Racing Mechelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige basketbalclub, zie Racing Mechelen (basketbal).
Racing Mechelen
Racing Mechelen
Naam Koninklijke Racing Club Mechelen
Stamnummer 24
Opgericht 1904
Plaats Mechelen
Stadion Oscar Vankesbeeckstadion
Capaciteit 6.123
Aantal velden 3
Voorzitter Vlag van België Koen Van Exem
(Hoofd)sponsor IBO NV
Begroting € 1.200.000
Competitie Derde klasse amateurs (niveau 5)
Eindklassering Derde klasse Am 2016-17: 16e
Prijzen Kampioen Tweede Klasse (4x)
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Geldig voor 2015/16
Icoontje huidige resultaten 2016-17
Portaal  Portaalicoon   Voetbal
Hoofdtribune
3 april 2005, voor de derby

Racing Mechelen is een Belgische voetbalclub uit Mechelen. De club is ontstaan begin juli 1904 [1] en is bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond aangesloten met stamnummer 24. De club kende haar meest succesvolle periode onder leiding van Rik De Saedeleer in de jaren 1950. De club speelt in het Oscar Vankesbeeckstadion en is actief in de Derde klasse Amateurs.

Geschiedenis[bewerken]

Eerste jaren[bewerken]

De club werd begin juli 1904 als Racing Club de Malines opgericht door vier studenten van 17 jaar van het Mechelse Atheneum. In de beginmaanden werden er geen reglementair georganiseerde matchen gespeeld. De leden speelden onderling tegen elkaar op militaire trainingsvelden in Mechelen-Noord. In 1905 kon de club één keer per week een deftig veld gebruiken aan Kauwendael. Dit terrein was eigendom van FC Mechelen, maar de Racingers gebruikten het bijna elke dag, tegen de afspraken in. Dit kwam omdat de leden van FC Mechelen voor het grootste deel internaatstudenten waren die tijdens de week op school verbleven. Hier werd op donderdag 20 april 1905 de eerste officiële vriendenwedstrijd gespeeld tegen een club van een Franstalige school uit Antwerpen, het Rachez-instituut.[2] Op 28 mei 1905 vindt er op hetzelfde veld een volgende officiële vriendenwedstrijd plaats tegen Kuregem.[3] Op 19 juni 1905 wordt er op een maandelijkse vergadering een reglement ingevoerd en wordt Oscar Van Kesbeeck op 18-jarige leeftijd (!) als voorzitter gestemd met 45 tegen 5 stemmen.[4]

1906: Eerste deftige terreinen aan de Slachthuisvest[bewerken]

Op 18 februari 1906[5] trok Racing Mechelen naar het Rode Kruisplein (toen Slachthuisvest), waar zij een veld hadden verworven tussen het oude slachthuis en de plaats waar later het Stedelijk Zwembad gebouwd werd. In 2015 stond op de plaats van dit stadion de winkelketen VandenBorre. De kleedkamers waren in een herberg in de nabijgelegen Nonnenstraat gevestigd.[6] Racing Mechelen werd ook de favoriete ploeg van de arbeidersklasse in Mechelen.[bron?] De reden hiervoor was de keuze van de locatie van het speelterrein. In de onmiddellijk nabijheid liep immers de Dijle met zijn pas gebouwd Keerdok. In 1906 was de Dijle de economische slagader van de stad.

Het stadion werd na een paar maanden al verlaten voor een stadion 200 meter noordwaarts. In december 1906 werd het ingewijd met de naam "Stadion der Dijle". In 2015 stond hier de parking van het hamburgerrestaurant Mc Donalds. Het veld lag parallel met de pas aangelegde Afleidingsdijle. Hier zou de club tot in 1909 zijn thuiswedstrijden afwerken.

De groenwitte kleuren werden finaal gekozen in mei 1906, tijdens de maandelijkse vergadering. De leden vonden dat de oorspronkelijke kleuren (blauw en wit) de ploeg een te liberale stempel zou laten meedragen. De aanvraag tot toetreding tot de KBVB gebeurde vóór 10 juli 1906, de uiterste datum door deze bond vooropgesteld om deel te kunnen nemen aan het seizoen 1906-1907.[7]

De club werd op 22 juni 1906 lid van de UBSSA en trad vanaf 1907 aan in de Eerste Afdeling, de huidige Tweede Klasse. In 1909 won de club daar zijn reeks en speelde zo in 1910 voor het eerst reeds op het hoogste niveau.

