Makkum (Súdwest-Fryslân)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Makkum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Makkum (Súdwest-Fryslân)
Makkum (Súdwest-Fryslân)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 3′ NB, 5° 24′ OL
Algemeen
Inwoners (1-7-2011) 3544
Overig
Postcode 8754
Netnummer 0515
Belangrijke verkeersaders A7
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Luchtfoto uit 2014
Luchtfoto uit 2014
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Makkum is een plaats in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Tot 2011 behoorde Makkum tot de voormalige gemeente Wonseradeel.

Geschiedenis[bewerken]

In de middeleeuwen had Makkum de naam "Poort naar de Zuiderzee".[1] Dit had Makkum te danken aan twee sluizen, die eigendom waren van een nabijgelegen klooster. Makkum kon zich zo ontwikkelen tot een belangrijk handelscentrum met een strategische positie.

De Gouden Eeuw van Makkum startte in de 17e eeuw en duurde tot de 18e eeuw. Makkum was een belangrijk bedrijvigheids- en handelscentrum, inclusief steenbakkerijen, tegelbakkerijen, hout, olie, papier en pelmolens, scheepswerven en schelpkalkovens. De schelpkalkbranderijen waren de belangrijkste pijlers voor de welvaart van Makkum. Veel mensen waren hier werkzaam. Deze metselkalk van hoge kwaliteit werd onder andere gebruikt bij de bouw van huizen in Amsterdam. Het transport van het basismateriaal en de eindproducten gebeurde per schip en als gevolg daarvan floreerde de scheepvaart en de scheepsbouw. De schelpenvisserij was van belang naast de gewone visserij. De 19e eeuw bracht een terugval als gevolg van het verzanden van de Zuiderzee waardoor de haven van Makkum niet meer bereikt kon worden. De bedrijvigheid liep terug en alleen de scheepsbouw en wat aardewerkfabrieken bleven over. Kijk voor beelden uit midden jaren '60 naar:https://youtu.be/laF2KYsqJ8w .Ook het aardewerk uit Makkum komt in beeld. In de tweede helft van de 20e eeuw werd de grote hal van scheepswerf Amels een gezichtsbepalend onderdeel van Makkum. Zie voor bewegende beelden: https://youtu.be/AWsd_WmGlLE en https://youtu.be/6qggBCJ4gKI In 2005 is dit een vestiging geworden van Koninklijke De Vries Scheepsbouw. Recreatie en toerisme vormen tegenwoordig de belangrijkste bron van inkomsten. Een groot recreatiegebied met jachthaven en camping is gelegen in de Makkumerwaarden, ten westen van Makkum. Naast de natuur (rietsnijderij in de Makkumerwaard) neemt de landbouw een voorname plaats in rondom Makkum. De natuurgebieden langs de IJsselmeerkust zijn vermaard door de vele vogels en de grote variëteit aan planten.

Het wapen van Makkum toont een zeemeermin van goud, met in de rechterhand een naar rechts zeilend schip en in de linkerhand een kalkoven.

Bezienswaardigheden[bewerken]

In Makkum zijn nog de getuigen van de rijke historie. Makkum heeft een stedelijke structuur die dateert uit de 17e eeuw. Vooral bij de sluis bevinden zich monumentale koopmanshuizen. Noemenswaardig zijn het voormalig waaggebouw en de aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar Makkum.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Makkum is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Makkum telt ruim 50 rijksmonumenten.

Kerkgebouwen[bewerken]

Sport[bewerken]

  • VV Makkum, voetbalvereniging
  • VV Makkum, volleybalvereniging

Koninginnedag 2008[bewerken]

In 2008 bezocht koningin Beatrix, met haar familie, de plaats in het kader van Koninginnedag 2008, o.a. om te vieren dat de Koninginnevereniging (de lokale Oranjevereniging) 110 jaar bestond.

Geboren[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]