Donar (basketbalclub)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Donar
Donar
Opgericht 1881 (moederorganisatie)
1951 (basketbalafdeling)
Geschiedenis Zie Namen
Hal MartiniPlaza
Capaciteit 4.350[1]
Stad Vlag Groningen (gemeente) Groningen
Teamkleuren Wit, Blauw, Zwart
Voorzitter Jannes Stokroos
Tech. directeur Drago Pašalić
Kampioen 7
1982, 2004, 2010, 2014, 2016, 2017, 2018
Beker 7
2005, 2011, 2014, 2015, 2017, 2018, 2022
Supercup 3
2014, 2016, 2018
Website Website
 
Thuiskleuren jersey
Thuiskleuren jersey
 
Thuiskleuren shorts
Thuiskleuren
 
Uitkleuren jersey
Uitkleuren jersey
 
Uitkleuren shorts
Uitkleuren
geldig voor 2018/19
Icoontje huidige resultaten Donar in het seizoen 2018-19
Portaal  Portaalicoon   Basketbal

Donar is een Nederlandse professionele basketbalclub uit Groningen. De club komt uit in de Dutch Basketball League (DBL). Wedstrijden van de club worden gespeeld in de topsporthal van MartiniPlaza, dat plaats biedt aan 4.350 toeschouwers en daarmee de grootste basketbalhal van Nederland is.[1] De clubkleuren zijn blauw en wit, thuis speelt Donar in het wit en uit in het donkerblauw.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De Korenbeurs was de eerste thuishal van Donar in 1950

Op 17 januari 1881 fuseerden gymnastiekvereniging Wodan en schermvereniging Mars[2], beide onderdeel van het Groningse studentencorps Vindicat, tot G.S.S.V. Donar. Op 20 januari 1951 werd afdeling Groningen van de Nederlandse Basketball Bond opgericht, waarbij Donar een van de initiatiefnemers was[3]. Er werd dat jaar een halve competitie gespeeld in de Korenbeurs. De eerste wedstrijd werd op 16 februari gespeeld tegen Noord-Oosten en werd verloren met 29-9[4]. Jarenlang werd er in de Korenbeurs gespeeld, tot de competitie in de jaren 60 naar de voormalige veilinghallen aan de Peizerweg verhuisde. Sinds 1967 speelde Donar in de ACLO-hal.

In het seizoen 1958/1959 speelde Donar voor het eerst in de landelijke hoofdklasse - er bestond nog geen Eredivisie. Van de twintig wedstrijden werden slechts drie gewonnen, waardoor Donar gedeeld laatste werd en een degradatiewedstrijd speelde tegen MSV Zeemacht uit Den Helder. Ook deze wedstrijd ging verloren waardoor Donar degradeerde, maar dit seizoen zorgde wel voor een opleving in het Groningse basketbal. In het seizoen 1969/1970 werd Donar - met onder andere Jan Loorbach en Hans Lesterhuis als spelers - kampioen van de eerste divisie en promoveerde daarmee naar de eredivisie. De eerste wedstrijd in de eredivisie was een uitwedstrijd begin oktober 1970 tegen het Haagse Suvrikri, welke met 64-63 verloren werd[5].

In 1973 maakte de vereniging zich los van Vindicat en werd de eerste sponsor (Nationale Nederlanden) aangetrokken. Hierdoor konden de wedstrijden worden gespeeld in de veel grotere Evenementenhal ("E-hal") van de Martinihal, met een capaciteit van ongeveer 3000 plaatsen[6]. Na het eerste landskampioenschap in 1982 maakte Nationale Nederlanden bekend te stoppen als hoofdsponsor. Er werd nog een jaar doorgespeeld onder de naam Nationale Nederlanden Donar maar in 1983 degradeerde Donar tot de rayon-hoofdklasse. De thuiswedstrijden werden vervolgens gespeeld in Sporthal Vinkhuizen. Donar werd kampioen en promoveerde naar de promotiedivisie. In 1986 kwam Donar onder de naam Ahrend Donar terug in de eredivisie; de club is daar tot nu toe gebleven. De Evenementenhal werd weer de thuisbasis. Op 1 februari 1991 werd de "Basketball Business Club" (BBC) opgericht. Na verbouwing van de Martinihal tot Martiniplaza in 2000/2001 worden de wedstrijden gespeeld in de topsporthal van het complex. Deze hal is in 2006 voor het laatst verbouwd, toen de houten tribune van de BBC-leden werd vervangen door een nieuwe tribune met pluche stoelen. Ook werd de zakenruimte vernieuwd.

