Frankendael

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frankendael
Frankendael, het laatste buitenhuis in de Watergraafsmeer.
Frankendael, het laatste buitenhuis in de Watergraafsmeer.
Locatie Amsterdam, Vlag van Nederland Nederland
Gebouwd in 1733
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 422420

Frankendael in de Watergraafsmeer is de enig overgebleven buitenplaats in Amsterdam. Het werd gebouwd aan het einde van de 17e eeuw.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Watergraafsmeer werd in 1629 drooggemaakt. In de loop van de zeventiende en achttiende eeuw werden er ruim veertig hofsteden en buitenplaatsen aangelegd, waarvan alleen Frankendael nog bestaat. Het is onbekend wanneer het huis Frankendael werd gebouwd, maar het jaar 1695 is wel genoemd. De bouwer noemde het landgoed naar de Duitse plaats Frankenthal.

Tot 1930 was Frankendael een particulier landgoed. In dat jaar verplaatste de de gemeente Amsterdam de in 1885 opgerichte Stadskwekerij naar Frankendael. Toen deze in 1998 werd opgeheven, startte de aanleg van park Frankendael. In 2008 werd bij archeologisch onderzoek mogelijk de oude oranjerie teruggevonden van de buitenplaats.[1]

Huis Frankendael is zondags geopend voor publiek en heeft een cultureel programma. In het koetshuis bevindt zich een restaurant.

Tuindorp[bewerken | brontekst bewerken]

Het kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwde Tuindorp Frankendael (Jeruzalem) grenst aan de buitenplaats en is daarnaar vernoemd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Huis Frankendael van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.