SEAT Córdoba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Seat Córdoba van de eerste generatie
Seat Córdoba "Vario" van de eerste generatie
Seat Córdoba van de tweede generatie

De Seat Córdoba is een auto, geproduceerd door het Spaanse Seat. Het is de sedanversie van de Seat Ibiza. De eerste Córdoba's werden gebouwd in 1994 en waren gebaseerd op de derde generatie Ibiza, die ook voor het eerst vrijwel geheel uit Volkswagen-onderdelen bestond. In 1999 werd het model gefacelift en in 2003 kwam de tweede generatie van de Córdoba op de markt. Deze Seat Córdoba staat op dezelfde bodemgroep als de Volkswagen Polo en Skoda Fabia en heeft in 2006 een kleine facelift ondergaan.

De motoren in de Córdoba zijn eveneens afkomstig van de Volkswagen Group. De huidige generatie heeft 1.2, 1.4 en 1.6 liter benzinemotoren en 1.4 en 1.9 liter dieselmotoren.

Van de Córdoba waren twee variaties op de sedanversie beschikbaar. De Córdoba Vario was een stationwagen die gebouwd werd van 1996 tot 2003. Er bestond ook een coupéversie van de Cordoba, die werd gebouwd van 1996 tot 2003 en in eerste instantie als Córdoba SX op de markt werd gebracht, later werd deze alleen maar aangeduid als 2-deurs. Deze Córdoba coupe deed ook mee aan de WRC, het wereldkampioenschap rally.

Toekomst[bewerken]

De precieze toekomst van de Seat Córdoba is onduidelijk. Er zijn speculaties dat de productie van het model in 2008 wordt stopgezet, maar nog wel wordt voortgezet in Amerika. Inmiddels heeft Seat wel bekendgemaakt dat er in 2009 een compacte sedan verschijnt die Exeo gaat heten en op het onderstel van de vorige Audi A4 wordt gebouwd. Of deze de huidige Córdoba moet opvolgen is niet zeker aangezien de Exeo veel groter is.

Inmiddels is de Córdoba opgevolgd. Seat maakt echter gebruik van een verwarrende naamkeuze. De Córdoba was twee generaties lang een op de Ibiza gebaseerde B-segmenter met een flinke bagageruimte die groter was dan gebruikelijk in het B-segment, maar kleiner dan het C-segment. De auto viel dus tussen een Polo met kofferbak en een Vento in. In 2009 werd in dit segment een nieuwe auto gepresenteerd; de Toledo. In de tijd van de Córdoba was er al ook een Toledo te koop. Deze was gebaseerd op de Volkswagen Golf, maar was voorzien van een flinke kofferbak met vijfde deur. Hierdoor viel ook deze auto tussen twee segmenten in. Later, in 2005, werd de Toledo een sedanvariant van de MPV Seat Altea. Sinds 2009 is de naam verbonden aan de B-segmenter die in feite de Córdoba opvolgt. De naam Toledo prijkt nu op wat beschouwd kan worden als een Ibiza sedan en derhalve kan de Toledo dan ook gezien worden als de opvolger van de Córdoba, waarmee de naam Córdoba voorlopig ten einde komt.