EuroParcs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EuroParcs
Oprichting 17 juli 2008[1]
Hoofdkantoor Apeldoorn
Producten Vakantiehuizen in Nederland, België en op Bonaire
Sector Verhuur particuliere vakantiehuizen
Website https://www.europarcs.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

EuroParcs is een familiebedrijf uit Apeldoorn. De onderneming specialiseert zich sinds 2000 in het ontwikkelen en beheren van vakantieparken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De in Otterlo op de Veluwe opgegroeide Wim Vos begon rond 1980 met vakantieonderkomens. Aanvankelijk lag daarbij de nadruk op aluminium stacaravans. In de jaren tachtig exploiteerde hij een tiental stacaravanparken. Na het jaar 2000 kocht hij een aantal vakantieparken; Ruighenrode in Lochem, Brunssheim te Brunssum, Hommelheide bij Susteren, Villapark De Rijp, Recreatie- & Watersportcentrum De Biesbosch, Reestervallei te IJhorst, Resort Poort van Amsterdam, Resort Poort van Zeeland en De Hooghe Bijsschel te Nuspeet.

In 2005 kwam de zoon van de oprichter, Wim Vos Jr. in de directie en in 2009 trad ook de tweede zoon, Wouter Vos, toe. Beiden dragen sinds 2016 de volledige verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering.

In 2015 kocht het bedrijf grond op het eiland Bonaire, Hier worden onder de naam Resort Bonaire 114 appartementen verhuurd. Sinds 2016 worden alle parken geëxploiteerd onder het label EuroParcs.

In 2016 was er controverse naar aanleiding van een reportage van Radar die de verkoopmethoden van vakantiewoningen onder het licht hield,[2] en in 2018 had Europarcs een dispuut met de gemeente Dronten over werken op camping Riviera Beach zonder vergunning.[3]

In 2019 neemt Investeerder Waterland een meerderheidsbelang in Europarcs en willen de broers Wim jr. en Wouter Vos, de tweede generatie achter het in 2001 opgerichte familiebedrijf, meer vakantiehuizen kunnen aanbieden alsmede concurrenten in binnen- en buitenland overnemen. In 2020 neemt vakantieparkenconcern EuroParcs concurrent Droomparken over. De naam Droomparken blijft (vooralsnog) bestaan, ook op de shirts van Feyenoord waar het bedrijf hoofdsponsor is tentijde van de overname. EuroParcs zou het sponsorcontract per 2021/22 overnemen en verlengen tot medio 2023 en daardoor op de shirts komen te staan. Momenteel bezit het park vijftien locaties met vakantiehuurwoningen in Nederland.

In 2020 had het bedrijf zo'n 500 werknemers in dienst.

Weldadigheid[bewerken | brontekst bewerken]

De EuroParcs Charity Foundation is een stichting die is opgericht om mindervaliden en gezinnen met ernstig zieke kinderen een vakantie te bieden. Men kan gratis in speciaal daarvoor beschikbaar gestelde onderkomens van EuroParcs komen logeren. De stichting opereert onafhankelijk, maar Europarcs is wel de belangrijkste sponsor. Het bestuur wordt gevormd door drie leden van de familie Vos.