Fitness

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige begrip uit de biologie, zie Fitness (biologie).
Fitnessapparaten
Voor het gebruik van deze term in genetisch algoritmen, zie fitnessfunctie.

Met fitness wordt het geheel van sporten en activiteiten die bedreven worden in sportscholen/fitnesscentra, of thuis, bedoeld.

Thuistraining[bewerken]

Uiteraard kan men ook thuis trainen indien men voldoende kennis heeft. Dit kan met eenvoudige apparaten. Er zijn niet altijd apparaten nodig om fitness te beoefenen. Oefeningen als touwtje springen, stretching, opdrukken en buikspieroefeningen kunnen ook thuis gedaan worden.

Het doel van fitness[bewerken]

Fitness training kan voor vele doeleinden gebruikt worden. De meest voorkomende doelen zijn:


Daarnaast kunnen fitnesstrainingen effectief ingezet worden voor medische doeleinden. Regelmatige fitnesstraining is effectief gebleken om klachten van de volgende aandoeningen te voorkomen, verminderen of tegen te gaan:

Buiten fitnessen[bewerken]

Er zijn tegenwoordig ook fitnesstoestellen in de buitenlucht. Deze toestellen zijn in het bezit van de gemeente of sportverenigingen en zijn vrij te gebruiken door sporters op ieder niveau.

Apparaten[bewerken]

De apparaten waarmee men in sportscholen oefent, zijn erop gericht specifieke spiergroepen te gebruiken en blessures te voorkomen. Deze apparaten zijn specifiek voor fitness ontwikkeld en heten daarom "fitnessapparaten" of "fitnesstoestellen". Voorbeelden hiervan zijn de indoor-roeier, de crosstrainer en de hometrainer.

Ook apparaten die voor bodybuilding gebruikt worden, kunnen passen in een fitnesstraining.

Fitnessoefeningen[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Voordouw, R.R. Fitness bij Diabetes Mellitus
  2. Exercise and Type 2 Diabetes: American College of Sports Medicine and the American Diabetes Association: Joint Position Statement. Medicine & Science in Sports & Exercise, 2010, 42(12):2282-2303
  3. Voordouw, R.R. Training en Hypertensie
  4. Exercise & Sports Science Australia Position Statement on exercise training and chronic heart failure. Journal of Science and Medicine in Sport, 2010, 13: 288–294
  5. ACSM Communications: Exercise for Persons with Chronic Obstructive Pulmonary Disease
  6. Physical Activity and Bone Health. Medicine & Science in Sports & Exercise, 2004, 36(11):1985-1996
  7. Van der Mark, J.M.. (2014). Is krachttraining een remedie voor depressie?