Mariakerk (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Mariakerk
(Magnalia Deïkerk)
De kerk in 2012
Plaats Groningen
Gewijd aan Maria
Coördinaten 53° 12′ NB, 6° 33′ OL
Gebouwd in 1959-1960
Monumentale status gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) Coen Bekink
Interieur
Zitplaatsen 650
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mariakerk (tegenwoordig Magnalia Deïkerk) is een kerkgebouw in het zuiden van de stad Groningen in de wijk Corpus den Hoorn.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk, die aan de Landsteinerlaan staat, werd gebouwd in 1959-1960 naar een ontwerp van de Groninger architect Coen Bekink (1922-1996). Het gebouw heeft een aantal gebrandschilderde ramen ontworpen door de kunstenaar Max Reneman (1923-1978), het glas in de doopkapel is van Hubert Estourgie.

De kerk heeft tot 1985 dienstgedaan voor de katholieke Mariaparochie, die haar naam ontleende aan het vroegere Klooster Maria Ten Hoorn. De kerk werd daarom ook wel Maria ten Hoornkerk genoemd. Nadat de gemeente fuseerde met de Salvatorparochie kwam het gebouw leeg te staan. De kerk stond lang op de nominatie om gesloopt te worden, maar het gebouw werd uiteindelijk gered doordat het verkocht kon worden aan de Gereformeerde Gemeente in Groningen. De kerk werd daarbij herdoopt tot Magnalia Deïkerk, de naam van een ander kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente. Een tekst op de gevel daarvan werd meeverhuisd en op de westgevel aangebracht. Deze is afkomstig uit het Bijbelboek Handelingen en luidt: Wij horen hen in onze eigen taal van de grote daden Gods spreken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Mariakerk (Groningen).