Hoornse Meer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoornse Meer aan het Hoornsemeer
Appartementencomplex aan het Allendeplein

Hoornse Meer is een woonwijk in het zuiden van de stad Groningen die in de laatste decennia van de 20e eeuw is gebouwd.

De wijk is vernoemd naar het naastgelegen Hoornsemeer en ligt aan de grens met de provincie Drenthe. Ten noorden ligt de wijk Corpus den Hoorn en ten zuiden de wijk Hoornse Park. In de wijk staan zo'n 2000 woningen en er wonen ruim 4000 mensen. De straten zijn naar staatslieden vernoemd.

Opzet en aard[bewerken]

De wijk kent een moderne stedebouwkundige en architectonische vormgeving. Het woningbestand is gevarieerd en er is aandacht besteed aan de inrichting van de openbare ruimte. De wijk omvatte aanvankelijk veel sociale woningbouw, naast dure huurwoningen en koopwoningen. De idee was dat wonen aan het meer voor iedereen toegankelijk moest zijn. Inmiddels is een groot deel van de sociale woningen verkocht, de wijk telt nu nog 40% corporatiewoningen. Enkele wooncomplexen zijn bedoeld voor ouderen.

Voorzieningen en activiteiten[bewerken]

In de wijk zijn enkele winkels waaronder andere een supermarkt. Verder is er een restaurant en een snackbar. Er zijn speelvoorzieningen voor kinderen. Andere faciliteiten zijn een steiger aan het meer, een surfstrand en een skatebaan. Er is een openbare montessori-basisschool en een mogelijkheid voor kinderopvang. De eerstelijns gezondheidszorg is ondergebracht in een medisch centrum.

Kunst[bewerken]

In de wijk staat het door de Amerikaanse architect John Hejduk ontworpen gebouw Wall House #2.

Bron/link[bewerken]