Oud-Heverlee Leuven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf OH Leuven)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor informatie over het vrouwenelftal van Oud-Heverlee, zie Oud-Heverlee Leuven (vrouwen).
OH Leuven
Naam Oud-Heverlee Leuven
Bijnaam OHL
Stamnummer 6142 (2002-2018)
18 (vanaf 2018)
Opgericht 2002 (fusie)
Plaats Heverlee (Leuven)
Stadion King Power at Den Dreef Stadion
Capaciteit 10.000
Eigenaar King Power International Group
Technisch directeur Vlag van België Wim De Corte
Trainer Vlag van Engeland Nigel Pearson
(Hoofd)sponsor King Power
Competitie Eerste klasse B
Thuis
Uit
Geldig voor 2017/18
Icoontje huidige resultaten Seizoen 2017/18
Portaal  Portaalicoon   Voetbal
Stadion Den Dreef

Oud-Heverlee Leuven is een Belgische voetbalclub uit Oud-Heverlee en Leuven. De club met stamnummer 18 ontstond uit de fusie van een aantal oude Leuvense clubs. De clubkleur is wit met daarnaast ook groen, rood en zwart. De ploeg heeft als thuisstadion het King Power at Den Dreef Stadion en vanaf het seizoen 2016/17 komt de club uit in de eerste klasse B, na één seizoen te hebben gespeeld in de eerste klasse.

Zowel de A- als B-kern spelen hun thuiswedstrijden in het stadion Den Dreef in Heverlee. Daarnaast heeft de club ook het Gemeentelijk Stadion in Oud-Heverlee, waar jeugdploegen spelen en het Jeugdcomplex Bruineveld in Kessel-Lo.

In 2017 werd de club overgenomen door het Thaise bedrijf King Power, tevens eigenaar van de Engelse voetbalclub Leicester City.

Na 16 jaar onder het stamnummer 6142 van Zwarte Duivels Oud-Heverlee gespeeld te hebben, werd in juli 2018 het oude stamnummer 18 van Stade Leuven opnieuw in gebruik genomen. Dit om de rijke Leuvense voetbalgeschiedenis in de verf te zetten.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie de artikels Zwarte Duivels Oud-Heverlee, Stade Leuven en Daring Club Leuven voor meer informatie over deze vroegere clubs

De club ontstond in 2002 uit de fusie van drie clubs uit Leuven en Oud-Heverlee.

De club Stade Leuven werd in 1903 opgericht, toen nog als Stade Louvaniste. Deze club kreeg het stamnummer 18 toegekend. Bij het 25-jarig bestaan in 1928 werd de naam Royal Stade Louvaniste, in 1967 werd het de Vlaamse naam Koninklijke Stade Leuven. Snel na de oprichting speelde de club al in de eerste afdeling (de toenmalige benaming voor de tweede klasse), bij de hervorming van de competities in 1926 degradeerde de club echter. In de jaren 30 en 40 bereikte de club weer de tweede reeks, in 1949 won Leuven de eerste afdeling A, met promotie naar de eerste klasse tot gevolg. Dit verblijf was in eerste instantie echter van korte duur. Leuven werd laatste en degradeerde weer. Kort daarop, in 1953, zakte ze zelfs weg naar de derde klasse. Nog enkele jaren later, in 1958, viel de club terug naar de vierde klasse; tot de jaren zeventig zou de club niet meer hoger spelen. Sindsdien ging de club wat op en neer tussen de derde en vierde klasse, met in de jaren 80 nog een aantal seizoenen in tweede klasse. Bij de fusie was Stade Leuven een derdeklasser.

In 1948 ontstond de club Daring Club Leuven, als gevolg van een aantal fusies van voetbal- en atletiekclubs (Victoria, Sporting en Hooger Op Leuven). De ploeg kreeg stamnummer 223. Later werd de naam Koninklijke Daring Club Leuven. In 1951 won deze club de tweede afdeling A (de toenmalige benaming voor de derde klasse), maar door competitiehervormingen bleef het verblijf in de eerste afdeling (tweede klasse) beperkt tot één seizoen. Door de degradaties en promoties in die periode, speelden de stadsgenoten in 1951 en 1953 in dezelfde reeks. Tot 1964 speelde Daring vervolgens verder in de derde klasse, en was zo de hoogst gerangschikte van beide Leuvense clubs. Daarna volgde degradatie naar de vierde klasse, waar opnieuw een derby met de stadsgenoot kon plaatsvinden. In 1966 werd Daring laatste, en verdween zo ondanks later opnieuw nog enkele seizoenen vierde klasse uiteindelijk in de provinciale voetbalreeksen.