1910: Paleisrevolutie en nieuw terrein aan de Oude Liersebaan[bewerken]

De plotse groei eiste zijn tol. Racing speelde wel op het hoogste niveau, maar er waren ernstige financiële moeilijkheden, in zoverre dat er verificateurs werden aangesteld om de toestand uit te klaren. De "vreemde" spelers begonnen meer en meer geld te eisen. Er ontstond tweedracht, en er werd een speciale mega-vergadering voorbereid. Deze zou doorgaan op 26 november 1910 in lokaal "Chevalier Marin". Op de vergadering lazen de verificateurs hun verslag voor en prompt nam het bestuur ontslag. Op hetzelfde ogenblik trad Van Kesbeeck, die een jaar eerder ontslag had genomen, in de zaal binnen. Er viel hem een echte triomf te beurt: het bestuur werd herschikt en Van Kesbeeck verkreeg tevens onbeperkte macht op financieel gebied. Racing kon zich tijdens het seizoen 1910-1911, dat tevens gekenmerkt werd door toenemende zware incidenten op en rond het veld, op het hoogste niveau handhaven.[8] Na twee seizoenen zakte Racing echter al terug naar Tweede Klasse. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog pakte de club daar opnieuw de titel.

Van 1909 tot 1918 speelde de club in een stadion aan de Oude Liersebaan. Er was ook een toegang tot dit stadion via de Pennepoelstraat. De toegangsprijs via deze straat bedroeg de helft van de prijs via de hoofdingang via de Oude Liersebaan.

1919-1937: Lange periode op hoog niveau en terugkeer naar de Slachthuisvest, nadien Antwerpsesteenweg[bewerken]

Pas na de oorlog kon de club weer van start gaan in de Ereafdeling. Ditmaal kon de club zich daar langer handhaven: alleen in het seizoen 1924/25 speelde Racing nog even een seizoen in Tweede Klasse. Bij het 25-jarig bestaan in 1929 kreeg de club de koninklijke titel en werd Racing Club de Malines Société Royale (RC Malines SR). Deze periode kende de club enkele goede seizoenen en werd zowel in 1929 als in 1930 derde in de eindstand. Tijdens deze jaren leverde Racing ook een paar Rode Duivels.

Van 1918 tot 1923 speelde de club op het Rode Kruisplein, daarna week de club uit naar een nieuw voetbalcomplex aan de Antwerpsesteenweg, het tegenwoordige Oscar Vankesbeeckstadion. Dat is nog steeds getooid met de leuze van de ploeg, "Waar een wil is, is een weg".

1937: Korte terugval tot vlak na oorlog[bewerken]

In 1937 werd de ploeg laatste, na slechts één overwinning en vijf gelijke spelen in een volledig seizoen, en zakte terug naar Tweede Klasse. De naam van de club werd dat jaar vervlaamst tot Racing Club Mechelen Koninklijke Maatschappij (RC Mechelen KM). Meerdere clubspelers werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen naar Duitsland gestuurd om te werken.

1948-1955: Glansperiode[bewerken]

Pas na de oorlog, in 1947/48, slaagde de club er in zijn reeks in Tweede Klasse te winnen en kon zo terugkeren naar de Eerste Klasse. Bij het begin van de jaren 1950 kende de club zijn beste resultaten: Racing Mechelen werd derde in 1950 en in 1951, toen op slechts twee punten van kampioen RSC Anderlecht. Het seizoen erop werd de club zelfs vicekampioen, na RFC Liégeois. Mechelen haalde in 1954 de finale van de Beker van België, maar ging daarin onderuit tegen Standard.

1958: Definitieve terugval[bewerken]

In 1957 werd de naam uiteindelijk Koninklijke Racing Club Mechelen (KRC Mechelen). De club kende echter een moeilijke periode: in 1958 zakte Racing terug naar Tweede Klasse en twee seizoen later viel de club zelfs terug naar Derde Klasse. Gedurende de rest van de jaren 1960 ging de club op en neer tussen Tweede en Derde klasse, tot men in 1975 nog eens de titel kon veroveren in Tweede Klasse. KRC Mechelen promoveerde weer naar Eerste Klasse, maar werd daar in 1975/76 laatste en zakte na één seizoen terug naar Tweede. Daar bleef de club spelen tot ze er in 1988 opnieuw de titel pakte, en opnieuw naar de hoogste afdeling kon. Het verblijf was opnieuw van korte duur en na twee seizoenen zakte de club terug. In 1994 volgde een nieuwe degradatie naar Derde Klasse, waar de club het volgende decennium bleef spelen met wisselend succes. In 2000 kon Racing in de eindronde aantreden, maar miste de ploeg promotie; het seizoen erop daarentegen moest in een eindronde zelfs het behoud verzekerd worden.

