Munnekeburen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Munnekeburen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Munnekeburen
Munnekeburen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Weststellingwerf Weststellingwerf
Coördinaten 52° 51′ NB, 5° 53′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2017) 431
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Kerk van Munnekeburen
Kerk van Munnekeburen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Munnekeburen (Stellingwerfs: Munnikeburen, Fries: Munnikebuorren) is een dorp in de gemeente Weststellingwerf in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving[bewerken]

Het ligt ten zuidwesten van Wolvega en ten noordwesten van de Rottige Meente. In 1806 werd hier een hervormde kerk gebouwd. Tijdens de Watersnood van 1825 scheurden de muren en dreigde de kerk in te storten. Ook talloze huizen in het dorp raakten zwaar beschadigd.

Munnekeburen telt nog 1 basisschool. De christelijke en de openbare school zijn in 2014 samen verdergegaan als OBS De Aventurijn. Verder staan in Munnekeburen sporthal de Schakel en dorpshuis het Polderhuus. Achter dit complex ligt het Scheeneveld waar de clubs V.W.C., V.O.G. en De Westhoek hun thuiswedstrijden voetballen. De Westhoek is oorspronkelijk de voetbalclub van Scherpenzeel, later is er gekozen voor Munnekeburen waar een goed sportcomplex is aangelegd.

Munnekeburen is per openbaar vervoer bereikbaar met buurtbuslijn 108, deze rijdt elk uur van en naar Wolvega tussen 07:00 en 19:00 uur. De buurtbus rijdt niet in het weekend en op feestdagen.

Geboren[bewerken]

  • Dirk Kerst Koopmans (1906-1998), kunstschilder

Zie ook[bewerken]