Fitness

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor het gelijknamige begrip uit de biologie, zie Fitness (biologie).
Roeiapparaten

Met fitness wordt het geheel van sporten en activiteiten die bedreven worden in sportscholen/fitnesscentra.

Thuistraining[bewerken]

Uiteraard kan men ook thuis trainen indien men voldoende kennis heeft. Als oefeningen verkeerd uitgevoerd worden kan dit leiden tot blessures. Er zijn niet altijd apparaten nodig om fitness te beoefenen. Er zijn genoeg oefeningen waar men alleen een stoel of flesje water voor nodig heeft. Oefeningen als touwtjespringen, stretching, opdrukken en buikspieroefeningen kunnen ook thuis gedaan worden. Online zijn er een hoop video's te vinden met instructies voor fitnessoefeningen voor thuis. Deze variëren van 7 minuten tot anderhalf uur. Hierdoor is deze vorm van training ideaal voor mensen met weinig tijd.

Doel van fitness[bewerken]

Fitnesstraining kan voor vele doeleinden gebruikt worden:

Cardio[bewerken]

Cardio betekent in het medisch jargon 'voor je hart' en is een afkorting voor cardiocvasculaire training. Het is het type training waar je hart en longen sterker van worden en je dus een conditie mee opbouwt. Daarnaast verbrand je met cardiotraining flink wat calorieën. Cardio kan worden ingezet om je bloeddruk te verlagen, maar ook om af te vallen.

Krachttraining[bewerken]

Krachttraining is een vorm van training waarbij spieren weerstand bieden tegen externe weerstand van gewicht of door zwaartekracht. Krachttraining zorgt voor de groei van de spiermassa en heeft daarmee een positieve invloed op het metabolisme.[1]

Daarnaast kunnen fitnesstrainingen effectief ingezet worden voor medische doeleinden. Regelmatige fitnesstraining is effectief gebleken om klachten van de volgende aandoeningen te voorkomen, verminderen of tegen te gaan:

Buiten fitnessen[bewerken]

Er zijn tegenwoordig ook fitnesstoestellen in de buitenlucht. Deze toestellen zijn in het bezit van de gemeente of sportverenigingen en zijn vrij te gebruiken door sporters op ieder niveau. Een groep sporttoestellen in de buitenlucht wordt wel een beweegtuin genoemd. In grote steden is het vaak ook mogelijk om in parken te bootcampen, hierbij verzamelt een groep zich met een trainer en gebruiken zij het park om verschillende oefeningen uit te voeren.

Apparaten[bewerken]

De apparaten waarmee men in sportscholen oefent, zijn erop gericht specifieke spiergroepen te gebruiken en blessures te voorkomen. Deze apparaten zijn specifiek voor fitness ontwikkeld en heten daarom "fitnessapparaten" of "fitnesstoestellen". Voorbeelden hiervan zijn de indoorroeier, de crosstrainer en de hometrainer.

Ook apparaten die voor bodybuilding gebruikt worden, kunnen passen in een fitnesstraining.

Fitnessoefeningen[bewerken]