De 21ste eeuw[bewerken]

In het seizoen 2003/2004 werd Racing na dertien jaar weer even herenigd met stadsgenoot KV Mechelen. De derby's tussen de twee Mechelse clubs brachten zelfs in Derde Klasse veel publiek op de been, met hevige rellen en een forfaitnederlaag van Racing Mechelen tot gevolg.

In 2008 zette de club een sterke reeks neer in de Beker van België, waar ze eersteklassers GBA en Zulte Waregem uitschakelde. In de kwartfinale werd de club uitgeloot tegen tweedeklasser Lierse SK en won de heenwedstrijd met 1-0, maar in de terugwedstrijd ging de club kopje onder met 3-0. In de competitie haalde de ploeg de eindronde.

Op 18 mei 2009 overleed voorzitter Edmond Phlips. In datzelfde jaar besloot de club te gaan samenwerken met de Mexicaanse voetbalschool Cesifut. Er kwam ook een Mexicaanse geldschieter. De samenwerking resulteerde in een instroom van Mexicaanse spelers. Eind oktober 2009 nam trainer Regi Van Acker ontslag, omdat geldschieter Salvador Necochea zich te veel bemoeide met de sportieve gang van zaken en omdat hij zich niet meer kon vinden in de werkwijze van de club. Een groot deel van de bestuursleden en enkele kernspelers volgden zijn voorbeeld.

Na een tumultueus seizoen 2009/10 degradeerde Racing uiteindelijk voor de eerste keer in haar geschiedenis naar Vierde Klasse. Daar bleef het maar één seizoen en steeg het meteen terug naar derde klasse. Onder leiding van Raoul Peeters werd Racing kampioen na een 4-2-overwinning tegen SK Berlare. Racing beëindigde het seizoen met 68 punten, 10 punten meer dan vicekampioen Londerzeel SK.

In het eerste seizoen als (opnieuw) derdeklasser werd Racing achtste. Het jaar daarop, 2012-2013 werd de club vicekampioen achter Hoogstraten VV. Na een ruime periode van twee decennia in de twee laagste nationale reeksen gedwaald te hebben, steeg Racing uiteindelijk in het seizoen 2013/14 via de titel terug naar tweede klasse, wat bij vele bestuursleden en supporters tot zware emoties leed.

Die promotie eiste echter een zware tol van groen-wit: de zware financiële inspanningen leverden niets op en de club degradeerde al na één seizoen terug naar Derde klasse. Daar werd de club meteen laatste en door de competitiehervorming volgde zelfs een dubbele degradatie naar het vijfde niveau, dat sinds 2016/17 Derde klasse Amateurs heet. Ook op dat niveau had Racing het echter erg lastig, en bereikte op 18 maart 2017 zelfs mathematische zekerheid over de laatste plaats en - voor het eerst - ook de terugval naar de provinciale reeksen. Tot overmaat van ramp moest de club door de ontstane schuldenberg haar stadion verkopen aan investeerder IBO, die tegen het einde van het seizoen 2017/18 het stadion mag platgooien en er woningen op mag zetten.[9]

Erelijst[bewerken]

Racing Mechelen behaalde nog geen grote trofeeën, maar was er wel enkele keren dicht bij.

Belgische landskampioenschap

tweede (1): 1951/52
derde (4): 1928/29, 1929/30, 1949/50, 1950/51

Belgische tweede klasse

winnaar (4): 1909/10, 1947/48, 1974/75, 1987/88
tweede (5): 1913/14, 1924/25, 1938/39, 1945/46, 1984/85
derde (4): 1908/09, 1937/38, 1946/47, 1970/71

Belgische derde klasse

winnaar (4): 1961/62, 1965/66, 1968/69, 2013/14
tweede (1): 2012/13

Beker van België

finalist (1): 1953/54 (3-1 nederlaag tegen Standard Luik)

Individuele trofeeën

Een speler behaalde een trofee toen hij voor de club speelde:
Belgische topscorer
1952 (Jozef Mannaerts)
Belgische tweede klasse topscorer
1939 (Martin Devroe), 1948 (Jozef Mannaerts), 1973 (Hans Posthumus), 1988 (Luc Leys)

Resultaten[bewerken]

