Robert Kochplantsoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert Kochplantsoen
Robert Kochplantsoen naar het noorden gezien (mei 2018)
Robert Kochplantsoen naar het noorden gezien (mei 2018)
Locatie Amsterdam Watergraafsmeer
Beheerder Stadsdeel Oost

Het Robert Kochplantsoen is een straat en een plantsoen in de Watergraafsmeer in Amsterdam. Tot 1921 was de Watergraafsmeer een zelfstandige gemeente maar werd toen geannexeerd door Amsterdam. Op de plaats van de latere straat lag oorspronkelijk de landelijke Meerlaan vernoemd naar de nabij gelegen hofstede Meerlust. In de jaren dertig begon de bebouwing van de Watergraafsmeer door Amsterdam en bestaat hier voornamelijk uit middelhoogbouw. Aan de noordzijde bevindt zich aan beide kanten nieuwbouw.

De straat en het plantsoen lopen van de Van het Hofflaan in het noorden naar de Kruislaan in het zuiden evenwijdig en ten westen van de Middenweg. De straat kent twee rijbanen met éénrichtingverkeer en haaks liggende parkeerplaatsen. In het midden bevindt zich een breed plantsoen met bomen, struiken, paden en bankjes. In het zuidwestelijke gedeelte bevinden zich enkele winkelpanden waarvan alleen een winkel in grafzerken nog in gebruik is. Het plantsoen ligt tegenover de ingang van de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Aan de kant van het plantsoen bevindt zich ten behoeve van de bezoekers van De Nieuwe Ooster een bloemenstal en er staat het beeld Moeder en kind van Gerarda Rueter.

Het plantsoen en de straat werden bij een raadsbesluit van 26 juli 1939 vernoemd naar de Duitse bacterioloog Robert Koch, ontdekker van de cholerabacil in 1883 en de tuberkelbacil in 1882. Hij kreeg in 1905 de nobelprijs voor de geneeskunde.[1]