In de zomer van 2002 ging de Stichting Topbasketbal Groningen failliet, maar maakte een doorstart. Hierdoor kon MPC Donar in het seizoen 2002/2003 weer gewoon in de eredivisie spelen. Een jaar later werd onder druk van toenmalig sponsor MPC Capital de naam Donar uit de teamnaam geschrapt, de club ging voortaan door het leven als MPC Capitals. De club werd dat jaar voor de tweede keer landskampioen, ten koste van de Tulip Den Bosch. Ook in 1982 werd van Den Bosch gewonnen. Het jaar daarop werden de Capitals weliswaar eerste in de competitie, maar werd men in de kwartfinales van de play-offs al uitgeschakeld. Wel werd voor het eerst de NBB-Beker binnengehaald.
Ook aan het einde van het seizoen 2007/2008 is de toenmalige stichting van de Hanzevast Capitals failliet gegaan, maar door opnieuw een doorstart te maken bleef de club in de eredivisie.

GasTerra Flames (2009-2014)[bewerken | brontekst bewerken]

Tenues
 
Thuis jersey
Thuis jersey
 
Thuis shorts
Thuis
 
Uit jersey
Uit jersey
 
Uit shorts
Uit

Op 9 november 2008 maakte de club bekend vanaf het seizoen 2009/2010 voor drie seizoenen verder te gaan onder de naam GasTerra Flames, vernoemd naar de nieuwe hoofdsponsor GasTerra[7]. In het eerste jaar onder deze sponsor werd de club onder coach Marco van den Berg eerste in de competitie en werden de playoffs moeiteloos doorstaan. In de finale werd WCAA Giants uit Bergen op Zoom met 4-1 verslagen waardoor het derde landskampioenschap een feit was. Sleutelspelers voor de Flames waren onder andere de Amerikanen Jason Dourisseau, Robby Bostain, Matt Haryasz, Matt Bauscher en Jason Ellis.

GasTerra Flames spelers vieren het kampioenschap in 2010

Het jaar erop bleef nagenoeg het hele kampioensteam bij elkaar, en werden de Flames tweede in de competitie, achter ZZ Leiden. Flames pakte daarbij voor de tweede keer in de clubhistorie de NBB-Beker, in de Final Four werd met Magixx en Bergen op Zoom afgerekend. Het landskampioenschap werd echter niet verlengd. Midden in het seizoen werd bekend dat Van den Bergs contract niet verlengd zou worden door het bestuur, dat vond dat de “houdbaarheidsdatum” in zicht was.[8] In de play-offs was Flames heel dicht bij het vierde landskampioenschap; bij een stand van 3–3 in de finaleserie verloor Groningen in de laatste wedstrijd - die drie verlengingen nodig had - van Leiden.

Wedstrijd in de finale van de play-offs in 2010

De overeenkomst met GasTerra werd in mei 2011 op initiatief van de sponsor opengebroken en verlengd met nog eens twee seizoenen, waardoor GasTerra tot ten minste 2013/14 hoofdsponsor zou blijven[9]. Voor het seizoen 2011/12 werd Hakim Salem, ex-coach van ABC Amsterdam, aangesteld als nieuwe hoofdcoach. De club boekte beduidend minder succes dan in de voorgaande jaren in het eerste seizoen onder Salem. Ondanks dat er spelers met een grote staat van dienst, zoals David Bell, werden aangetrokken kwam Flames niet verder dan de halve finale en een vroege uitschakeling in het bekertoernooi. In 2012/13 werd Flames eveneens vroeg uitgeschakeld in de NBB-Beker. Coach Salem werd ontslagen door de club en vervangen door de Kroaat Ivica Skelin. Ook werden tijdens het seizoen nog versterkingen gehaald in Rogier Jansen en de Amerikaan Nate Rohnert, maar dit mocht voor Flames niet baten. De club werd met 3-0 in de halve finale verslagen door de latere kampioen Leiden.

Voor het seizoen 2013/14 werd bekend dat het het laatste jaar zou zijn met GasTerra als hoofdsponsor.[10] Ook werd het team flink versterkt, met onder andere de van Leiden overgekomen Ross Bekkering en Arvin Slagter. Eind december 2013 stapte voorzitter Hans Haerkens op en later werd bekend dat GasTerra Flames geen eigen vermogen meer bezat. De oorzaak hiervan was een verlies van 190.000 euro dat was ontstaan door onder andere personeelswisselingen, waaronder het ontslag van coach Salem en speler Maurice Miller in 2012-13.[11] Naar aanleiding van het nieuws was de club om financiële redenen niet in staat sterspeler Jeff Robinson – die een contract van twee maanden bezat – te behouden.

Ondanks alle bestuurlijke en financiële perikelen won Flames voor het eerst in de clubhistorie de dubbel. In de NBB Bekerfinale werd Leiden verslagen en in de finale van de DBL werd Den Bosch met 4–3 aan de kant gezet. Arvin Slagter werd benoemd tot MVP én Play-offs MVP. Jason Dourisseau kreeg een tribune in MartiniPlaza naar zich vernoemd.