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen Beker
van België
  I D.I D.II P.II      
Als RC Malines (Racing Club de Malines)
1906/07       1 Prov. 2de afdeling 18
1907/08   6     Division 1 6 Racing werd tweede van de provincie Antwerpen. Nadien werd het zesde in de eindronde.
1908/09   3     Division 1 22 Racing werd kampioen van de provincie Antwerpen. Nadien werd het derde in de eindronde.
  I II P.I P.II Vanaf 1909/10 zijn er 2 nationale niveaus Beker
1909/10   1     Eerste Afdeling 35
1910/11 8       Ere Afdeling 18
1911/12 11       Ere Afdeling 13 1/8
1912/13   4     Eerste Afdeling 29 1/8
1913/14   2     Eerste Afdeling 35 Promotie als vice-kampioen 1/4
          Door de Eerste Wereldoorlog werden er vanaf 1914 tot 1919 geen competities georganiseerd.
1919/20 6       Ere Afdeling 24
1920/21 10       Ere Afdeling 15
1921/22 7       Ere Afdeling 26
1922/23 11       Ere Afdeling 19
1923/24 12       Ere Afdeling 19
1924/25   2     Eerste Afdeling A 42 Testwedstrijden voor promotie tegen Liersche SK werden gewonnen met 0-1 en 7-1.
1925/26 8       Ere Afdeling 27
  I II III P.I Vanaf 1926/27 zijn er 3 nationale niveaus Beker
1926/27 10       Ere Afdeling 24 Geen deelname aan de Beker van Belgie. /
1927/28 10       Ere Afdeling 22 Tweede in play-off tegen degradatie.
1928/29 3       Ere Afdeling 31
Als RC Malines SR (Racing Club de Malines Société Royale)
1929/30 3       Ere Afdeling 31
1930/31 10       Ere Afdeling 23
1931/32 12       Ere Afdeling 24
1932/33 11       Ere Afdeling 20
1933/34 11       Ere Afdeling 20
1934/35 8       Ere Afdeling 23 Geen deelname aan de Beker van Belgie. /
1935/36 12       Ere Afdeling 20
1936/37 14       Ere Afdeling 7
Als RC Mechelen KM (Racing Club Mechelen Koninlijke Maatschappij)
1937/38   3     Eerste Afdeling B 35
1938/39   2     Eerste Afdeling B 38 Testwedstrijd voor promotie tegen Tilleur FC werd verloren met 1-0.
1939/40           oorlog
1940/41           oorlog
1941/42   11     Eerste Afdeling A 22
1942/43   6     Eerste Afdeling A 39
1943/44   8     Eerste Afdeling B 26
1944/45           oorlog
1945/46   2     Eerste Afdeling B 50
1946/47   3     Eerste Afdeling B 48
1947/48   1     Eerste Afdeling A 49
1948/49 5       Ere Afdeling 34 [10]
1949/50 3       Ere Afdeling 38
1950/51 3       Ere Afdeling 36
1951/52 2       Ere Afdeling 40 Jozef Mannaerts werd topschutter.
  I II III IV Vanaf 1952/53 zijn er 4 nationale niveaus Beker
1952/53 4       Eerste Klasse 34
1953/54 6       Eerste Klasse 31 Finale
1954/55 13       Eerste Klasse 28 1/2
1955/56 5       Eerste Klasse 33 1/4
1956/57 14       Eerste Klasse 22
Als KRC Mechelen (Koninklijke Racing Club Mechelen)
1957/58 16       Eerste Klasse 16
1958/59   11     Tweede Klasse 27
1959/60   15     Tweede Klasse 23
1960/61     4   Derde Klasse A 35
1961/62     1   Derde Klasse A 45
1962/63   11     Tweede Klasse 24
1963/64   15     Tweede Klasse 20 1/32
1964/65     5   Derde Klasse A 32 1/32
1965/66     1   Derde Klasse A 44 1/32
1966/67   9     Tweede Klasse 32 1/16
1967/68   15     Tweede Klasse 20 1/32
1968/69     1   Derde Klasse A 42 1/32
1969/70   10     Tweede Klasse 28 1/32
1970/71   3     Tweede Klasse 43 1/4
1971/72   13     Tweede Klasse 26 1/2
1972/73   4     Tweede Klasse 33 5R
1973/74   6     Tweede Klasse 33 1/4
1974/75   1     Tweede Klasse 41 1/16
1975/76 19       Eerste Klasse 20 1/4
1976/77   6     Tweede Klasse 34 1/32
1977/78   11     Tweede Klasse 27 1/16
1978/79   6     Tweede Klasse 36 1/16
1979/80   7     Tweede Klasse 29 1/16
1980/81   12     Tweede Klasse 25 1/8
1981/82   12     Tweede Klasse 25 1/16
1982/83   5     Tweede Klasse 37 1/16
1983/84   4     Tweede Klasse 35 Tweede plaats in een eindronde met Berchem Sport, SC Hasselt en Racing Jet de Bruxelles. 1/16
1984/85   2     Tweede Klasse 41 Laatste plaats in een eindronde met Sint-Truidense VV, FC Winterslag en Charleroi SC. 1/16
1985/86   13     Tweede Klasse 27 1/16
1986/87   8     Tweede Klasse 30 1/16
1987/88   1     Tweede Klasse 41 1/32
1988/89 13       Eerste Klasse 28 1/16
1989/90 18       Eerste Klasse 21 1/16
1990/91   13     Tweede Klasse 26 1/8
1991/92   10     Tweede Klasse 28 1/32
1992/93   11     Tweede Klasse 26 5R
1993/94   16     Tweede Klasse 18 4R
1994/95     8   Derde Klasse A 33 5R
1995/96     10   Derde Klasse B 38 Invoering driepuntensysteem. 4R
1996/97     3   Derde Klasse B 49 5R
1997/98     5   Derde Klasse B 56 4R
1998/99     6   Derde Klasse B 49 3R
1999/00     3   Derde Klasse A 47 Verlies in eindronde tegen R. Francs Borains met 0-1 en 1-0. 4R
2000/01     14   Derde Klasse A 30 behoud na winst in eindronde tegen Seraing RUL 1-2 en SK Gullegem 2-0. 3R
2001/02     11   Derde Klasse B 33 3R
2002/03     6   Derde Klasse B 42 5R
2003/04     9   Derde Klasse A 39 4R
2004/05     12   Derde Klasse A 34 4R
2005/06     12   Derde Klasse A 35 1/16
2006/07     12   Derde Klasse A 34 3R
2007/08     5   Derde Klasse A 50 Verlies in eindronde tegen CS Vise 0-0 (pen. 5-6). 3R
2008/09     4   Derde Klasse B 51 Verlies in de voorronde van de eindronde tegen URS du Centre met 1-1 en 3-1. 1/4
2009/10     18   Derde Klasse A 37 4R
2010/11       1 Vierde Klasse B 68 5R
2011/12     8   Derde Klasse B 51 1/16
2012/13     2   Derde Klasse A 64 Verlies in de finale van eindronde tegen Geel-Meerhout (3-0 en 1-1) 4R
2013/14     1   Derde Klasse A 74 5R
2014/15   17     Tweede Klasse 19 1/8
2015/16     18   Derde Klasse A 22 4R

