Jan Pelleboer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Pelleboer
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 2 mei 1924
Geboorteplaats 's-Heerenbroek
Overleden 18 juli 1992
Overlijdensplaats Paterswolde
Land Nederland
Beroep weerman, meteoroloog, radiopresentator
Jaren actief 1954-1992
Bekend van Wereldomroep, TROS, Vijftig pop of een envelop, KNMI
Portaal  Portaalicoon   Media

Jan Pelleboer ('s-Heerenbroek, 2 mei 1924 - Paterswolde, 18 juli 1992) was een Nederlands weerman.

Levensloop[bewerken]

Pelleboer werd geboren als boerenzoon en bleek al snel een passie te hebben voor alles wat met het weer te maken heeft. Na een meteorologische opleiding werkte hij enkele jaren bij het KNMI. In 1954 werd hij freelance weerman en verrichtte daarnaast werkzaamheden als verslaggever voor kleine en grote kranten, waaronder het Nieuwsblad van het Noorden.

In 1972 begon hij met een weerpraatje voor de Wereldomroep en vanaf 1977 ging hij datzelfde doen voor Radio Noord. Ook voor de TROS verzorgde hij een weerbericht; naast voor TROS Aktua deed hij dat op donderdag in het radioprogramma Vijftig pop of een envelop met Tom Mulder op de Nationale popzender Hilversum 3 / Radio 3. In dat programma beoordeelde hij het weer altijd met een rapportcijfer van 1 tot 10.

In navolging van het telefonische weerbericht "003" van het KNMI begon Pelleboer begin jaren tachtig een eigen weerlijn. Drie keer per dag sprak hij op een bandje een actueel weerbericht in, bij bijzondere weersomstandigheden vaker. Het telefoonnummer begon met het netnummer "05907" en dan het abonneenummer van zijn woonplaats en kon tegen normale gesprekstarieven worden gebeld. De TROS zorgde voor sponsoring. Deze weerlijn werd een enorm succes. In 1987 werd hem er anderhalf miljoen gulden voor geboden, maar Pelleboer bleef de weerlijn die hij zelf had bedacht in eigen beheer houden.[1]

Zijn kenmerkende hoge stemgeluid, tezamen met zijn gevoel voor in het oog springende stunts, zorgde ervoor dat hij ook doorbrak op de nationale radio en televisie. Pelleboer introduceerde het fenomeen 'weerman' op de Nederlandse omroep.

Een van zijn meest gevleugelde uitspraken was: "Kijk nooit langer dan je neus lang is... en je neus is maar drie dagen lang".

In zijn woonplaats, het tweelingdorp Eelde-Paterswolde, maakte hij zich verdienstelijk door het (hoofd)redacteurschap van het plaatselijke blad Dorpsklanken.

Jan Pelleboer overleed op 68-jarige leeftijd aan een hartaanval. Op 5 september 2003 werd in Paterswolde het 'Jan Pelleboerplein' naar hem genoemd.

In 2018 werd in zijn geboorteplaats 's-Heerenbroek een nieuwbouwstraat vernoemd naar deze voormalig inwoner van het dorp.

Trivia[bewerken]

  • De hit 't Kan vriezen, 't Kan dooien uit 1983 van de imitator Robert Paul was met name gebaseerd op de weerman Jan Pelleboer.
  • Halverwege de jaren 80 verscheen enkele jaren de dagelijkse Jan Pelleboer weerkalender met elke dag een wetenswaardigheidje over het weer van die betreffende datum.
  • Er is ook een treinstel van Arriva in Noord-Nederland naar hem vernoemd (treinstel (10)249 wordt in 2014 de (10)349).
  • "Het heeft gesneeuwd; ik kon vanmorgen in mijn tuin wel twee kruiwagens opruimen."

Externe links[bewerken]