Donar (2014-nu)[bewerken | brontekst bewerken]

Een thuiswedstrijd van Donar in de finale van 2016

In juli 2014 werd bekend dat ook over het seizoen 2014-15 flink verlies was geleden; er was een tekort van € 135.000 ontstaan. Dit kwam voornamelijk door verkeerde berekeningen in de salariskosten. Daarbij werd aangekondigd dat de club zal gaan professionaliseren, met onder andere een directeur en een raad van toezicht.[12] Ook werd bekendgemaakt dat de club in 2014/15 weer onder de naam 'Donar' zou spelen. Ondanks de lage verwachtingen won Donar de Supercup en NBB-Beker dit seizoen, tegen respectievelijk Leiden en Den Bosch. Op 26 mei 2016 pakte Donar voor de vijfde keer in de historie de landstitel.

Het seizoen 2016-2017 was het succesvolste seizoen van Donar ooit. Het begon met het winnen van de supercup tegen New Heroes Den Bosch. Daarna pakte Donar de beker tegen Landstede Basketbal uit Zwolle, nadat eerst New Heroes Den Bosch in de kwartfinale en ZZ Leiden in de halve finale waren verslagen. Het seizoen werd afgesloten met de zesde landstitel door in de finale met 4-1 van Landstede Basketbal te winnen. Tussendoor werden ook nog 12 FIBA Europe Cup wedstrijden gespeeld, waarin Donar 8 keer won en 4 keer verloor.

Het seizoen 2017-2018 begon met het net niet halen van de groepsfase van de Champions Leaque, na drie uitstekende voorrondes gespeeld te hebben. Kort daarop werd de supercup finale in eigen huis verloren van Landstede Zwolle. De nationale beker werd wel gewonnen van ZZ Leiden en ook de finale in de play offs werd overtuigend met 4-0 gewonnen van hetzelfde Leiden. In de Fiba cup werd de halve finale gehaald en dat was de club nog niet eerder gelukt. Ook was er over het gehele seizoen een record aantal toeschouwers per wedstrijd, kortom wederom een zeer succesvol jaar voor Donar.

Namen[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1951 - 1973 : GSSV Donar
 • 1973 - 1983 : Nationale-Nederlanden Donar
 • 1983 - 1986 : GBV Donar
 • 1986 - 1989 : Ahrend Donar
 • 1989 - 1993 : VGNN Donar
 • 1993 - 1995 : RZG Donar
 • 1995 - 1996 : Celeritas/Donar
 • 1996 - 1999 : RZG Donar
 • 1999 - 2003 : MPC Donar
 • 2003 - 2006 : MPC Capitals
 • 2006 - 2009 : Hanzevast Capitals
 • 2009 - 2014 : GasTerra Flames
 • 2014 - heden : Donar

In de tijden dat de club de naam Donar niet droeg, werd deze naam nog regelmatig door de supporters, media en soms zelfs door de club zelf gebruikt. Naast basketbal bestaat er ook een schermvereniging genaamd GSSV Donar in Groningen. Deze vereniging bestaat nog steeds en staat los van de basketbalvereniging.

Team[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie 2019/20
Spelers Staf
Pos.
Nr.
Nat.
Naam
Lengte
Contract
Vorig seizoen
03SG 0 Vlag Matt Williams Jr. 1,96 m
2020
Kymis B.C. Vlag
08PF 1 Vlag Donte Thomas 2,01 m
2020
KTP Basket Vlag
02G 3 Vlag Sheyi Adetunji Jeugdspeler 1,89 m
2020
01PG 5 Vlag Leon Williams 1,89 m
2021
Den Helder Suns Vlag
02G 7 Vlag Joeri Hoexum Jeugdspeler 1,88 m
2020
06SF 8 Vlag Jason Dourisseau Dubbel paspoort 1,96 m
2020
Donar Vlag
02G 9 Vlag Jef de Vries Jeugdspeler 1,89 m
2020
05G/F 11 Vlag Shane Hammink 2,01 m
2021
Donar Vlag
01PG 12 Vlag Carrington Love 1,86 m
2020
Kangoeroes Basket Mechelen Vlag
12C 14 Vlag Thomas Koenis Captain 2,10 m
2020
Donar Vlag
07F 25 Vlag Drew Smith 2,06 m
2020
Södertälje Kings Vlag
07F 28 Vlag Jeffrey Sedoc Jeugdspeler 1,95 m
2020
12C 33 Vlag Matt McCarthy 2,06 m
2020
San Francisco Dons (NCAA) Vlag
02G 42 Vlag Vernon Taylor 1,91 m
2020
Keravnos Vlag
Coach