Persoonlijkheden[bewerken]

Bekende ex-spelers[bewerken]

Vlag van België

Vlag van Nederland

Vlag van Duitsland

Vlag van Noorwegen

Vlag van Tsjechië

Vlag van Polen

Voorzitters[bewerken]

Voorzitters Dienstjaren[bewerken]

Nat. Naam Periode Jaren Nr.
Vlag van België Oscar Van Kesbeeck 1905-09, 1910-11, 1919-43 29 1
Vlag van België Jan Dogaer 1945-65 20 2
Vlag van België Jef Gilis 1966-78 12 3
Vlag van België Alfons Rooms 1988-00 12
Vlag van België Frans Meulemans 1978-88 10 4
Vlag van België Georges Verhuyck 1911-19 8 5
Vlag van België Victor Deroy 1915-19 4 6
Vlag van België Marcel Leemans 2000-04 4
Vlag van België Edmond Phlips 2007-09 3 7
Vlag van België Frank Dietens 2010-13 3
Vlag van België Martin Jeurissen 2013-16 3
Vlag van België Joël Hendrickx 2004-06 2 8
Vlag van België Antoine Hoey 1904-05 1 9
Vlag van België Eduard Mees 1909-10 1

Trainers[bewerken]

Trainers Dienstjaren[bewerken]

Nat. Naam Periode Jaren Nr.
Vlag van België Jan Dogaer 1919-56 37 1
Vlag van België Raoul Peeters 1977-81, 1989-90, 2010-11 6 2
Vlag van België Albert Van Marcke 1991-92, 1994-97, 1998 5 3
Vlag van België Rik Mattyhs 1968-72 4 4
Vlag van Duitsland Ernst Künnecke 1972-76 4
Vlag van België Marc Ghys 2001-03, 2011, 2015-... 4
Vlag van België Marcel Bruynninckx 1958-61 3 5
Vlag van België Rik Van Herp 1965-68 3
Vlag van België Rik Pauwels 1986-89, 1994? 3
Vlag van België Thierry Pister 2012-15 3
Vlag van België Jean-Pierre Borremans 1981-83 2 6
Vlag van België Albert Bres 1983-85 2
Vlag van België Piet Demol 1992-93, 1993? 2
Vlag van België Patrick Hantson 1999-01 2
Vlag van België Regi Van Acker 2007-09, 2010? 2