Gouden eeuw (metafoor)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Gouden Tijdperk door Pietro da Cortona.

Een gouden eeuw of gouden tijdperk is een term die gebruikt wordt om te verwijzen naar een periode in de geschiedenis van bijvoorbeeld een land of cultuur dat op een bepaald gebied boven andere periodes uitsteekt. Een gouden eeuw kan een periode in een land zijn waarin grote voorspoed heerste, of bijvoorbeeld een periode binnen een kunststroming die uitzonderlijk productief was. De term "eeuw" duidt vooral een langere periode aan en komt niet altijd letterlijk overeen met een honderd jaar. In dat opzicht is "gouden tijdperk" een neutralere benaming.

Een voorbeeld van een gouden eeuw is de Nederlandse Gouden Eeuw als een tijdperk van economische en culturele voorspoed in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

De term vindt haar oorsprong in de Griekse mythologie en legenden. In de Griekse mythologie wordt de ontstaansgeschiedenis van de wereld en de mensheid voorgesteld in meerdere opeenvolgende goden- en mensengeslachten, in afnemende kwaliteit. Het eerste geslacht wordt metaforisch het gouden geslacht, en daaraan inherent wordt het tijdperk waarin zij leefden het gouden tijdperk genoemd.

1rightarrow blue.svg Zie ook de doorverwijspagina Gouden eeuw