Naar inhoud springen

Hubert Estourgie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hubert Estourgie
Raam in de Sint-Jozefkerk in Nijmegen
Persoonsgegevens
Volledige naam Hubert Philippe Marie Estourgie
Geboren Nijmegen, 26 mei 1924
Overleden Nijmegen, 31 januari 1982
Geboorteland Nederland
Beroep(en) schilder, tekenaar en glazenier
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hubert Philippe Marie Estourgie (Nijmegen, 26 mei 1924 – aldaar, 31 januari 1982) was een Nederlands schilder, tekenaar en glazenier.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hubert of Huib Estourgie was een zoon van Charles Marie François Henri Estourgie (1884-1950) en Elisa Catharina Matthea Tissot van Patot (1886-1944). Zijn vader was architect, hij ontwierp onder meer Huize Heijendaal en het Bisschop Hamerhuis in Nijmegen.

Estourgie werd opgeleid aan de Academie voor beeldende kunsten in Arnhem, waar hij les kreeg van Gijs Jacobs van den Hof, Hendrik Valk en Wim van Woerkom. Hij maakte studiereizen naar het buitenland en verbleef enige tijd in Parijs. Als schilder en tekenaar maakte hij dier- en figuurvoorstellingen, landschappen, portretten en stadsgezichten. Als monumentaal kunstenaar vervaardigde hij glas-in-loodramen, mozaïeken en plafond- en wandschilderingen. Hij maakte onder meer een raam voor de doopkapel van de Mariakerk in Groningen, die werd gebouwd naar een ontwerp van zijn zwager Coen Bekink, en ramen voor de Sint-Jozefkerk in Nijmegen.

Estourgie deed in de jaren zeventig studie naar de Valkhofburcht in Nijmegen en maakte plattegronden, tekeningen, en zo'n vijftig, geromantiseerde, schilderijen. In 1978 was hij medeoprichter van de Valkhofvereniging, die zich inzet voor studie naar de burcht en het behoud van de resten daarvan.[2] Al in 1936 had zijn vader een plan ingediend voor herbouw van de donjon en de zuidvleugel van de burcht.[3]

De kunstenaar was ook actief als jazz vibrafonist. Hij overleed aan een hartaanval, tijdens de pauze van een muziekuitvoering in café de Grut te Nijmegen, op 57-jarige leeftijd.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hubert Estourgie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.