Mien Ruysplantsoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mien Ruysplantsoen
Mien Ruysplantsoen (augustus 2019)
Type stadsparkje
Locatie Amsterdam-Oost, KNSM-eiland
Gebouw Levantkade met windwijzer (augustus 2019)

Het Mien Ruysplantsoen of KNSM-plantsoen is een officieuze benaming voor een parkje op het KNSM-eiland in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam.

Geschiedenis en ligging[bewerken | brontekst bewerken]

In 1958 ontwierp tuinarchitect Mien Ruys voor het personeel van de KNSM een park, plein, annex plantsoen op de plaats waar het KNSM-eiland in de Verbindingsdam een verbinding heeft met het "vasteland". Toen het schiereiland in de jaren negentig wijzigde van havengebied tot woonwijk werd haar gevraagd het plantsoentje opnieuw in te richten. Kenmerkend voor het park zijn de niveauverschillen. In 1999 overleed de tuinarchitect. Er werd in de Commissie Namen Openbare Ruimte Amsterdam (CNOR) in 1999 geen bezwaar aangetekend voor vernoeming van het dan nog naamloos plantsoen, maar officieel werd de vernoeming nooit (gegevens 2019).[1] Het plantsoen ligt sinds de herinrichting tussen de oude bebouwing aan de Levantkade (waaronder een havengebouw), Woongebouw Piraeus en de KNSM-laan. Het parkje is alleen toegankelijk voor voetgangers, midden in het parkje is een vierkante vijver gesitueerd.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Hoe klein het parkje ook is, rondom het groengebied is een aantal artistieke kunstwerken, alhoewel soms niet als zodanig herkenbaar, te vinden:

Windwijzer[bewerken | brontekst bewerken]

De windwijzer op het gebouw Levantkade 7-45 is een geschenk van het personeel van de KNSM aan de directie uit 1957. Er was destijds een Sint-Nicolaascomité opgericht voor 407 cadeautjes te financieren en te maken voor kinderen van zeelieden van de maatschappij die in de Tweede Wereldoorlog waren omgekomen. De windwijzer is het beeldmerk van de KNSM en is gemaakt door het personeel van de KNSM. Het was lange tijd verdwenen van het gebouw, maar werd op 21 april 2012 teruggeplaatst.

Zie de categorie Mien Ruysplantsoen, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.