Oranjewijk (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oranjewijk
Wijk van Groningen
Map - NL - Groningen - Wijk 02 Oranjewijk - Buurt 00 Oranjebuurt.svg
Kerngegevens
Gemeente Groningen
Coördinaten 53°14'30,6323"NB, 6°30'47,1478"OL
Oppervlakte 27 ha.  
Inwoners (2017) 2.845[1]

De Oranjewijk (of Oranjebuurt) is een wijk in Groningen. De wijk grenst aan de binnenstad en is gelegen tussen het Noorderplantsoen, het Reitdiep en de spoorlijn Groningen - Sauwerd. Vaak wordt de Noorderplantsoenbuurt ook tot de Oranjewijk gerekend. CBS hanteert een nog ruimere definitie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het oudste deel van de wijk stamt uit 1910. Het bestaat uit particuliere woningbouw. Later vond er ook sociale woningbouw plaats. Langs de Oranjesingel en de Nassaulaan staan huizen die behoren tot de mooiste voorbeelden van de Amsterdamse School. In de wijk is veel groen, dat aansluit op het Noorderplantsoen. De wijk is omstreeks 1930 voltooid, afgezien van een nieuwbouwcomplex bij het Reitdiep dat aan het eind van de 20e eeuw is gebouwd.

De straatnamen verwijzen naar de Oranjes en het koningshuis.

Ongeval 1950[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 augustus 1950 heeft nabij de Graaf Adolfstraat en de Wilhelminakade een ernstig ongeval plaatsgevonden. Hierbij kwamen 6 jonge kinderen om het leven en werden er 7 verwond. Door een rangerende goederentrein op het raccordement nabij de toenmalige groenteveiling de Eendracht, werd een provisorisch houten hek geraakt en als gevolg hiervan werd een muur omver gedrukt.[2]