Jacques d'Ancona

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacques Joop d'Ancona
Jacques d'Ancona in 2010
Achtergrondinformatie
Geboren 15 september 1937
Geboorteplaats Groningen
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep journalist, juryvoorzitter
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Jacques Joop d'Ancona (Groningen, 15 september 1937) is een Nederlands journalist. Hij werd bekend vanwege zijn juryvoorzitterschap in de Soundmixshow van Henny Huisman. Begin jaren 90 trad hij ook op als jury in de finale van Ron's Honeymoon Quiz op RTL 4.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

D'Ancona werd geboren als zoon van een Joodse vader en Nederlands Hervormde moeder. Zijn vroege jeugd bracht d'Ancona door in een pand in de Groningse Oosterstraat. Hier woonde hij boven de winkel van zijn vader, die een elektrotechnische groothandel had. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het pand gevorderd door de Duitse bezetter en werd het gezin gedwongen te verhuizen naar het Damsterdiep.[1] Zijn vader dook echter enkele jaren onder in de Korrewegwijk. Het pand aan de Oosterstraat waar het gezin aanvankelijk woonde werd tijdens de Bevrijding van Groningen vernietigd.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Jureren[bewerken | brontekst bewerken]

In de tijd dat jury's over het algemeen vrij mild waren, de tijd vóór het Idols-tijdperk, stond d'Ancona bekend om zijn zeer kritische blik op kandidaten van de Soundmixshow. Hij werd hierom vaak uitgejoeld door het publiek en presentator Huisman probeerde d'Ancona's kritiek meestal wat af te zwakken. Ook in Huismans programma Sterrenplaybackshow was hij juryvoorzitter. Tien jaar lang was hij jurylid van de Musical Awards.[2]

Presentator, scheidsrechter, recensist en 'Make-a-Wish Foundation'[bewerken | brontekst bewerken]

D'Ancona verschijnt regelmatig op de Groningse regionale radio- en televisiezender RTV Noord. Hij was eerder actief als voetbalscheidsrechter voor de KNVB, voor een periode van 22 jaar.[3] Hij was een van de initiatiefnemers van het Eurovoetbal-toernooi voor jeugdspelers.

D'Ancona is sinds 1998 betrokken bij de Make-A-Wish Foundation. Als ambassadeur van de stichting was hij op 23 mei 2008 aanwezig bij het Zuiderpark Open, een golfevenement waarvan de opbrengst naar de stichting ging.

Tijdens The Passion 2014 in Groningen was hij te zien als een van de twee bezoekers van de kraam, samen met Henny Huisman.

In 2015 was d'Ancona eenmalig te zien als presentator van het Business-to-Business-programma Een Zaak Van De Gemeente. Dit programma wordt uitgezonden op RTL 7.

Voor het Dagblad van het Noorden is D'Ancona recensent.[4] Hij schreef in 2018, op 80-jarige leeftijd, nog ongeveer 120 recensies per jaar.[5]

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn partner Henny Vierbergen overleed in januari 1996 aan de gevolgen van aids.[2][6] Hij heeft een relatie en woont samen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Op 14 september 2017 ging in Groningen de musical Jacques J. de musical in première, gespeeld door het Groningse GOOV Muziektheater. De voorstelling gaat over het leven en werk van d'Ancona.[7] De tekst van deze musical is van Jan Veldman, muziek van Jan Meiborg. De regie is van Jack Nieborg.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pdf-document Eric Nederkoorn (9 september 2017), Ze hebben je nodig. Dagblad van het Noorden. Gearchiveerd op 19 oktober 2021.