Rembrandtpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Speelplaats in Rembrandtpark (oude situatie)
Kunstwerk van een van de twee 'hondjes' op het viaduct van de Postjesweg over het Rembrandtpark.

Het Rembrandtpark in Amsterdam Nieuw-West is een stadspark gelegen ten westen van de grens van de stadsbebouwing van voor 1940 (thans stadsdeel West). Het park is ontworpen als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP).

Tot in de jaren vijftig lag hier het tuinbouwgebied van de Sloterpolder. Na verplaatsing van de groentetuinders naar de Louwesweg en omgeving werd het terrein tot park ingericht. Het toekomstige park werd in 1958 vernoemd naar de beroemde schilder Rembrandt van Rijn. Pas in het begin van de jaren zeventig werd het park daadwerkelijk aangelegd. In het park ligt sinds 1973 de kinderboerderij 'de Uylenburg', de oudste van Amsterdam.

Het park vormt een groene bufferzone tussen de gesloten bebouwing van de vooroorlogse stad en de open bebouwingsstructuur van de Westelijke Tuinsteden. Aan de westkant wordt het park begrensd door de Ringweg A10. Het park wordt doorsneden door de Postjesweg en aan de noordzijde begrensd door de Jan Evertsenstraat en aan de zuidzijde door de Cornelis Lelylaan. Van 1990 tot en met 2009 was het park ingedeeld bij stadsdeel Slotervaart. Sinds 2010 valt het onder stadsdeel Nieuw-West.

In de periode 2006-2007 vond er groot onderhoud plaats in het park. Op diverse plaatsen is geprobeerd de wateroverlast bij regen op te lossen door nieuwe vijvertjes en sloten. Verder werden bosschages en waterkanten gerestaureerd en opnieuw aangeplant, prullenbakken en bankjes vervangen en zijn er bij toegangswegen informatieborden geplaatst. Ook is de speelplaats ter hoogte van de Willem Schoutenstraat vernieuwd en uitgebreid.

Literatuur[bewerken]

  • De parken van Amsterdam. Ernest Kurpershoek & Merel Ligtelijn. Uitgeverij Lubberhuizen. 2001

Externe links[bewerken]