1970 maar er waren nog geen voorzieningen zodat de bewoners voor de winkels moesten uitwijken naar het veel meer naar het westen gelegen aanloopcentrum. Inmiddels nam het aantal flatgebouwen gestadig toe en op 30 september 1973 werd het busplatform Kraaiennest geopend. Het eigen winkelcentrum voor de bewoners werd pas in 1976 geopend, een jaar later dan Ganzenhoef en het Fazantenhof. Het winkelcentrum was ook van belang voor de nabij gelegen wijk Nellestein waar geen winkelcentrum is. Het winkelcentrum met ook andere voorzieningen was, conform de voor de Bijlmermeer toen geldende stedenbouwkundige inzichten, gelegen onder de parkeergarage. Ook kwam er naast het winkelcentrum op de begane grond onder de Karspeldreef en het busplatform een markt en verscheen aan de overzijde de Djame Masdjied Taibah Moskee. Voor het winkelend publiek betekende de ligging onder de parkeergarage dat men droog en zonder gevaar voor het snelverkeer kon winkelen.

In de jaren tachtig werd de leegstand in de Bijlmermeer een steeds groter probleem en verloor het winkelcentrum veel klanten. In 1986 toen het nieuwe grote winkelcentrum de Amsterdamse Poort werd geopend nam de belangstelling voor het winkelcentrum nog verder af en sloten winkels hun deuren en ontstond er leegstand ondanks huurverlaging. Later werd het winkelcentrum na sluitingstijd gesloten maar verplaatste de overlast zich naar buiten het winkelcentrum en de parkeergarage.

In 1992 werd besloten tot de vernieuwing van de Bijlmermeer waarbij een aantal flats maar ook de onder de dreven en parkeergarages gelegen winkelcentra moesten verdwijnen. Inmiddels waren Fazantenhof en Ganzenhoef al gesloopt en ook Kraaiennest zou moeten volgen en worden vervangen door een nieuw winkelcentrum. Door vertraging bij het tot stand komen van het nieuwe winkelcentrum liet dit echter nog tot 2012 op zich wachten en daarom kreeg het winkelcentrum nog een opknapbeurt.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in 2002 de Karspeldreef was verlaagd, het busplatform en de parkeergarage van Kruitberg werden gesloopt werd op die plaats aan de westelijke kant van het in 2009 naar het noorden verplaatste metrostation. in 2012 het nieuwe winkelcentrum De Kameleon geopend, bestaande uit 10.000 m2 winkelruimte en vier woontorens met 232 appartementen. Het oude winkelcentrum werd gesloten maar heeft in tegenstelling tot Fazantenhof en Ganzenhoef toch nog 36 jaar bestaan.

In 2013 begon de sloop van de parkeergarages van Kleiburg en Koningshoef en het oude winkelcentrum. Het terrein bleef vooralsnog braak maar later werd het bezaaid met gras en verschenen er enkele paden en bankjes. Door de crisis kwamen verdere bouwplannen stil te liggen maar sinds de crisis voorbij is zijn de voorbereidingen getroffen voor de nieuwe bouwplannen langs de Karspeldreef tot de 's-Gravendijkdreef onder de naam "Nieuw Kraaiennest".

Na de sloop is de omgeving onherkenbaar veranderd waarbij veel nieuwbouw verscheen. Op dinsdag is er tussen het nieuwe winkelcentrum en het metrostation nog steeds een markt. Het gezondheidscentrum, dat oorspronkelijk zijn ingang had aan het busplatform maar nu op het maaiveld, staat er ook nog steeds evenals de moskee.