In 1957 sloot de club Zwarte Duivels Oud-Heverlee zich aan bij de KBVB, deze ploeg kreeg het stamnummer 6142. Tegen 2002 was dit team uit de provinciale reeksen opgeklommen tot de derde nationale reeks.

Begin maart 2002 trachtte het Leuvense stadsbestuur het voetbal in de stad uit het slop te halen, het bracht toen de twee Leuvense clubs Stade en Daring samen. Op 11 maart bereikte men tussen beide clubs reeds een principieel akkoord. Onvoorziene problemen dreigden echter te zorgen dat de fusieclub hetzelfde lot als deze twee clubs zou beschoren zijn, daarom ging men ook gesprekken aan met Zwarte Duivels Oud-Heverlee. Op 27 maart 2002 besliste men uiteindelijk om van de drie teams één nieuwe fusieclub te vormen. Als clubnaam werd de versmelting van beide gemeentenamen Oud-Heverlee en Leuven gekozen; zo ontstond Oud-Heverlee Leuven. De club zou in de derde klasse van start gaan, met het stamnummer van Oud-Heverlee, en spelen op het Leuvens Sportcentrum. De ploeg zou in witte uitrusting spelen, met een zwarte, groene en rode streep als verwijzing naar de oorspronkelijke clubs.

In haar eerste seizoen dwong de fusieclub meteen een plaats af in de eindronde, maar verloor uiteindelijk de finale tegen VC Eendracht Aalst 2002 na strafschoppen. Twee jaar later, in 2005, bereikte OH Leuven opnieuw de eindronde en dwong ook de promotie af naar tweede klasse. Het versloeg in de finale CS Visé na verlengingen met 4-2, in een wedstrijd waar een hoofdrol was weggelegd voor François Sterchele met 2 doelpunten. De eerste twee seizoenen in tweede klasse behaalde OHL een plaats in de subtop. In het seizoen 2007/08 eindigde OH Leuven op een derde plaats en mocht voor het eerst meedingen voor de promotie naar de hoogste afdeling via de eindronde. Hierin werd het team echter kansloos uitgeschakeld zonder punten.

In het seizoen 2010/11 werd OHL kampioen in tweede klasse en promoveerde zo naar eerste klasse. Voor het eerst sinds 1949/50 speelde zo weer een Leuvense club in de hoogste nationale afdeling. Het eerste seizoen in eerste klasse bleek meteen een succes. Dit bleek toen OHL op 3 maart 2012 erin slaagde zich te handhaven. Na een 0-0 tegen K. Lierse SK wist OHL het behoud te verzekeren waardoor er voor het eerst een Leuvense ploeg twee seizoenen na elkaar in eerste klasse zou spelen. Het eindigde datzelfde seizoen naast een 14e plaats in de reguliere competitie, ook op een tweede plaats in Play-Off 2 net achter Cercle Brugge. Het seizoen 2012/13 eindigde OHL op een 10e plaats. Het won echter Play-Off 2 met 10 punten (evenveel als KV Mechelen, maar met meer gemaakte doelpunten). De finale van Play-Off 2 werd tweemaal verloren tegen AA Gent met 1-4. Het seizoen 2013/14 werd met veel ambitie gestart, maar eindigde in mineur. OHL eindigde op een voorlaatste plaats nadat het over een heel seizoen buitenshuis niet kon winnen, en maar 3 punten wist te rapen. In Play-off 3 toonde OHL zich de betere van RAEC Mons, maar kon dit niet bevestigen in de eindronde met de tweedeklassers waar OHL laatste werd met 7 punten.

