Appelbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het meertje van Appelbergen

Appelbergen (SBB gebruikt de spelling Appèlbergen, de huidige uitspraak volgend) is de naam van een voormalig militair oefenterrein en tegenwoordig een bos met heide- en veenrestanten ten oosten van Glimmen, in de provincie Groningen.

Groningers spreken de naam uit met de klemtoon op de eerste e, dus als het woord appel, in de juridische / militaire betekenis. Van oorsprong werd de naam uitgesproken met klemtoon op de a, dus als het woord appel (= vrucht), waarbij appel verwijst naar dennenappels. De verschuiving van klank is het gevolg daarvan dat het bos jarenlang als oefenterrein werd gebruikt. De als grap bedoelde uitspraak is ondertussen ingeburgerd, zodat veel Groningers degenen die de naam "fout" uitspreken corrigeren.

In het bos is een uitspanning Pannenkoekhuis Paviljoen Appelbergen, vlak bij de plas die midden in het bos is gelegen. Dit is het restant van een groter rond meer (mogelijk een pingoruïne) dat tegenwoordig een vrijwel niet te betreden moeras is. In het verleden was er ook een openluchtzwembad, waarvan nog een paar restanten zichtbaar zijn.

Het Pieterpad loopt door Appelbergen. Het dichtstbijzijnde Nivon Natuurvriendenhuis "De Hondsrug" bevindt zich op enkele km's in Noordlaren tegen het Noordlaarderbos.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers in Appelbergen 34 personen als represaille gefusilleerd en hen begraven in ongemarkeerde graven op een onbekende locatie. Hiervan zijn er 15 nooit teruggevonden. Tussen 1949 en 2004 is herhaaldelijk vergeefs gespeurd naar de graven van de resterende slachtoffers. In 2004 is in de nabije omgeving van hun vermoedelijk graf een monument geplaatst.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]