Middenweg (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalig rechthuis van Watergraafsmeer, begin van de Middenweg, hoek met Ringdijk
Buitenhuis Frankendael aan de Middenweg

De Middenweg in Amsterdam is de straat die door de Watergraafsmeer van Amsterdam-Oost naar Diemen voert. Vanuit het centrum van de stad gezien ligt de Middenweg in het verlengde van de Linnaeusstraat en gaat in Diemen over in de Hartveldseweg. De naam van de straat bestond al in de tijd dat de Watergraafsmeer nog een zelfstandige gemeente was en verwijst naar de ligging midden in de Watergraafsmeer. In het midden van de Watergraafsmeer wordt de straat gekruist door de Kruislaan.

Aan de Middenweg lag het vroegere stadion van AFC Ajax, algemeen bekend als De Meer. Na de verhuizing van Ajax naar de ArenA in 1996 is het stadion gesloopt. Op de plaats van het stadion is de woonwijk Park de Meer verrezen. Twaalf bruggen in de wijk dragen de namen van spelers van het "Gouden Ajax", de selectie die in 1971, 1972 en 1973 de Europacup 1 won.

Tegenover Park de Meer ligt de wijk Betondorp. Deze buurt, waar Johan Cruijff werd geboren, bestaat uit kleine betonwoningen die in de jaren twintig zijn gebouwd volgens de principes van de Amsterdamse School.

Aan de Middenweg ligt ook het landgoed Frankendael en een paar honderd meter verderop ligt een restaurant dat hiernaar is vernoemd. Restaurant Frankendael kwam in 2003 landelijk in het nieuws, toen vastgoedondernemer Bertus Lüske hier op de stoep werd vermoord.

Openbaar vervoer[bewerken]

Over de Middenweg reed van 1881 tot 1939 de Gooische Stoomtram naar het Gooi. Sinds 1940 rijdt tramlijn 9 door de straat die op 22 juli 2018 werd vervangen door tramlijn 19.

Wetenswaardigheden[bewerken]

  • In De Avonden van Gerard Reve spreekt de moeder van de hoofdpersoon Frits van Egters over een echte Middenwegwind
  • Bertus Lüske werd in 2003 hier vermoord.