Hoofdweg (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hoofdweg
De Hoofdweg bij de Postjesweg. Woningen ontworpen door Piet Kramer.
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel West
Begin Surinameplein
Eind Bos en Lommerplein / Bos en Lommerweg
Postcode 1055.. - 1058..
Algemene informatie
Aangelegd in 1920-1932
Genoemd naar functie als doorgaande "hoofd"weg
Naam sinds 1919
Bebouwing woningen
Openbaar vervoer tram 7, 17 , bus 15, 18
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Hoofdweg is een straat in Amsterdam-West. De architectuur wordt gekenmerkt door de Amsterdamse School.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De straat kreeg zijn naam in 1919, toen deze nog in de gemeente Sloten lag. De straat is zo genoemd naar haar functie: een brede, centrale weg door de nieuwbouwwijken, die door de gemeente Sloten gepland waren ten westen van de Kostverlorenvaart. De eerste relatief lage huizen met voortuinen werden nog door Sloten gerealiseerd.

Na de annexatie van de gehele gemeente Sloten door Amsterdam in 1921 behield deze straat zijn naam. In 1925 werd de naam opnieuw vastgesteld door de gemeente Amsterdam.

De straat loopt vanaf de rotonde van het Surinameplein noordwaarts naar het Mercatorplein en vormt de hoofdstraat van Plan West. Vanaf het Mercatorplein werd de straat verlengd tot aan de Erasmusgracht.

Het Mercatorplein is ontworpen met een bajonetontsluiting, zoals ook het Hoofddorpplein en het Stadionplein: dat wil zeggen dat de hoofdverbindingen aan het plein niet in elkaars verlengde liggen. Het noordelijk gedeelte van de Hoofdweg ligt dan ook westelijk verschoven ten opzichte van het verlengde van het eerste gedeelte.

In 1948 werd de straat verlengd vanaf de Erasmusgracht tot aan het Bos en Lommerplein. Aanvankelijk eindigde de weg hier in een rotonde. In 2003 werd dit veranderd in een T-kruising met de Bos en Lommerweg, zodat vrijkomende ruimte aan beide zijden van de Hoofdweg kon worden gebruikt voor bebouwing.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen de Postjesweg en het Surinameplein rijdt sinds 1927 tramlijn 17 (tussen 1956 en 1962 buslijn 17). Tussen het Mercatorplein en het Bos en Lommerplein reed sinds 1950 tramlijn 13. In 1989 werd zijn plaats ingenomen door tramlijn 7. De sporen tussen Postjesweg en Mercatorplein werden van 1932-1944 en 1947 alleen gebruikt voor omleidingen, sinds 1948 ook voor remiseritten en sinds 2017 door tramlijn 7. Buslijn 15 rijdt over de gehele Hoofdweg en bus 18 tussen het Mercatorplein en de Postjesweg.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

In 2022 werd op gebouw Hoofdweg 496 (bij het Bos en Lommerplein) een huizenhoge muurschildering gezet onder de titel Samen bij De Boeg; De Boeg is een verzorgingstehuis in genoemd gebouw. Ontwerp kwam van Richard Kofi. Daar tegenover staat al sinds 1960 tussen twee bouwblokken Oude en jonge arbeider van Han Wezelaar.