Vlag van Nederland Erik Braal

Assistent-coach(es)

Vlag van Nederland Meindert van Veen


Legenda
 • Captain sports.svg Captain
 • LJMM.png Jeugdspeler
 • Línea P (SBASE) bullet.svg Dubbel paspoort
 • Geblesseerd Geblesseerd

TeamTransfers
Geüpdatet: 17 juli 2019


Pos. Startende 5 Bank 1 Bank 2
C Thomas Koenis Matt McCarthy
PF Donte Thomas Drew Smith Jeffrey Sedoc
SF Shane Hammink Jason Dourisseau Sheyi Adetunji
SG Matt Williams Jr. Vernon Taylor Yoeri Hoexum
PG Carrington Love Leon Williams Jef De Vries


Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

1982, 2004, 2010, 2014, 2016, 2017, 2018
Finalist: 1998, 2006, 2011, 2015, 2019
2005, 2011, 2014, 2015, 2017, 2018, 2022
Finalist: 1997, 2000, 2007
2014, 2016, 2018
Finalist: 2011, 2015, 2017

Seizoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staan seizoenen van Donar, met onder andere informatie over wedstrijden en de teams.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Staafdiagram[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten na eind competitie.[13][14] Het cijfer in iedere staaf is de bereikte positie in de reguliere competitie. De beste 8 uit de reguliere competitie spelen vervolgens de playoffs. Een gouden staaf geeft een behaalde landstitel weer na de gespeelde play-off.

1*
2*
1*
10*
2*
1*
2*
7
10
8
6
8
7
4
2
3
4
5
2
4
1*
4*
7*
4
7
5
3
5
4
5
5
4
4
2
2
6
3
2
2
7
3
1
3
3
5
3
1
2
2
3
1
3
3
1
1
4
2*
3
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
landskampioen
play-offs gehaald
play-offs niet gehaald*
niet in eredivisie

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

 • In 1953-1954, 1956-1957, 1967-1968 en 1983-1984 speelde Donar in de rayon-hoofdklasse.
 • In 1957-1958 en 1958-1959 was er nog geen eredivisie en speelde Donar in de landelijke hoofdklasse.
 • In 1960-1961 en 1969-1970 speelde Donar in de Eerste divisie.
 • In 1984-1985 en 1985-1986 speelde Donar in de promotiedivisie.
 • In 2020 werd de competitie vanwege de Coronapandemie vroegtijdig afgebroken en waren er geen playoffs.
 • De play-offs zijn in 1977 geïntroduceerd.

Tabel[bewerken | brontekst bewerken]

Season Landelijk Beker(s) Europees
Niv. Comp. Pos. Play-offs NBB-Beker Supercup Niv. Comp. Resultaat
1970–71 1 Eredivisie 7 Voorronde
1971–72 1 Eredivisie 10
1972–73 1 Eredivisie 8
1973–74 1 Eredivisie 6 Voorronde
1974–75 1 Eredivisie 8 3 Korać Cup Tweede ronde
1975–76 1 Eredivisie 7 Voorronde
1976–77 1 Eredivisie 4
1977–78 1 Eredivisie 2 Halve finale
1978–79 1 Eredivisie 3 Halve finale
1979–80 1 Eredivisie 4 Halve finale
1980–81 1 Eredivisie 5
1981–82 1 Eredivisie 2 Kampioen 3 Korać Cup Tweede ronde
1982–83 1 Eredivisie 4 Halve finale 1 European Champions Cup Tweede ronde
1983–86
Lagere klassen
1986–87 1 Eredivisie 4 Halve finale
1987–88 1 Eredivisie 7
1988–89 1 Eredivisie 8
1989–90 1 Eredivisie 3 Halve finale
1990–91 1 Eredivisie 5 Halve finale 3 Korać Cup Eerste ronde
1991–92 1 Eredivisie 4 Halve finale Kwartfinale
1992–93 1 Eredivisie 5 Kwartfinale
1993–94 1 Eredivisie 5 Halve finale
1994–95 1 Eredivisie 4 Halve finale
1995–96 1 Eredivisie 4 Kwartfinale
1996–97 1 Eredivisie 2 Halve finale Finale
1997–98 1 Eredivisie 2 Finale Halve finale
1998–99 1 Eredivisie 6 Kwartfinale Kwartfinale
1999–00 1 Eredivisie 3 Kwartfinale Finale 3 Korać Cup Kwalificatie
2000–01 1 Eredivisie 2 Halve finale Kwartfinale 3 Korać Cup Eerste ronde
2001–02 1 Eredivisie 2 Kwartfinale Halve finale
2002–03 1 Eredivisie 7 Kwartfinale Kwartfinale
2003–04 1 Eredivisie 3 Kampioen Halve finale
2004–05 1 Eredivisie 1 Kwartfinale Winnaar
2
ULEB Cup Groepsfase
2005–06 1 Eredivisie 3 Finale Vierde ronde
3
FIBA EuroCup Groepsfase
2006–07 1 Eredivisie 3 Kwartfinale Finale
2007–08 1 Eredivisie 5 Kwartfinale Kwartfinale
2
ULEB Cup Groepsfase
2008–09 1 Eredivisie 3 Halve finale Kwartfinale
2009–10 1 Eredivisie 1 Kampioen Halve finale
2010–11 1 DBL 2 Finale Winnaar 1 Euroleague Kwalificatie
2
Eurocup Groepsfase
2011–12 1 DBL 2 Halve finale Kwartfinale Finale
2
Eurocup Groepsfase
2012–13 1 DBL 3 Halve finale Vierde ronde
2013–14 1 DBL 1 Kampioen Winnaar
3
EuroChallenge Groepsfase
2014–15 1 DBL 3 Finale Winnaar Winnaar
2015–16 1 DBL 3 Kampioen Laatste 16 Finale
3
FIBA Europe Cup Groepsfase
2016–17 1 DBL 1 Kampioen Winnaar Winnaar 3 Champions League Kwalificatie
4
FIBA Europe Cup Tweede ronde
2017–18 1 DBL 1 Kampioen Winnaar Finale 3 Champions League Kwalificatie
4
FIBA Europe Cup Halve finale
2018–19 1 DBL 4 Finale Halve finale Winnaar 3 Champions League Kwalificatie
4 FIBA Europe Cup Tweede ronde
2019–20 1 DBL 2 nvt Finale (niet gespeeld) 3 Champions League Kwalificatie
4 FIBA Europe Cup Groepsfase
2020-21 1 DBL 2 Halve finale Kwartfinale 3 Champions League Kwalificatie
4 FIBA Europe Cup Groepsfase
2021-22 2 DBL 3 Halve finale Winnaar 4 FIBA Europe Cup Groepsfase
Laatste update: 24 februari 2021

Landskampioenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Zes keer werd het landskampioenschap behaald. De eerste keer in het seizoen 1981/1982 onder de naam Nationale Nederlanden Donar. In een best-of-five-serie, waarvan de laatste wedstrijd werd gespeeld in de Evenementenhal te Groningen, won Donar met 3-1 van EBBC Den Bosch.

In 1998 behaalde RZG Donar voor het eerst sinds 1982 weer de finale, onder leiding van coach Glenn Pinas en assistentcoach Dick de Boer. In de vierde wedstrijd van de best-of-seven-serie stond het na vier wedstrijden 3-1 in het voordeel van Hans Verkerk Den Helder, Den Helder had daardoor nog één overwinning nodig om het landskampioenschap te halen. Donar won de twee daaropvolgende wedstrijden waardoor het 3-3 werd, maar in de allesbeslissende zevende wedstrijd won Den Helder alsnog.

In het seizoen 2003/2004 werd MPC Capitals onder leiding van Ton Boot voor de tweede keer in de geschiedenis landskampioen, ten koste van Tulip Den Bosch. De ploeg werd kampioen met 4-2 in de best-of-seven en het feest werd gevierd in de Maaspoort te Den Bosch. Drie dagen later, op een vrijdag, stonden er 10.000 Groningers op de Grote Markt om een feest te vieren. Vanwege renovatie aan het stadhuis werd het team gehuldigd op een podium in plaats van op het bordes.

In het seizoen 2005/2006 behaalden de Capitals wederom de finale, maar werden ze in de best-of-seven-serie met 4-3 verslagen door de EiffelTowers uit 's-Hertogenbosch.

Ook in 2010 was het feest voor de GasTerra Flames. In de competitie werd slechts driemaal verloren en het team eindigde daarmee op de eerste plaats. Na in de play-offs eerst van Upstairs Weert en Zorg en Zekerheid Leiden gewonnen te hebben won de Groninger club op 25 mei van dat jaar de landstitel met een eindstand van 4-1 in de best-of-seven-serie van WCAA Giants uit Bergen op Zoom. Twee dagen later kwamen wederom duizenden fans bijeen op de Grote Markt om het team te eren. Deze keer was het bordes van het stadhuis wel beschikbaar.

Op 1 juni 2014 werd het vierde landskampioenschap gewonnen. Rivaal SPM Shoeters uit Den Bosch werd met 76-68 verslagen in de beslissende wedstrijd, die de eindstand in de serie op 4-3 bracht.

Op 26 mei 2016 werd Donar voor de vijfde keer in de historie landskampioen door uit in Zwolle te winnen met 69-86 van Landstede Basketbal. De best of seven serie werd gewonnen met 4-1! op 27 mei 2016 werd Donar, zoals inmiddels gebruikelijk uitgebreid gehuldigd op de Grote Markt.

