Deadlift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deadlift

Een deadlift is een oefening die vooral bij powerlifting gebruikt wordt en is één van de drie oefeningen van het powerliften.

Het is de bedoeling een zeer zwaar gewicht op te tillen in een voorovergebogen stabiele houding, ook de knieën zijn gebogen. Men tilt het gewicht op totdat men rechtop staat en de benen gestrekt zijn. Is dat het geval en houdt men dat enkele seconden vast, dan is de poging geslaagd. Het is de bedoeling het gewicht weer op de grond terug te leggen, wat bij recordpogingen nog weleens leidt tot het laten stuiteren van het enorme gewicht omdat de persoon het gewicht niet meer kan houden.

Powerliften[bewerken]

Bij professioneel powerliften worden zeer zware gewichten, van wel 300 tot 400 kg gebruikt, waarbij de powerlifter een speciale riem draagt die onder andere de onderrug ondersteunt. Tegenwoordig zijn er ook speciale pakken, de zogenaamde "powersuits", waardoor het lichaam zeer stevig bij elkaar gehouden wordt en men daardoor een iets hoger gewicht kan deadliften.

Indien niet correct uitgevoerd is Deadliften bij hoog gewicht een zeer belastende oefening voor de onderrug. Bij een verkeerde uitvoering moet men uitkijken voor blessures.

Training[bewerken]

Deadliften kan ook in een fitness- of bodybuildingprogramma opgenomen worden om de onderrug, hamstrings en de quadriceps te versterken, met een relatief lager gewicht en meer reps.

Records[bewerken]

Wereldrecords in de 21e eeuw gaan al boven de 450 kg. Het wereldrecords stond lang op 460 kg, en op naam van Benedikt Magnusson, maar is ondertussen verhoogd naar 462 kg door Eddie Hall. Deadliften met hummerbanden is een record dat in 2014 op naam staat van Žydrūnas Savickas, met 525 kg, behaald op 1 maart 2014 tijdens de Arnold Strongman Classic in Columbus (Ohio). Het record deadliften met één hand, staat op naam van de Duitser Hermann Goerner en stamt van 8 oktober 1920. Zijn record is 330 kg.[1]

WK deadlift[bewerken]

Editie 2014 vond plaats in combinatie met de wedstrijd Sterkste Man van Europa, op 9 augustus 2014 in het Leeds Headingley Carnegie Stadium. Benedikt Magnusson zette een wereldrecord neer van 461 kg. Eddie Hall tilde ook 461 kg, op een soepeler manier dan Magnusson, maar Hall liet het gewicht volledig vallen toen hij in de goede stand stond, waardoor de poging afgekeurd werd en Magnusson won.

Nederlands record deadlift[bewerken]

Op dit moment staat het Nederlands record deadlift op naam van Niels Gordijn met 420 kg. Dit is op het NK Sterkste Man 2014 neergezet.

Bronnen, noten en/of referenties