OHL vatte het seizoen 2014/15 na 3 jaar op het hoogste niveau opnieuw aan in tweede klasse. De ambitie was om kampioen te spelen en zo onmiddellijk terug naar eerste klasse terug te keren. Het seizoen begon goed voor OHL waarin het de eerste periodetitel wist te veroveren. Nadien volgde een periode van wisselvalligheid waarin OHL de leidersplaats moest afstaan. OHL zou niet meer eerste komen te staan, in tegenstelling tot Sint-Truiden VV dat kampioen werd. OHL zou de eindronde aanvatten tegen Lommel United, AS Eupen en K. Lierse SK (dat Play-Off 3 gewonnen had). OHL begon hierin zeer goed na zeges tegen Lommel United en K. Lierse SK, en een draw tegen Eupen. Op de laatste speeldag had OHL 2 punten voorsprong op Eupen waardoor de laatste speeldag de beslissing moest brengen. OHL had hierbij genoeg aan een gelijkspel op bezoek bij Eupen. De wedstrijd eindigde op een 0-1 overwinning voor OHL na een doelpunt van Jovan Kostovski waardoor OHL op 24 mei 2015 zich na een jaar afwezigheid opnieuw verzekerde van zijn plaats in eerste klasse.

Het seizoen 2015/16 kon voor OHL niet slechter starten. De aanvallende onmacht zorgde voor 0 op 9 en fnuikte de seizoensstart voor OHL. Trainer Jacky Mathijssen vond ondanks de klasse van spelers als Yohan Croizet, John Bostock en vooral KRC Genk-huurling Leandro Trossard maar geen type-elftal. Pas na 16 speeldagen greep het bestuur in en werd Mathijssen de laan uit gestuurd. Zijn vervanger Emilio Ferrera kreeg OHL al snel op de rails. Toch bleven de behaalde punten niet in verhouding staan tot de geleverde prestaties. Gaandeweg werd het duidelijk dat OHL niet in staat bleek om een voorsprong vast te houden en verloor het meermaals in de laatste fase van de wedstrijd punten. Toen aan het licht kwam dat kapitein Romain Reynaud had gegokt op een wedstrijd van de beloften kwamen zowel hij als doelman Rudy Riou in het oog van de storm terecht. Beiden waren immers meermaals aan het flateren geslagen in het rechtstreekse degradatieduel met Moeskroen dat in extremis met 3-1 verloren werd. Het OHL-bestuur -dat zelf de Uefa ingelicht had over een mogelijk gokschandaal- schorste echter geen van beide spelers. Ondertussen was OHL echter in de gevarenzone terechtgekomen, maar plots bleek de Leuvense defensie een pak solieder dan voorheen. In een aartsmoeilijke degradatiestrijd stuntte OHL tot tweemaal toe met een 4-1 overwinning tegen Oostende en een 1-1 gelijkspel op het veld van landskampioen AA Gent. De beslissing zou echter op de laatste speeldag van de reguliere competitie vallen. Leuven had genoeg aan een punt thuis tegen Club Brugge en speelde een sterke partij, de leider in het klassement ging echter met de punten aan de haal. Westerlo won van het reeds geredde Waasland-Beveren en zo kreeg OHL alsnog de rode lantaarn toegeschoven en degradeerde het naar eerste klasse B, de nieuwe naam voor tweede klasse.

Erelijst[bewerken]

Belgische tweede klasse

winnaar (1): 2010/11

Resultaten[bewerken]

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen Beker
van België
  I II III IV P.I P.II P.III      
2002/03     2         Derde klasse B 59 eindronde, met winst tegen KV Oostende, Patro Maasmechelen, maar verlies tegen VC Eendracht Aalst 2002 R4
2003/04     3         Derde klasse B 53 1/32
2004/05     2         Derde klasse B 62 winst eindronde, na winst tegen Torhout 1992 KM, KFC Denderleeuw en CS Visé 1/64
2005/06   6           Tweede klasse 50   1/8
2006/07   5           Tweede klasse 56 1/32
2007/08   3           Tweede klasse 61 vierde in eindronde met 0 punten, verlies tegen AFC Tubize, Antwerp FC en KVSK United 1/8
2008/09   12           Tweede klasse 46   1/16
2009/10   9           Tweede klasse 45   1/16
2010/11   1           Tweede klasse 73   1/32
2011/12 14             Eerste klasse 29  tweede in Play-Off II A met 10 punten 1/16
2012/13 10             Eerste klasse 36  eerste in Play-Off II B met 10 punten, Finale Play-Off II verloren tegen AA Gent 1/16
2013/14 15             Eerste klasse 27  eerste in Play-Off III, vierde in eindronde met 7 punten tegen St-Truiden, Eupen en Moeskroen 1/8
2014/15   5           Tweede klasse 61  winst in eindronde met 14 punten tegen Lommel United, AS Eupen en K. Lierse SK 1/16
2015/16 16             Eerste klasse 29   1/8
  1A 1B 1Am 2Am 3Am P.I P.II        
2016/17   7           Eerste klasse B 30 tweede in Play Off 3 met AFC Tubize, Cercle Brugge en Lommel United 1/16
2017/18   2           Eerste klasse B 47 vierde in Play Off 2 met Zulte Waregem, KV Kortrijk, Excel Moeskroen, Waasland-Beveren en K. Lierse SK 1/16
2018/19             Eerste klasse B