Op 25 mei 2017 werd Donar voor de zesde keer landskampioenschap. Net als vorig seizoen was Landstede basketbal de tegenstander. Dit keer won Donar de titel (85 - 55) in haar eigen hal: Martiniplaza. De 4 - 1 leverde niet alleen het kampioenschap op maar ook records: doelsaldo 130 punten in een finaleserie, gemiddeld bijna 26 punten per wedstrijd. Op 26 mei wordt/werd Donar gehuldigd op de Grote Markt.

NBB-Bekers[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18 februari 1997 won RZG Donar van BS Weert in de halve finale van de beker van de Nederlandse Basketball Bond, waardoor ze door mochten naar de finale[15]. Het was echter niet duidelijk of Donar, na het eventueel winnen van de finale, Europees basketbal mocht spelen. Na veel uitstel en onduidelijkheid besloot Donar dan ook om de bekerfinale niet te spelen waardoor Finish Profiles Astronauts reglementair tweemaal met 2-0 won en zo de bekerwinnaar werd.

Op 13 maart 2005 won MPC Capitals de beker voor de eerste keer. De play-offs dat jaar verliepen dramatisch: ondanks de eerste plaats in de competitie werden de Capitals werden al in de eerste ronde uitgeschakeld door Polynorm Giants uit Bergen op Zoom. In 2006 haalden de Capitals wederom de finale van de Beker maar werden ze met 60-70 verslagen door Matrixx Magixx uit Nijmegen.

Ondanks het goede seizoen 2009/2010 werden de Flames in de halve finale uitgeschakeld door Zorg en Zekerheid Leiden (72-75). Op 25 maart 2011 bereikten de Flames de finale ten koste van Magixx Playing for KidsRights, om twee dagen later de finale met 67-55 te winnen van WCAA Giants uit Bergen op Zoom.

Nadat de Flames twee seizoenen vroeg uit het toernooi vlogen werd in 2013/14 de 3e beker gepakt. In de finale werd Zorg en Zekerheid Leiden met 79-71 verslagen.

In 2015 won Donar de Bekerfinale met 70–78 van SPM Shoeters Den Bosch in Zwolle. Twee jaar later behaalde Donar zijn vijfde beker door in eigen huis Landstede Basketbal te verslaan met 78-58.

Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Donar speelde tot en met het seizoen 2020/2021 in totaal 136 Europese wedstrijden (57x winst). Zes daarvan werden gespeeld op het hoogste niveau. Dat gebeurde als landskampioen tijdens de Europacup 1 in 1982/1983 en in het seizoen 2010/2011 was GasTerra Flames de eerste Nederlandse landskampioen ooit die meedeed aan de voorronden van de professionele Euroleague.[16] De twee kwalificatiewedstrijden tegen UNICS Kazan werden beide verloren, waardoor de Flames verder speelden in de Eurocup (tweede niveau).

In het seizoen 2017/2018 wist Donar geschiedenis te schrijven door voor het eerst in de clubgeschiedenis bij de laatste vier in een Europees toernooi te komen. In de halve finale van het vierde Europese niveau (FIBA Europe Cup) werd thuis gewonnen en uit verloren van de Italiaanse landskampioen Umana Reyer Venezia.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

 • Op 20 september 1980 won Donar tegen BOB Oud-Beijerland met een verschil van 100 punten (158-58). De score van 158 werd later dat seizoen nog geëvenaard, ook tegen BOB (158-82).
 • Als eerbetoon voor de jarenlange inzet van Martin de Vries (1979-1983, 1986-1990) is zijn shirt retired. 'Zijn' nummer 10 wordt niet meer gebruikt (met uitzondering van de periode 2004-2012).

