Blesdijke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blesdijke
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Blesdijke (Friesland (hoofdbetekenis))
Blesdijke
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Weststellingwerf Weststellingwerf
Coördinaten 52° 50′ NB, 6° 1′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2019) 483
Detailkaart
Locatie in de gemeente Weststellingwerf
Locatie in de gemeente Weststellingwerf
Foto's
Kerk van Blesdijke
Kerk van Blesdijke
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Blesdijke (Stellingwerfs: Blesdieke, Fries: Blesdike) is een dorp in de gemeente Weststellingwerf, provincie Friesland (Nederland).

Blesdijke ligt ten zuiden van Wolvega, dicht bij de provinciegrens, aan de weg tussen De Blesse en Oldemarkt. Het inwoneraantal ligt door grenswijzigingen veel lager dan vroeger. De Blesse is nu een apart dorp, maar was eerder lang onderdeel van Blesdijke. Over het algemeen wordt er Stellingwerfs gesproken.

Geschiedenis[bewerken]

In 1361 voert de bisschop Jan van Arkel twee maal een strafexpeditie uit in de Stellingwerven, wanneer de boeren de opgelegde schattingen niet wensen te betalen. Bij de tweede tocht wordt Blesdijke verbrand.

In de Nijkspolder boven Blesdijke was in de Tweede Wereldoorlog het strafkamp It Petgat voor Joodse arbeiders.

Bezienswaardigheden[bewerken]

In 1328 stond in Blesdijke al een kerk, die in 1836 ingestort zou zijn. De kerk werd in 1843 herbouwd. Op in gevelsteen in de kerk staat: "In 1843 is deze kerk herbouwd onder directie van de kerkvoogden Albert Sents Len­stra, Tiemen Meines de Boer, Gerrit Wanders Terwisscha. Waakt en bidt."

Ten noorden van het dorp staat een Amerikaanse windmotor, die in 2005 werd gebouwd.

Aan de Markeweg bouwt Gregorius Halman sinds 1990 aan het kasteel Stoutenburght.

Aan de Nijksweg staat het monument ´It Petgat´ ter nagedachtenis aan het Joodse It Petgat in de Nijkspolder. Het kamp werd gedurende de Tweede Wereldoorlog gebruikt als strafkamp voor joden uit andere kampen zoals kamp Twilhaar te Hellendoorn, De Landweer te Elsloo en Molengoot te Hardenberg. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden deze kampen ontruimd.

Inwoners[bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken]

Door Blesdijke rijdt buslijn 76 van OV Regio IJsselmond. Aansluitingen van die lijn zijn in De Blesse (lijn 17 van/naar Wolvega en Heerenveen), Marknesse (buiten de spits lijn 71 van/naar Emmeloord, in de spits rijdt lijn 76 ook van/naar Emmeloord) en Steenwijk (treinen naar Zwolle en Leeuwarden en lijn 70 van/naar Giethoorn en Zwartsluis).

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]