Gaasperpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gaasperpark
Gaasperpark
Locatie Gaasperdam, stadsdeel Amsterdam-Zuidoost
Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 60′ OL
Opening 1982

Het Gaasperpark is een park in Gaasperdam, stadsdeel Amsterdam-Zuidoost, aan de noordelijke oever van de Gaasperplas, een kunstmatige recreatieplas, ontstaan door zandwinning ten behoeve van de ophoging voor de bouw van Gaasperdam. Het Gaasperpark maakt deel uit van Groengebied Amstelland.

De aanleg van het park startte in 1977 voor de Floriade van 1982. Na afloop van de Floriade werden bijna alle toevoegingen verwijderd, zodat een eenvoudiger stadspark overbleef. Een kunstwerk bestaande uit zes stalen dozen bij de voormalige ingang staat er nog. In het gebouw van het vroegere planetarium, dat in 1988 naar Artis is verhuisd, werd een congrescentrum gevestigd. Aan de Gaasperplas bevinden zich een waterspeeltuin, een jachthaventje en meerdere ligweides. In het park bevindt zich ook een windmolen van het type Tjasker.

De Amsterdamse stadscamping 'Gaasper Camping' wordt door het park omringd. Aan de noordzijde van het Gaasperpark, bij de hoofdingang, bevindt zich het metrostation Gaasperplas.

Na jarenlang beperkt onderhoud zijn er plannen om het park vanaf 2021 een grote opknapbeurt te geven.[1]

Zie de categorie Gaasperpark van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.