Europese wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Statistieken
Competitie Gespeeld Winst Gelijk Verlies Winstpercentage
1 Europacup I / EuroLeague 6 3 - 3 .500
2 FIBA Saporta Cup / ULEB Cup / Eurocup 32 7 - 25 .219
3 Champions League / Korac Cup / EuroChallenge 48 18 2 28 .375
4 FIBA Europe Cup (sinds 2016/2017) 54 30 - 24 .555
Totalen 136 57 2 77 .419
Seizoen Niveau Competitie Ronde Tegenstander Thuis Uit
1974/75 3 Korać Cup Eerste ronde Vlag van Luxemburg Etzella Ettelbruck 129-68 78-110
Tweede ronde Vlag van Frankrijk ASVEL Villeurbanne 90-82 87-64
1981/82 3 Korać Cup Eerste ronde Vlag van het Verenigd Koninkrijk Solent Stars Southampton 107-77 105-92
Tweede ronde Vlag van Spanje Cotonificio Badalona 104-82 107-83
1982/83 1 Europacup 1 Eerste ronde Vlag van Noorwegen Ammerud Oslo 116-67 56-106
Tweede ronde Vlag van Israël Maccabi Elite Tel Aviv 76-69 88-68
1990/91 3 Korać Cup Eerste ronde Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Vojvodina Novi Sad 80-90 102-73
1999/00 3 Korać Cup Kwalificatie Vlag van Zwitserland Vacallo Win 61-78 86-73
2000/01 3 Korać Cup Eerste ronde Vlag van België Athlon Ieper 70-88 76-72
2004/05 2 ULEB Cup Groepsfase Vlag van Griekenland Maroússi Honda 74-82 85-51
Vlag van België Telindus Oostende 97-85 84-97
Vlag van Spanje Gran Canaria 69-79 80-63
Vlag van Kroatië Zadar 73-71 74-51
Vlag van Frankrijk Cholet 72-74 79-67
2005/06 3 EuroChallenge (FIBA EuroCup) Groepsfase Vlag van Polen Śląsk Wroclaw 69-79 77-68
Vlag van Israël Hapoel Tel Aviv 72-74 66-73
Vlag van Griekenland Maroússi Honda 73-68 65-53
2007/08 2 ULEB Cup Groepsfase Vlag van Roemenië CSU Asesoft Ploieşti 81-95 80-73
Vlag van Turkije Galatasaray Café Crown 60-93 101-67
Vlag van Spanje Akavayu Girona 91-105 96-63
Vlag van Servië Hemofarm Vršac 94-85 102-77
Vlag van België Spirou Charleroi 79-73 85-76
2010/11 1 Euroleague Kwalificatie 1 Vlag van Rusland UNICS Kazan 72-84 78-63
2 Eurocup Groepsfase Vlag van Turkije Galatasaray Café Crown 65-66 57-63
Vlag van Griekenland Panellinios Athene 57-63 68-51
Vlag van Italië Bennet Cantù 80-74 81-54
2011/12 2 Eurocup Groepsfase Vlag van Litouwen Rüdüpis Prienai 87–82 97–70
Vlag van Griekenland Aris Thessaloniki 51–58 79–58
Vlag van Tsjechië ČEZ Nymburk 75–92 93–60
2013/14 3 EuroChallenge Groepsfase Vlag van Italië Grissin Bon Reggio Emilia 85–60 78–61
Vlag van Finland KTP TEHO Sport 72–76 72–76
Vlag van België Okapi Aalstar 63-70 83-82 (OT)
2015/16 3 FIBA Europe Cup Groepsfase Vlag van Frankrijk ASVEL Villeurbanne 66-85 81-45
Vlag van België Belfius Mons-Hainaut 77-75 90-76
Vlag van Hongarije Egis Körmend 78-71 75-72
2016/17 3 Champions League Kwalificatie 1 Vlag van Estland Tartu Ülikool Rock 76-76 65-57
4 FIBA Europe Cup Groepsfase Vlag van Frankrijk Gravelines 70-79 71-67
Vlag van België Hubo Limburg United 98-70 90-97
Vlag van Hongarije Egis Körmend 79-74 72-79
Tweede ronde Vlag van Rusland Jenisey Krasnojarsk 76-84 67-81
Vlag van Portugal Benfica 81-78 82-94
Vlag van Bulgarije Lukoil Academic 95-89 88-64
2017/18 3 Champions League Kwalificatie 1 Vlag van Litouwen Vytautas 75-77 61-84
Kwalificatie 2 Vlag van Denemarken Bakken Bears 78-80 83-91
Kwalificatie 3 Vlag van Spanje Movistar Estudiantes 76-76 77-69 (OT)
4 FIBA Europe Cup Groepsfase Vlag van Frankrijk ESSM Le Portel 77-72 60-49
Vlag van Bosnië en Herzegovina KK Bosna Sarajevo 94-56 43-72
Vlag van België Telenet Giants Antwerpen 84-82 (OT) 78-77
Tweede ronde Vlag van Roemenië U-BT Cluj Napoca 92-72 73-77
Vlag van Cyprus Keravnos Strovolou 109-69 74-72
Vlag van België Belfius Mons-Hainaut 96-72 84-65
Achtste finale Vlag van Roemenië U-BT Cluj Napoca 103-76 69-76
Kwartfinale Vlag van Montenegro Mornar Bar 101-74 73-67
Halve finale Vlag van Italië Umana Reyer Venezia 83-80 82-72
2018/19 3 Champions League Kwalificatie 1 Vlag van Kosovo Z-Mobile Prishtina 80-55 84-64
Kwalificatie 2 Vlag van Zwitserland Fribourg Olympic 67-72 66-71
4 FIBA Europe Cup Groepsfase Vlag van Turkije Pınar Karsiyaka 89-83 64-69
Vlag van België Spirou Charleroi 76-73 94-64
Vlag van Turkije Istanbul BBSK 90-81 47-85
Tweede ronde Vlag van Italië Pallacanesto Varese 67-73 77-80
Vlag van Cyprus AEK Larnaca 70-80 56-78
Vlag van Italië Dinamo Sassari 76-84 97-74
2019/20 3 Champions League Kwalificatie 1 Vlag van Portugal Benfica 76-66 94-65
4 FIBA Europe Cup Groepsfase Vlag van Turkije Pınar Karsiyaka 62-79 77-59
Vlag van België Spirou Charleroi 64-78 87-56
Vlag van België Phoenix Brussel 75-63 70-72
2020/21 3 Champions League Kwalificatie 1 Vlag van Oekraïne Dnipro 88-53
Kwalificatie 2 Vlag van Cyprus Keravnos Strovolou 57-60
4 FIBA Europe Cup Groepsfase Vlag van Rusland Parma Perm 81-93
Vlag van Nederland Heroes Den Bosch 98-99
Vlag van Wit-Rusland Borisfen Mahiljow walk over (20-0)
2021/22 4 FIBA Europe Cup Kwalificatie 1 Vlag van Oostenrijk Swans Gmunden 80-53
Kwalificatie 2 Vlag van Portugal Benfica 73-81 (LL)
Groepsfase Vlag van het Verenigd Koninkrijk London Lions 60-79 85-67
Vlag van Duitsland Medi Bayreuth 64-71 61-84
Vlag van Oostenrijk Kapfenberg Bulls 85-59 85-89 (n.v.)

