Fitness

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het gelijknamige begrip uit de biologie, zie Fitness (biologie).
Roeiapparaten

Fitness is een sportactiviteit gericht op onder andere het verbeteren van de conditie, vetverbranding en krachttraining, waarbij het eigen lichaam als weerstand kan dienen. Meestal wordt met fitness de sportactiviteit in een sportschool / Fitness-centrum bedoeld, of een locatie die voor deze activiteit is ingericht, meestal met zogenaamde fitnessapparaten of sporttoestellen.

Thuistraining[bewerken | brontekst bewerken]

Men kan ook thuis trainen indien men voldoende kennis heeft. Als oefeningen verkeerd uitgevoerd worden kan dit leiden tot blessures. Er zijn niet altijd apparaten nodig om fitness te beoefenen. Er zijn genoeg oefeningen waar men alleen een stoel of flesje water voor nodig heeft. Oefeningen als touwtjespringen, stretching, opdrukken en buikspieroefeningen kunnen ook thuis gedaan worden. Online zijn er vele video's te vinden met instructies voor fitnessoefeningen voor thuis. Ook wordt bij NPO 1 het programma Nederland in Beweging! uitgezonden, waarbij kan worden meegedaan met oefeningen die op TV worden vertoond. Deze variëren van minder dan een minuut tot anderhalf uur. Hierdoor is deze vorm van training ideaal voor mensen met weinig tijd. Ook zijn er apparaten te koop, zoals een roeitrainer, hometrainer of drukbank, die vaak opklapbaar zijn en die voldoende zijn om een volwaardig fitnessprogramma thuis uit te oefenen. Thuistraining was vooral populair tijdens de coronacrisis in 2020 toen alle sportscholen in april, mei en juni dicht waren. Thuis fitnessen was in die periode de enige manier om toch in beweging te blijven.

Doel van fitness[bewerken | brontekst bewerken]

Fitnesstraining kan voor vele doeleinden gebruikt worden:

Cardio[bewerken | brontekst bewerken]

Cardio betekent in het medisch jargon 'voor je hart' en is een afkorting voor cardiovasculaire training. Het is het type training waar je hart en longen sterker van worden en je dus een conditie mee opbouwt. Daarnaast verbrand je met cardiotraining flink wat calorieën. Cardio kan worden ingezet om je bloeddruk te verlagen, maar ook om af te vallen.

Krachttraining[bewerken | brontekst bewerken]

Krachttraining is een vorm van training waarbij spieren weerstand bieden tegen externe weerstand van gewicht of door zwaartekracht. Krachttraining zorgt voor de groei van de spiermassa en heeft daarmee een positieve invloed op het metabolisme.[1]

Daarnaast kunnen fitnesstrainingen effectief ingezet worden voor medische doeleinden. Regelmatige fitnesstraining is effectief gebleken om klachten van de volgende aandoeningen te voorkomen, verminderen of tegen te gaan:

Buiten fitnessen[bewerken | brontekst bewerken]

Calisthenics park in Amsterdam in 2018

Er zijn tegenwoordig ook fitnesstoestellen in de buitenlucht. Deze toestellen zijn in het bezit van de gemeente of sportverenigingen en zijn vrij te gebruiken door sporters op ieder niveau. Een groep sporttoestellen in de buitenlucht wordt wel een beweegtuin genoemd. In grote steden is het vaak ook mogelijk om in parken te bootcampen, hierbij verzamelt een groep zich met een trainer en gebruiken zij het park om verschillende oefeningen uit te voeren. Daarnaast zijn er zogenaamde "calisthenics parken" waar de sport calisthenics beoefend kan worden. Dit is een sport waarbij je oefeningen uitvoert met je lichaamsgewicht. Je traint hiermee je kracht, balans en beweeglijkheid. In juni 2017 werd in Stadspark Osdorp in Amsterdam het grootste calisthenics park van de wereld geopend.[9]

Apparaten[bewerken | brontekst bewerken]

De apparaten waarmee men in sportscholen oefent, zijn erop gericht specifieke spiergroepen te gebruiken en blessures te voorkomen. Deze apparaten zijn specifiek voor fitness ontwikkeld en heten daarom "fitnessapparaten" of "fitnesstoestellen". Voorbeelden hiervan zijn de indoorroeier, de crosstrainer, de loopband en de hometrainer.

Ook apparaten die voor bodybuilding gebruikt worden, kunnen passen in een fitnesstraining.

Fitnessoefeningen[bewerken | brontekst bewerken]