Erasmuspark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erasmuspark
Erasmuspark.
Erasmuspark.
Type Stadspark
Locatie Amsterdam-West
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 51′ OL
Detailkaart
Erasmuspark (groot-Amsterdam)
Erasmuspark

Het Erasmuspark is een stadspark in Amsterdam-West. Het park ligt tussen de Admiralengracht (oostzijde van het park), de Erasmusgracht (noord), de Mercatorstraat (west) en de Jan van Galenstraat (zuid). De hoofdingang is aan de Jan van Galenstraat, tegenover de Vespuccistraat.

Geschiedenis[bewerken]

Erasmuspark
Toegangspoort op de Geert Geertsenbrug

In 1926 besloot de gemeente tot aanleg van een park, dat circa 12 hectare groot moest worden. Het was toen nog ingepland tussen landerijen.[1] Door de crisis werd in 1927 in eerste instantie slechts 4 hectare aangelegd met een brug, de latere Desideriusbrug. In 1931 werd nog geconstateerd dat het parkje er mooi maar enigszins armoedig bijlag. In 1939 kreeg het zijn naam en werd, evenals de Erasmusgracht vernoemd naar de beroemde Nederlandse humanistische schrijver Desiderius Erasmus (1467-1536). In 2000 was er een grote opknapbeurt en werd het park opnieuw ingericht. In het midden van het park verscheen een rosarium. Verder is er een grote speelweide waarop men kan sporten en dat ook gebruikt wordt door schoolkinderen. Verder kan (en mag) er in de zomer worden gebarbecued.

Water en bruggen[bewerken]

Aan de rand van het park ligt rondom een gracht zodat het, lager gelegen, binnendeel van het park slechts over een brug bereikt kan worden. Er zijn drie bruggen over deze gracht met namen verwijzend naar Erasmus: de Desideriusbrug (Amsterdams brugnummer 396) aan de Jan van Galenstraat, de Geert Geertsenbrug (395) aan de Mercatorstraat bij de Hondiusstraat en de Lof der zotheidbrug (394) in de noordoosthoek van het park. Verder verbindt aan de noordoostkant de Wil de Graaffbrug (393) het park over de Erasmusgacht met het Wachterliedplantsoen bij de Augustanakerk.

Kunst[bewerken]

Aan de zuidoostkant van het park staan op een muur aan de Jan van Galenstraat stenen beelden van dieren zoals een tijger en een ijsbeer van Jan Trapman, aan weerszijden van een trap van de straat naar het park. Ook op de aan deze muur aansluitende Vierwindstrekenbrug (381), over de Admiralengracht, zijn beelden aangebracht, met aan de kant van het park een "zakenman" van Hildo Krop.

In de noordwesthoek, bij Erasmusgracht en Mercatorstraat, staat een bronzen hond van Linda van Boven. In de noordoosthoek staat het grote standbeeld Orso, een witte beer van marmer van Simona Vergani.

Centraler bevinden zich twee abstracte beelden: in 2011 is een bronzen sculptuur van Renze Hettinga naar het park verplaatst en in 2013 Monument van een verzonken stad van Berend Peter Hogen Esch.

Voor liefhebbers van de Amsterdamse Schoolstijl staat op de zuidwestkant (buiten de ringvaart) het Gemaal Mercatorstraat.

1rightarrow blue.svg Zie ook Lijst van beelden in Amsterdam-West

Horeca in het park[bewerken]

In de zuidwesthoek van het park, naast een speeltuin, is sinds 2011 een kleinschalige horeca-gelegenheid (Terrasmus).

Externe link[bewerken]