Coaches[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van Nederland Maarten van Gent 1980–1982
Vlag van de Verenigde Staten Bill Sheridan 1982–1983
Vlag van Suriname Rupport Clements 1986–1988
Vlag van Nederland Jan Willem Jansen 1988–1991
Vlag van Nederland Marten Scheepstra 1991–1993
Vlag van Suriname Glenn Pinas 1993–2002
Vlag van Nederland Dick de Boer 2002–2003
Vlag van Nederland Marten Scheepstra
Vlag van Nederland Ton Boot 2003–2007
Vlag van Spanje Pep Clarós 2007–2008
Vlag van Nederland Marco van den Berg 2008–2011
Vlag van Nederland Hakim Salem 2011–december 2012
Vlag van Kroatië Ivica Skelin Januari 2013–2015
Vlag van Nederland Erik Braal 2015–2020
Vlag van Kroatië Ivan Rudež 2020–april 2021
Vlag van de Verenigde Staten Pete Miller april 2021–2021
Vlag van de Verenigde StatenVlag van Nederland Matthew Otten 2021–2022
Vlag van Kroatië Andrej Štimac 2022-heden

Spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers die een lange tijd voor de club speelden, individuele prijzen wonnen of succesvol waren in de rest van hun carrière zijn hierin opgenomen.

Criteria

Om hierin opgenomen te kunnen worden moeten spelers aan een van de volgende criteria voldoen:

 • Spelers moeten minimaal drie seizoenen voor de club hebben gespeeld.
 • Spelers moeten een clubrecord hebben gebroken of een individuele prijs gewonnen hebben in de tijd dat ze bij de club waren.
 • Spelers moeten een interland hebben gespeeld voor hun nationale team in de tijd dat ze bij de club waren.
 • Spelers moeten in hun carrière minimaal één NBA wedstrijd hebben gespeeld.

"Retired" nummers[bewerken | brontekst bewerken]

Donar "retired" nummers
Nat. Speler Positie Periode
10 Vlag van Nederland Martin de Vries SG 1979–1983, 1986–1990
8 Vlag van Nederland Jason Dourisseau G/F 2009–2014, 2015–2020

Supportersvereniging[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 augustus 1997 werd de huidige supportersvereniging Vikings opgericht[17], een link met de Noorse god Donar. Na het verdwijnen van de clubnaam Donar werd de link tussen de club en de naam Vikings minder duidelijk. Daarom werd in maart 2010 besloten de naam te wijzigen in Supportersvereniging Donar[18]. Aan het begin van het seizoen 2010-2011 had de vereniging 330 leden[19].

Mascotte[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de thuiswedstrijden word het team van Donar aangemoedigd door de mascotte Thunder. Thunder is altijd in voor een geintje, een foto, knuffel of high-5 met de fans. Als de wedstrijden bezig zijn is de mascotte te vinden tussen het publiek. Zodra de time-out's of pauzes starten verplaatst hij zich naar het veld toe. Thunder draagt het witte thuistenue van het team en fietst graag rond op zijn kleine fietsje. Samen met Team Thunder zorgen ze voor spectaculaire entertainment gedurende de wedstrijden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Donar Groningen.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]