Eerste klasse B (voetbal België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eerste klasse B
Vlag van België
Regio Europa
Confederatie UEFA
Land België
Bond KBVB
Seizoensdetails
Kampioen Antwerp FC
Aantal clubs 8
Promotie naar Eerste klasse A
Degradatie naar Eerste klasse amateurs
Algemeen
Opgericht 2016
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Eerste klasse B, officieel Profvoetbal 1B, is het tweede niveau in het Belgisch betaald voetbal. Deze reeks bestaat uit acht teams. De sponsornaam van de competitie is Proximus League.

Competitie[bewerken]

Van augustus tot begin november spelen de acht teams in veertien wedstrijden een periodekampioenschap tegen elkaar. Daarna spelen de acht teams een tweede periodekampioenschap over veertien wedstrijden, waarbij elke club opnieuw met nul punten begint. De winnaars van de twee periodekampioenschappen spelen nadien in een heen- en terugwedstrijd tegen elkaar voor de titel en promotie naar eerste klasse A. Indien beide periodekampioenschappen dezelfde winnaar hebben zijn deze wedstrijden overbodig.

Daarna worden de punten van beide periodekampioenschappen van eerste klasse B samengeteld. De drie hoogst geklasseerde ploegen, buiten de kampioen, spelen play-off 2, samen met de nummers zeven tot vijftien uit eerste klasse A.

De vier laagst geklasseerde clubs na het optellen van de punten spelen play-off 3 om de eventuele daler naar eerste klasse amateurs te bepalen. Clubs die een licentie hebben voor eerste klasse A kunnen niet degraderen zolang er ploegen zijn die deze licentie niet hebben en dienen dan niet deel te nemen aan play-off 3. De laagst gerangschikte van play-off 3 degradeert bovendien alleen als de kampioen uit de amateurafdeling een licentie voor eerste klasse A of B haalt.

Seizoen 2017/18[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie het artikel Eerste klasse B 2017-18 (voetbal België) voor een uitgebreid artikel van dit seizoen.

Geschiedenis[bewerken]

In het eerste seizoen van de eerste klasse B, het seizoen 2016-17, spelen de zestiende uit eerste klasse en de tweede tot de achtste uit de tweede klasse, die opgeheven wordt. De clubs dienen te voldoen aan de licentievoorwaarden. Indien een club niet voldoet aan deze voorwaarden wordt de reeks aangevuld met de best geklasseerde club die wel een licentie behaalde.

Zie ook[bewerken]