SEAT Marbella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
SEAT Marbella
Seat Marbella 1st series.jpg
Productiejaren 1986 - 1998
Voorganger Seat Panda
Opvolger Seat Arosa
Concurrenten Fiat Panda, Citroën AX, Suzuki Alto
Motor Benzine
Massa 670 kg
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Seat Marbella is gebaseerd op de Fiat Panda en is geproduceerd door SEAT in Spanje. Seat maakte de Marbella van 1986 tot 1998. De auto ontstond als gevolg van de beëindiging van de samenwerking tussen Fiat en Seat. Voor 1986 bouwde Seat de Panda in licentie. Om problemen met copyright te voorkomen werd de Panda aangepast en verscheen deze als Marbella, genoemd naar de populaire Spaanse badplaats, vanaf 1986 op de Europese markt. De Seat Panda werd niet buiten Spanje verkocht.

Van de Marbella verscheen ook een bestelwagen-variant: de Terra.

Beschrijving[bewerken]

De verschillen tussen een Panda en een Marbella zijn het ontwerp van de voor- en achterkant van de auto, met name de koplampen.

Mechanisch is er veel gebruikt uit het Fiat-onderdelenmagazijn. De motor en transmissie onderdelen zijn van de Fiat 127. Het is een 4 cilinder met 40pk (30 kW) en 903 cc. Het motorblok zou een robuust karakter hebben met voldoende vermogen passende bij het gewicht van deze auto, 670 kg. Het motorblok kan naar verwachting 20 jaar meegaan.

Er zijn verscheidene modellen geweest, zoals de Marbella L, Marbella Fun, Marbella Del Sol, Marbella Special, Marbella Colors, Marbella XL, Marbella GL, Marbella GLX, Marbella Special S2 en de Marbella Brisa.

Het gemiddeld brandstofverbruik bedraagt 6,7 l/100 km, de tankinhoud bedraagt 32 liter.
Afmetingen: lengte= 3,48 meter
breedte= 1,50 meter
hoogte= 1,45 meter
De wielbasis bedraagt 2,16 meter.