Nelson Mandelapark (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nelson Mandelapark
Uitzicht op een nu waterrijk deel van het Nelson Mandelapark vanuit de uitzichttoren.
Locatie Amsterdam - Zuidoost
Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 58′ OL
Oppervlakte 43 hectare
Opening 29 mei 2011
Detailkaart
Nelson Mandelapark (groot-Amsterdam)
Nelson Mandelapark
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

Het Nelson Mandelapark, tot 23 oktober 2014 het Bijlmerpark geheten, is een stadspark midden in de wijk Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost. Het Bijlmerpark is oorspronkelijk aangelegd in 1969 en 1970. Sinds 1975 wordt hier jaarlijks het Kwakoe Zomerfestival georganiseerd.

Het Stadsdeel Zuidoost heeft het park in de periode 2009-2011 opnieuw aangelegd, met medewerking van Francine Houben van het architectenbureau Mecanoo. In het 43 hectare grote park zijn onder andere sportvelden en een sport- en speelplek, mede ontworpen door jongeren en kinderen uit het stadsdeel. Verder zijn er een vlinderheuvel, een magnoliavallei en waterpartijen. Langs de randen van het Nelson Mandelapark komen in de toekomst woningen. In de bomentuin zijn de nationale bomen van de landen waar de inwoners van Zuidoost oorspronkelijk vandaan komen.

Het park wordt begrensd door de Flierbosdreef, het Gulden Kruispad, de Gooiseweg en de Gaasperdammerweg (A9) en wordt doorsneden door de Karspeldreef.

Een van de toegangshekken van het park, deze in 2015 nog met de naam "Bijlmerpark" in het handschrift van Francine Houben. De naam wordt nog veranderd.

De renovatie was controversieel, omdat voor dit project 8.500 bomen moesten wijken en in het vernieuwde park veel minder groen terugkeerde, omdat het park ook andere functies kreeg, zoals waterberging. Het stadsdeel stelde echter dat het wegens verzakking noodzakelijk was om de grond op te hogen en dat de kap daarom onvermijdelijk zou zijn. Een klein deel van de bomen kon wel behouden blijven en werd teruggeplant. In vergelijking met het oude park kwam er meer diversiteit in de beplanting en er kwam er meer water, wat kansen biedt voor andere plant- en diersoorten.

Voor de Bomenstichting en het radioprogramma Vroege Vogels was de heraanleg van het park aanleiding tot het openen van een meldpunt voor bomenkap.

Op 21 november 2009 startte de aanplant van bomen. Er werden onder meer ceders, zwarte elzen, coniferen, krentenstruiken en de moerascyprus geplant. Ook kwamen er grote heesters, zoals witte, rode en roze magnolia's, die het voorjaar in het park aankondigen. De aanplant is al volwassen.

De zeven kunstwerken, waarvan de oudste uit 1969 is (tevens het oudste kunstwerk van de Bijlmer) zijn behouden en sommige verplaatst. Ook is er een uitzichttoren met weids uitzicht over het park. In de zuidoosthoek van het park kwam een vlinderheuvel; een combinatie van een vlindertuin rondom een bijenboom (Tetradium danielli) met daarop een uitkijktoren. Ontwerp kwam deels van Marie-Laure Hoedemakers, die ook medeverantwoordelijk was van de inrichting van een sport- en speelruimte.

Het op 21 augustus 2014 door het college van burgemeester en wethouders ingediende voorstel aan de gemeenteraad om de naam van het Bijlmerpark te veranderen in het "Nelson Mandelapark" als eerbetoon aan de in 2013 overleden Zuid-Afrikaanse politicus Nelson Mandela is aangenomen en per 24 oktober 2014 uitgevoerd.[1] Het voorstel ging gepaard met het voorstel om in het park een gedenkteken te plaatsen, iets dat eerst in 2021 gerealiseerd werd met Rona Batho van Mohua Modisakeng.

Panoramafoto van het park tijdens de werkzaamheden in 2010.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nelson Mandelapark van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.