Deadlift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deadlift

Een deadlift is een oefening die vooral bij powerlifting gebruikt wordt en is één van de drie oefeningen van het powerliften.

Het is de bedoeling een zeer zwaar gewicht op te tillen in een voorovergebogen stabiele houding, ook de knieën zijn gebogen. Men tilt het gewicht op totdat men rechtop staat en de benen gestrekt zijn. Is dat het geval en houdt men dat enkele seconden vast, dan is de poging geslaagd. Het is de bedoeling het gewicht weer op de grond terug te leggen, wat bij recordpogingen nog weleens leidt tot het laten stuiteren van het enorme gewicht omdat de persoon het gewicht niet meer kan houden.

Powerliften[bewerken]

Bij professioneel powerliften worden zeer zware gewichten, van wel 300 tot 400 kg gebruikt, waarbij de powerlifter een speciale riem draagt die onder andere de onderrug ondersteunt. Tegenwoordig zijn er ook speciale pakken, de zogenaamde "powersuits", waardoor het lichaam zeer stevig bij elkaar gehouden wordt en men daardoor een iets hoger gewicht kan deadliften.

Indien niet correct uitgevoerd is Deadliften bij hoog gewicht een zeer belastende oefening voor de onderrug. Bij een verkeerde uitvoering moet men uitkijken voor blessures.

Training[bewerken]

Deadliften kan ook in een fitness- of bodybuildingprogramma opgenomen worden om de onderrug, hamstrings en de quadriceps te versterken, met een relatief lager gewicht en meer reps.

Records[bewerken]

Op vrijdag 13 maart 2015 zette Eddie Hall uit Engeland op de "Arnold Classic Australia"een wereldrecord van 462 kg neer, aangemoedigd door onder anderen Arnold Schwarzenegger.[1] Žydrūnas Savickas bracht op 1 maart 2014, tijdens de Arnold Strongman Classic in Columbus (Ohio), het wereldrecord deadliften met hummerbanden op 525 kg. Het record deadliften met één hand staat op naam van de Duitser Hermann Goerner en stamt van 8 oktober 1920. Zijn record is 330 kg.[2]

Zaterdag 5 maart 2016 deadlift Eddie Hall 465 kg met een lange barbell op de Arnold Strongman Classic, te Columbus, Ohio. Het gehele evenement werd gewonnen door Žydrūnas Savickas en vond plaats van 4-6 maart.

WK deadlift[bewerken]

Editie 2014 vond plaats in combinatie met de wedstrijd Sterkste Man van Europa, op 9 augustus 2014 in het Leeds Headingley Carnegie Stadium. Benedikt Magnusson zette een wereldrecord neer van 461 kg. Eddie Hall tilde ook 461 kg, op een soepeler manier dan Magnusson, maar Hall liet het gewicht volledig vallen toen hij in de goede stand stond, waardoor de poging afgekeurd werd en Magnusson won.

De 27-jarige Eddie Hall uit Stoke-on-Trent, zette op 11 juli 2015 een nieuw wereldrecord neer van 463 kg (1020.74 lb) op Giants Live, een groot krachtsportevenement met ook de Sterkste Man van Europa-wedstrijd en tegelijkertijd een kwalificatiewedstrijd voor de Sterkste Man van de Wereld. Op 5 maart 2016 verbrak hij dit record op de Arnold Strongman Classic door 465 kg te deadliften.