Statistieken/records[bewerken]

In derde klasse:


In tweede klasse / eerste klasse B:


In eerste klasse / eerste klasse A:


Gemiddeld aantal toeschouwers:

Spelerskern 2018/19[bewerken]

Nr. Naam Nationaliteit Geboortedatum Vorige club
Keepers
1 Nick Gillekens Vlag van België België 05-07-1995 Eigen Jeugd
16 Kawin Thamsatchanan Vlag van Thailand Thailand 26-01-1990 Muangthong United (2008–2018)
26 Laurent Henkinet Vlag van België België 14-09-1992 Waasland-Beveren (2015–2016)
35 Oregan Ravet Vlag van België België 13-07-2001 Eigen Jeugd
Verdedigers
2 Dimitri Daeseleire Vlag van België België 18-05-1990 Antwerp FC (2015–2017)
3 Derrick Tshimanga Vlag van België België 06-11-1988 Willem II (2016–2017)
4 Kenneth Schuermans Vlag van België België 25-05-1991 KVC Westerlo (2011–2017)
5 Elliott Moore Vlag van Engeland Engeland 16-03-1997 Leicester City FC U23
12 Clément Fabre Vlag van Frankrijk Frankrijk 19-05-1989 AFC Tubize (2015–2017)
19 Frédéric Duplus Vlag van Frankrijk Frankrijk 07-04-1990 RC Lens (2017–2018)
25 Jenthe Mertens Vlag van België België 18-10-1999 Eigen Jeugd
31 Brent Laes Vlag van België België 18-04-2000 Eigen Jeugd
Middenvelders
6 David Hubert Vlag van België België 12-02-1988 Excel Moeskroen (2015–2017)
11 Joeri Dequevy Vlag van België België 27-04-1988 Antwerp FC (2015-2018)
14 Samy Kehli Vlag van Frankrijk Frankrijk 27-01-1991 Sporting Lokeren (2017-2018)
15 Kamal Sowah Vlag van Ghana Ghana 09-01-2000 Leicester City (2017)
17 Julien Gorius Vlag van Frankrijk Frankrijk 17-03-1985 Changchun Yatai (2016)
18 Jellert Van Landschoot Vlag van België België 27-08-1997 FC Eindhoven (2017-2018)
22 Olivier Myny Vlag van België België 10-11-1994 Waasland Beveren (2015-2018)
24 Jarno Libert Vlag van België België 02-05-1997 Eigen Jeugd
27 Redouane Kerrouche Vlag van Frankrijk Frankrijk 26-04-1994 Paris FC (2017-2018)
28 Koen Persoons Vlag van België België 12-07-1983 KSC Lokeren (2010–2017)
29 Jo Gilis Vlag van België België 05-02-2000 Eigen Jeugd
30 Bartosz Kapustka Vlag van Polen POL 26-12-1996 SC Freiburg (2017-2018)
33 Mathieu Maertens Vlag van België België 27-03-1995 Cercle Brugge (2013–2017)
34 Ahmed Touba Vlag van België België 13-03-1998 Club Brugge (2016-2018)
Aanvallers
7 Yannick Aguemon Vlag van Frankrijk Frankrijk 11-02-1992 Union Sint-Gillis (2016–2017)
8 Sam Hendriks Vlag van Nederland Nederland 25-01-1995 Go Ahead Eagles (2016–2018)
9 Esteban Casagolda Vlag van België België 05-01-1987 FCV Dender (2014–2016)
10 George Hirst Vlag van Engeland Engeland 15-02-1999 Sheffield Wednesday (2016–2018)
20 Simon Diedhiou Vlag van Senegal Senegal 10-07-1991 AA Gent (2017)
23 Jovan Kostovski Vlag van Macedonië Macedonië 19-04-1987 Vardar Skopje (2011–2013)
32 Daan Vekemans Vlag van België België 22-02-2000 Eigen Jeugd

Technische staf[bewerken]

Naam Nationaliteit Geboortedatum Bij OHL sinds Functie
Nigel Pearson Vlag van Engeland Engeland 21 augustus 1963 2017 Hoofdtrainer
Hans Vander Elst Vlag van België België 13 december 1972 2002 Assistent-trainer
Barry Boubacar Copa Vlag van Ivoorkust Ivoorkust 30 December 1979 2017 Keeperstrainer
Matthias De Baerdemaeker Vlag van België België 01 september 1986 2013 Revalidatietrainer

Lijst van (ex-)trainers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van trainers van Oud-Heverlee Leuven voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Periode Naam Geboortedatum Nationaliteit Vorige club
2002-2004 Jean-Pierre Vande Velde 10 september 1955 Vlag van België België Zwarte Duivels Oud-Heverlee
2004-2007 Guido Brepoels 7 juni 1961 Vlag van België België KS Kermt-Hasselt
2007-08/2008 Rudi Cossey 2 augustus 1961 Vlag van België België KSC Lokeren Oost-Vlaanderen (assistent)
09/2008-03/2009 Marc Wuyts 12 september 1967 Vlag van België België CS Visé
03/2009-2010 Jean-Pierre Vande Velde 10 september 1955 Vlag van België België KV Oostende
2010-01/2014 Ronny Van Geneugden 17 augustus 1968 Vlag van België België KRC Genk
01/2014-02/2014 Herman Vermeulen 10 november 1954 Vlag van België België OH Leuven (assistent)
02/2014-12/2014 Ivan Leko 7 februari 1978 Vlag van Kroatië Kroatië KSC Lokeren Oost-Vlaanderen (speler)
12/2014-11/2015 Jacky Mathijssen 20 juli 1963 Vlag van België België Fostiras FC
11/2015-01/2017 Emilio Ferrera 19 juni 1967 Vlag van België België FCV Dender EH
01/2017-09/2017 Dennis van Wijk 16 december 1962 Vlag van Nederland Nederland KFCO Beerschot Wilrijk
09/2017-heden Nigel Pearson 21 Augustus 1963 Vlag van Engeland Engeland Derby County

Bekende ex-spelers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van spelers van Oud-Heverlee Leuven voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Naam Geboortedatum Nationaliteit Periode Vorige profclub
Toni Brogno 19 juli 1973 Vlag van België België 2006-2008 Sporting Charleroi
Mark De Man 27 april 1983 Vlag van België België 01/2011-2011 Germinal Beerschot
Steve Dugardein 28 januari 1974 Vlag van België België 2008- 01/2009 Excelsior Moeskroen
Hamdi Harbaoui 5 januari 1985 Vlag van Tunesië Tunesië Vlag van België België 2010-2011 CS Visé
Thomas Matton 24 oktober 1985 Vlag van België België 2007-2008 Club Brugge KV
Denis Odoi 27 mei 1988 Vlag van België België Vlag van Ghana Ghana 2006-2009 opgeleid bij OH Leuven
Bjorn Ruytinx 18 augustus 1980 Vlag van België België 2004-2014 KS Kermt-Hasselt
Nils Schouterden 14 december 1988 Vlag van België België 2006-2009 opgeleid bij OH Leuven
Jeroen Simaeys 12 mei 1985 Vlag van België België 2002-2005
2016-
opgeleid bij OH Leuven
François Sterchele 14 maart 1982 Vlag van België België 2004-2005 RFC Union La Calamine
Karel Geraerts 15 januari 1982 Vlag van België België 2011-2014 Club Brugge KV
Logan Bailly 27 december 1985 Vlag van België België 2012-2015 Borussia Mönchengladbach
John Bostock 15 januari 1992 Vlag van Engeland Engeland 2014-2016 Royal Antwerp FC

Voorzitters[bewerken]

Externe link[bewerken]