Naar inhoud springen

Krachttraining

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Krachttraining is training met (extra) weerstand om de maximale kracht te vergroten die kan worden uitgeoefend op fysieke objecten. Voor krachtsporters is krachttraining het belangrijkste element van hun training. Krachttraining is te verdelen in algemene krachttraining en (sport)specifieke krachttraining.

Algemene krachttraining[bewerken | brontekst bewerken]

Algemene krachttraining heeft als doel om het gehele lichaam sterker te maken en is niet gericht op slechts één spiergroep of beweging (functie). Dit kan in verschillende situaties al merkbaar zijn. Zo zal een sterkere rug rugklachten kunnen voorkomen bij mensen die veel zitten, kunnen allerlei blessures bij sporters worden voorkomen, of kan men in het algemeen een sterkere atleet worden. Ook het verbeteren van fitheid en uiterlijke vorm worden in het algemeen als voordelen ervaren. Als echter de nadruk ligt op het verfraaien van het uiterlijk, dan wordt vaker bodybuilding beoefend, waarbij het draait om spiervolume en spiersymmetrie in plaats van effectieve kracht.

Specifieke krachttraining[bewerken | brontekst bewerken]

Specifieke krachttraining heeft specifieke doelen, zoals verbeterde prestaties in een bepaalde sport of beroep, revalidatie, mobiliteitstraining voor ouderen enzovoort. Deze vorm van krachttraining concentreert zich op een specifieke beweging, aangepast aan de soort kracht die van toepassing is bij het uitvoeren van die beweging. Er wordt hierbij vaak afgeweken van de vrij vaste standaard oefeningen met gewichten.

Oefeningen[bewerken | brontekst bewerken]

Hier een aantal oefeningen die bij krachttraining gebruikt kunnen worden: