Prva Liga Republika Srpska

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Eerste Divisie Republika Srpska (Prva liga Republike Srpske) is een van de twee competities op het tweede niveau van het voetbal in Bosnië en Herzegovina naast de Prva Liga Federacija Bosne i Hercegovine.

De competitie is in 1995 gestart als de hoogste competitie van de Servische Republiek. De competitie werd niet erkend door de UEFA. In 2002 gingen de hoogst geklasseerde clubs in de Premijer Liga spelen en werd de competitie een van de twee competities op het tweede niveau. De competitie wordt georganiseerd door de Voetbalbond van de Republika Sprska, die in 1992 opgericht werd en haar boycot van het federale Bosnische voetbal opgegeven heeft.

Er spelen zestien teams in de competitie en alleen de kampioen promoveert naar de Premijer Liga. De onderste ploegen degraderen naar een van de drie regionale niveaus. De drie regionale kampioenen promoveren en afhankelijk van of er een club uit de Republika Srpska degradeert uit de Premijer Liga, degradeert er een vierde club uit de Eerste Divisie.

Kampioenen[bewerken | brontekst bewerken]