Korenbeurs (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Korenbeurs Groningen
Groningen, Korenbeurs foto2 2009-06-28 10.27.JPG
Locatie Vismarkt, Groningen
Coördinaten 53° 13′ NB, 6° 34′ OL
Oorspr. functie korenbeurs
Huidig gebruik supermarkt
Start bouw 1862
Bouw gereed 1865
Bouwstijl Neoclassicisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 18415
Architect J.G. van Beusekom
Detailkaart
Korenbeurs (Groningen)
Korenbeurs (Groningen)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Korenbeurs van Groningen is een gebouw aan de westzijde van de Vismarkt. De beurs, met zijn opvallende neoclassicistische gevel, werd tussen 1862 en 1865 gebouwd, als vervanging van twee kleinere beursgebouwen. Het behoort tot de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg'.

Voorgeschiedenis[bewerken]

de Korenbeurs met aan de linkerkant Huis de Beurs

De eerste Korenbeurs, een houten gebouw, werd gebouwd in 1774. In die periode maakte de graanteelt in de provincie Groningen een grote bloeitijd door. Het houten gebouw voldeed daarom al vrij snel niet meer. In 1862 werd het daarom vervangen door een stenen gebouw. Het teruglopen van de handel in de eerste helft van de negentiende eeuw betekende dat dit vrij eenvoudige gebouw voldeed.

Vanaf halverwege de negentiende eeuw begon de handel weer toe te nemen. Het gebouw werd snel te klein, waarop de handel zich deels verplaatste naar het nabijgelegen café, tegenwoordig Huis de Beurs. Dat werd toch als minder gewenst beschouwd, waarop uiteindelijk de opdracht voor een nieuw beursgebouw werd verleend.

Het gebouw[bewerken]

het interieur

Het gebouw, een ontwerp van de Groninger stadsbouwmeester J.G. van Beusekom, is, voor zijn tijd, modern van opbouw, gelet op de gietijzeren constructie en de toepassing van veel glas. Het glas was nodig om veel daglicht te hebben, belangrijk voor het keuren van het graan. De handelaren, commissionairs genoemd, namen in zakjes monsters van hun aanbod mee. Zij moesten lid zijn van de "Vereeniging de Korenbeurs" en zich bij het nemen van de monsters aan strenge regels houden.

Aan de zijde van de Vismarkt bevindt zich het imposante voorgebouw, met een bijpassende bordestrap. Op het dak staan de figuren van Neptunus (zeevaart), Ceres (landbouw) en Mercurius (handel).

Achter de voorgevel bevindt zich de werkelijke markthal, een grote open ruimte met tafels voor de meegenomen monsters, waar in het verleden de handelaren hun handel konden afwikkelen. Het bestuur had vergaderruimten aan de voorzijde van het gebouw.

De Korenbeurs is aan het einde van de twintigste eeuw gerestaureerd onder leiding van de architect Cor Kalfsbeek.

Functie[bewerken]

Het gebouw heeft tot in de jaren tachtig van de twintigste eeuw als graanbeurs dienstgedaan, hoewel dat steeds meer een bijkomende activiteit werd. De grote hal is ook gebruikt als sporthal voor onder andere basketbal[1] en volleybal[2], maar dat werd niet als bevredigende invulling gezien. Ook zat in het gebouw nog enige tijd een filiaal van spiritueel centrum Oibibio[3], maar dit ging failliet. Sinds juli 2000 is in het gebouw een filiaal van Albert Heijn gevestigd.[4]

Afbeeldingen[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Meta A. Prins–Schimmel, "De Korenbeurs in Groningen.Historie en toekomst" ,uitg. ABN AMRO, Diemen, 1994.