Michigan left

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gestileerde weergave van een Michigan left in Grand Haven met de U.S. Route 31.
Telegraph Road (US 24) bij Detroit met Michigan lefts

Een Michigan left (letterlijk: Michigan links) is een kruispunt waarbij links afslaand verkeer voorbij het kruispunt linksaf moet slaan en moet omkeren om dan rechtsaf te slaan. De naam komt van de Amerikaanse staat Michigan, waar het kruispunt veel is toegepast.

Een voorbeeld in Nederland is te vinden in Zeist bij de kruising van de Utrechtseweg en de Jordanlaan. Vanaf De Bilt naar de Jordanlaan moet het verkeer keren.

Ten minste een van de kruisende wegen heeft een middenberm. In veel gevallen is dit de hoofdweg. Vanaf de hoofdweg moet het verkeer dat links af wil slaan, eerst het kruispunt voorbij rijden, dan via de middenberm omkeren en ten slotte rechts afslaan, als het kruispunt weer wordt bereikt. Voor het verkeer van de zijweg geldt het tegenovergestelde. Op het kruispunt slaat het verkeer af naar rechts. Daarna keert het om en als het kruispunt weer wordt bereikt rijdt het verkeer rechtdoor.

Een variant van de Michigan left is de superstreet. Hier is het voor de kleine weg niet mogelijk om rechtdoor over te steken, maar vanaf de hoofdweg is het wel gemakkelijker om af te slaan.

Voor- en nadelen[bewerken]

De Michigan left heeft verschillende voordelen en nadelen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit soort kruispunten een grote daling in het aantal botsingen waarbij links afslaand verkeer is betrokken oplevert. Ook het aantal botsingen door in- en uitvoegend verkeer neemt af, doordat de links afslaande bewegingen buiten het kruispunt plaatsvinden.[1]

Ook wordt het aantal conflicterende verkeersstromen op het kruispunt verminderd. Bij verkeerslichten betekent dit dat er minder fases nodig zijn, waardoor het licht langer op groen staat. Hierdoor heeft een Michigan left een grotere capaciteit dan een gewoon kruispunt.

Een nadeel is echter de onbekendheid van veel automobilisten met het fenomeen. Veel automobilisten zijn niet gewend met rechtsafslaan om daarna pas links af te slaan. Daardoor kan verwarring optreden. Een ander nadeel is dat enkele verkeersstromen elkaar kruisen, terwijl dit normaal niet gebeurt. Een voorbeeld zijn de links afslaande en rechtdoor gaande stromen vanaf de zijweg. Als deze verkeersstromen groot zijn, kan een Michigan left capaciteitsproblemen opleveren. Ten slotte is er ruimte nodig voor het omkeren. Daardoor neemt een Michigan left meer ruimte in beslag dan een gewoon kruispunt.

Externe Links[bewerken]