De Oeverlanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Naambord De Oeverlanden (mei 2020)

De Oeverlanden is een park, recreatie- en natuurgebied in Amsterdam Nieuw-West. Het park ligt ten noorden van de Nieuwe Meer, ten zuiden van de Oude Haagseweg, ten westen van het volkstuincomplex Ons Buiten en ten oosten van de Ringvaart.

Het natuurgebied De Oeverlanden is sinds de jaren vijftig ontstaan op de opgespoten grond uit de Nieuwe Meer. Een gebied met ruige natuur is hier toen gegroeid. Toen de gemeente Amsterdam in de jaren tachtig het gebied wilde bestemmen voor woningbouw kwam hiertegen protest en werd in 1984 de 'Vereniging De Oeverlanden Blijven' opgericht die sindsdien opkomt voor behoud en voor het beheer zorgt.

In de jaren negentig zijn er recreatievoorzieningen gemaakt voor de nabijgelegen nieuwbouwwijk Nieuw-Sloten. Ten noorden van het park, aan de Oude Haagseweg, bevindt zich het Mercurehotel op de plaats van het vroegere Euromotel.

Aan de noordzijde is het park bereikbaar met GVB buslijn 267 en Connexxion buslijn 397.[1] Tussen april en oktober vaart in de weekenden over het Nieuwe Meer het motorveer Helena voor voetgangers en fietsers tussen het park en het Amsterdamse Bos nabij boerderij Meerzicht. Sinds 2004 staat bij aan kade van het veer een kunstwerk 'Zullen we wachten op de boot?', van Semna van Ooy. Een extra lange bank, met klok op mast.

De Oeverlanden is reeds vele jaren in gebruik als homo-ontmoetingsplaats. Uit het televisieprogramma Undercover in Nederland bleek dat bezoekers van deze ontmoetingsplaats soms belaagd worden door groepjes gewelddadige jongeren. Toen een collega van presentator Alberto Stegeman door het bos liep werd hij aangesproken door een groep jongeren met capuchon waarbij ook gehint werd dat er mogelijk een steekpartij zou plaatsvinden.[2] Deze gebeurtenis duidt erop dat deze ontmoetingsplaatsen niet altijd veilig zijn voor bezoekers en dat homofobie rondom dit soort plaatsen welig tiert. In april 2009 werd het cruisegebied gemarkeerd.[3] In mei 2015 stelde het stadsdeel Nieuw-West voor om de ontmoetingsplaats te verplaatsen naar een andere locatie.[4]

Zullen we wachten op de boot, van Semna van Ooy.
Witte bollenboom, van Timo Goosen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]