Korenbeurs (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Korenbeurs Groningen
Groningen, Korenbeurs foto2 2009-06-28 10.27.JPG
Locatie Vismarkt, Groningen
Oorspr. functie korenbeurs
Huidig gebruik supermarkt
Start bouw 1862
Bouw gereed 1865
Bouwstijl Neoclassicisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 18415
Architect J.G. van Beusekom
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Korenbeurs van Groningen is een markant gebouw aan de westzijde van de Vismarkt. Het behoort tot de in 1990 door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, sinds 2009 benaming Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, opgestelde lijst 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg'. De beurs, met zijn opvallende neoclassicistische gevel, werd tussen 1862 en 1865 gebouwd, als vervanging van twee kleinere beursgebouwen.

Voorgeschiedenis[bewerken]

de Korenbeurs met aan de linkerkant Huis de Beurs

De eerste Korenbeurs, een houten gebouw, werd gebouwd in 1774. In Groningen maakte de graanteelt in die periode een grote bloeitijd door. Het houten gebouw voldeed daarom al vrij snel niet meer. In 1862 werd het daarom vervangen door een stenen gebouw. Het teruglopen van de handel in de eerste helft van de negentiende eeuw betekende dat dit vrij eenvoudige gebouw voldeed.

Vanaf halverwege de negentiende eeuw begon de handel weer toe te nemen. Het gebouw werd snel te klein, waarop de handel zich deels verplaatste naar het nabijgelegen café, tegenwoordig Huis de Beurs. Dat werd toch als minder gewenst beschouwd, waarop uiteindelijk de opdracht voor een nieuw beursgebouw werd verleend.

Het gebouw[bewerken]

het interieur

Het gebouw, een ontwerp van de Groninger stadsbouwmeester J.G. van Beusekom, is, voor zijn tijd, modern van opbouw, gelet op de gietijzeren constructie en de toepassing van veel glas. Het glas was nodig om veel daglicht te hebben, belangrijk voor het keuren van het graan. De handelaren, commissionairs genoemd, namen in zakjes monsters van hun aanbod mee. Zij moesten lid zijn van de "Vereeniging de Korenbeurs" en zich bij het nemen van de monsters aan strenge regels houden.

Aan de zijde van de Vismarkt bevindt zich het imposante voorgebouw, met een bijpassende bordestrap. Op het dak staan de figuren van Neptunus (zeevaart), Ceres (landbouw) en Mercurius (handel).

Achter de voorgevel bevindt zich de werkelijke markthal, een grote open ruimte met tafels voor de meegenomen monsters, waar in het verleden de handelaren hun handel konden afwikkelen. Het bestuur had vergaderruimten aan de voorzijde van het gebouw.

De Korenbeurs is aan het einde van de twintigste eeuw gerestaureerd onder leiding van de architect Cor Kalsbeek.

Hoewel zeker niet het meest opvallende gebouw in de stad is de Korenbeurs het enige gebouw in Groningen op de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Functie[bewerken]

Het gebouw heeft tot in de jaren tachtig van de twintigste eeuw als graanbeurs dienstgedaan, hoewel dat steeds meer een bijkomende activiteit werd. De grote hal is ook gebruikt als sporthal voor onder andere basketbal[1] en volleybal[2], maar dat werd niet als bevredigende invulling gezien. Ook zat in het gebouw nog enige tijd een filiaal van spiritueel centrum Oibibio (later Oininio genoemd)[3], maar dit ging failliet. Sinds juli 2000 is in het gebouw een filiaal van Albert Heijn gevestigd.[4]

Afbeeldingen[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Clubhistorie op het DonarMuseum
  2. Foto jeugdinterland Nederland - België in 1961
  3. Nieuwsblad van het Noorden, 8 december 1999
  4. Nieuwsblad van het Noorden, 13 juli 2000

Literatuur[bewerken]

  • Meta A. Prins–Schimmel, "De Korenbeurs in Groningen.Historie en toekomst" ,uitg. ABN AMRO, Diemen, 1994.