Scheldekwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Scheldekwartier is een geplande buurt in Vlissingen (in de Nederlandse provincie Zeeland) op het voormalige terrein van Koninklijke Schelde Groep. De buurt valt deels in de wijk Vlissingen-Centrum en deels in de wijk Vlissingen-Stadshavens. Het project had aanvankelijk de naam Dokkershaven. Het plan is om een buurt met veel allure te bouwen, met daarin 1750 woningen en onder meer faciliteiten voor jachten. In de zomer van 2007 bleek dat er een tekort zou zijn van ruim zestig miljoen euro, een bedrag dat in het najaar werd bijgesteld.[1] Er ontstond een affaire, waarin ambtenaren op non-actief werden gesteld, en waarin eerst door de OR het vertrouwen in de gemeentesecretaris en daarna, op 1 november 2007, door de gemeenteraad het vertrouwen in het college van B&W werd opgezegd. Het voltallige college van B&W, inclusief burgemeester Van Dok, trad af.

Door de gemeenteraad is besloten met het ontwikkelen van het Scheldekwartier door te gaan.

Het plan voor het Scheldekwartier bestaat uit vier buurten: Centrum-Houtkade, Dok, Blauwe Dorp en Haven. Er is begonnen met bouwen bij buurt Centrum-Houtkade, het eerste deelplan heet Bestevaer en omvat huizen en een appartementencomplex aan het gerenoveerde Dokje van Perry.

Plandeel Centrum-Houtkade ligt in het centrum van Vlissingen, er moeten daar ook verschillende winkels komen. Aan de andere kant van het grote dok ligt plandeel Dok, daarachter Haven en tegen de Paul Krugerstraat ligt het Blauwe dorp.

De lokale Vlissingse VVD heeft voorgesteld om straten en pleinen in het Scheldekwartier te vernoemen naar schepen die door De Schelde zijn gebouwd, zoals de Kungsholm en de Sibajak. Op 19 november 2010 werd bekend dat in ieder geval de straatnamen Houtkade, Wagenaarstraat, Flessenstraat en Peperdijk terugkomen. Deze namen bestonden al voor de komst van De Schelde.

Op dinsdag 16 februari 2010 tekende de Gemeente Vlissingen een intentieovereenkomst met Omroep Zeeland. De omroep zou graag haar intrek in de voormalige Timmerfabriek nemen.

Sinds 2012 vaart tussen het Scheldekwartier en het Station Vlissingen een watertaxi. Deze watertaxi legt aan in het Dok.

De eerste bebouwing staat aan de straten: Peperdijk (Sibajak, De Ruyter/Kungsholm) , Wagenaarstraat (Maipú) en Dok van Perry (Herenhuizen, De Zeeuw). Daarnaast staan stadswoningen in de Wagenaarstraat, Vlamingstraat, Kleine Kerkstraat en de Jan Allemanstraat.