Fitness

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Voor het gelijknamige begrip uit de biologie, zie Fitness (biologie).
Fitnessapparaten

Met fitness wordt het geheel van sporten en activiteiten die bedreven worden in sportscholen/fitnesscentra, of thuis, bedoeld.

Thuistraining[bewerken]

Uiteraard kan men ook thuis trainen indien men voldoende kennis heeft. Dit kan met eenvoudige apparaten. Er zijn niet altijd apparaten nodig om fitness te beoefenen. Oefeningen als touwtjespringen, stretching, opdrukken en buikspieroefeningen kunnen ook thuis gedaan worden.

Doel van fitness[bewerken]

Fitnesstraining kan voor vele doeleinden gebruikt worden:

Daarnaast kunnen fitnesstrainingen effectief ingezet worden voor medische doeleinden. Regelmatige fitnesstraining is effectief gebleken om klachten van de volgende aandoeningen te voorkomen, verminderen of tegen te gaan:

Buiten fitnessen[bewerken]

Er zijn tegenwoordig ook fitnesstoestellen in de buitenlucht. Deze toestellen zijn in het bezit van de gemeente of sportverenigingen en zijn vrij te gebruiken door sporters op ieder niveau. Een groep sporttoestellen in de buitenlucht wordt een beweegtuin genoemd.

Apparaten[bewerken]

De apparaten waarmee men in sportscholen oefent, zijn erop gericht specifieke spiergroepen te gebruiken en blessures te voorkomen. Deze apparaten zijn specifiek voor fitness ontwikkeld en heten daarom "fitnessapparaten" of "fitnesstoestellen". Voorbeelden hiervan zijn de indoorroeier, de crosstrainer en de hometrainer.

Ook apparaten die voor bodybuilding gebruikt worden, kunnen passen in een fitnesstraining.

Fitnessoefeningen[bewerken]