Deadlift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deadlift
Martins Licis, de Sterkste Man van de Wereld in 2019, deadlift hier een hoog gewicht bij de Arnold Classic in 2017

Een deadlift is een oefening die vooral bij powerlifting gebruikt wordt en is een van de drie oefeningen van het powerliften.

Het is de bedoeling een zeer zwaar gewicht op te tillen in een voorovergebogen stabiele houding, ook de knieën zijn gebogen. Men tilt het gewicht op totdat men rechtop staat en de benen gestrekt zijn. Is dat het geval en houdt men dat enkele seconden vast, dan is de poging geslaagd. Het is de bedoeling het gewicht weer op de grond terug te leggen, wat bij recordpogingen nog weleens leidt tot het laten stuiteren van het enorme gewicht omdat de persoon het gewicht niet meer kan houden.

Powerliften[bewerken | brontekst bewerken]

Bij professioneel powerliften worden zeer zware gewichten, van wel 300 tot 400 kg gebruikt, waarbij de powerlifter een speciale riem draagt die onder andere de onderrug ondersteunt. Tegenwoordig zijn er ook speciale pakken, de zogenaamde "powersuits", waardoor het lichaam zeer stevig bij elkaar gehouden wordt en men daardoor een iets hoger gewicht kan deadliften.

Indien niet correct uitgevoerd is Deadliften bij hoog gewicht een zeer belastende oefening voor de onderrug. Bij een verkeerde uitvoering moet men uitkijken voor blessures.

Training[bewerken | brontekst bewerken]

Deadliften kan ook in een fitness- of bodybuildingprogramma opgenomen worden om de onderrug, hamstrings en de quadriceps te versterken, met een relatief lager gewicht en meer reps.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de conventionele deadlift zijn er ook verschillende varianten. Zo bestaat er bijvoorbeeld de romanian deadlift. Dit is een variant waarbij de halterstang tijdens de herhalingen de grond niet raakt. De halterstang dient niet lager te bewegen dan een paar cm onder de knieën. Tijdens de uitvoering dient men de knieën licht gebogen te houden en de bilspieren naar achteren te duwen. Hierbij worden de hamstrings en bilspieren als meest dominante spiergroep getraind. Dit in tegenstelling tot de conventionele deadlift, waarbij ook de hamstrings en bilspieren worden getraind, maar de rugspieren de meer dominante spiergroep zijn.[1] Deze romanian deadlift kan ook worden uitgevoerd met dumbbells of kettlebells in plaats van een halterstang.

Wereldrecords[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 2 mei 2020 zette Hafþór Júlíus Björnsson een record neer van 501 kg. Žydrūnas Savickas bracht op 1 maart 2014, tijdens de Arnold Strongman Classic in Columbus (Ohio), het wereldrecord deadliften met hummerbanden op 525 kg. Het record deadliften met één hand staat op naam van de Duitser Hermann Görner en stamt van 8 oktober 1920. Zijn record is 330 kg (officieus), 301 kg officieel.[2] Voor dit wereldrecord heeft hij een officiële vermelding gekregen in het Guinness Book of Records.

Het wereldrecord 'raw' (zonder enig echt hulpmiddel, behalve een riem en magnesiumpoeder) is 460.4kg door Benedikt Magnússon. [3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]