Oranjewijk (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oranjewijk
Wijk van Groningen
Map - NL - Groningen - Wijk 02 Oranjewijk - Buurt 00 Oranjebuurt.svg
Kerngegevens
Gemeente Groningen
Inwoners 23.275[1]
6.300[2]
nieuwbouwcomplex bij het Reitdiep

De Oranjewijk (of Oranjebuurt) is een wijk in Groningen. De wijk grenst aan de binnenstad en is gelegen tussen het Noorderplantsoen, het Reitdiep en de spoorlijn Groningen - Sauwerd. Vaak wordt de Noorderplantsoenbuurt ook tot de Oranjewijk gerekend. CBS hanteert een nog ruimere definitie.

Geschiedenis[bewerken]

De straatnamen verwijzen naar de Oranjes en het koningshuis. Het oudste deel van de wijk stamt uit 1910. Het bestaat uit particuliere woningbouw. Later vond er ook sociale woningbouw plaats. Langs de Oranjesingel en de Nassaulaan staan huizen die behoren tot de mooiste voorbeelden van de Amsterdamse School. In de wijk is veel groen, dat aansluit op het Noorderplantsoen. De wijk is omstreeks 1930 voltooid, afgezien van een nieuwbouwcomplex bij het Reitdiep dat aan het eind van de 20e eeuw is gebouwd.

Ongeval 1950[bewerken]

Op 12 augustus 1950 heeft nabij de Graaf Adolfstraat en de Wilhelminakade een ernstig ongeval plaatsgevonden. Hierbij kwamen 6 jonge kinderen om het leven en werden er 7 verwond. Door een rangerende goederentrein op het raccordement nabij de toenmalige groenteveiling de Eendracht, werd een provisorisch houten hek geraakt en als gevolg hiervan werd een muur omver gedrukt.[3]