Bajonetkruispunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een bajonetkruispunt is een kruispunt dat bestaat uit twee T-splitsingen die tegenover elkaar liggen op een relatief korte afstand.

Een bajonetkruispunt is een variant op een gewoon kruispunt met vier takken. Men spreekt in de praktijk alleen van een bajonetkruising als er een relatie is tussen de aangesloten wegen. Er zijn linkse en rechtse bajonetten.

Bajonetten worden meestal bewust aangelegd om een doorgaande route te onderbreken, het "rechtdoorgaande" verkeer moet immers tweemaal afslaan. Dit kan om in verband met de verkeersveiligheid door de snelheid eruit te halen of een doorgaande route minder logisch te maken. Het kan ook door de beschikbare ruimte ingegeven oplossing zijn.

Een bajonet die dicht op elkaar ligt functioneert slecht. Verkeer kan tussen de T-splitsingen in de "knoop" raken.

Nadeel van een bajonetkruispunt is dat het tussen de twee T-splitsingen gelegen wegvak hoger belast wordt; de som van het verkeer op de doorgaande weg en de kruisende wegen. Ingeval een hoog verkeersaanbod is een bajonet geen efficiënte oplossing. Vooral ingeval de kruispunten geregeld zijn met verkeerslichten is het door de beperkte ruimte tussen de kruispunten geen praktische oplossing.