Heverlee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heverlee
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Heverlee
Heverlee
Heverlee
Situering
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Leuven Leuven
Coördinaten 50° 52′ NB, 4° 41′ OL
Algemeen
Inwoners (31/12/2007) 21.721 (1006 /km²)
Detailkaart
Heverlee
Heverlee
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Heverlee is een deelgemeente van de stad Leuven (Vlaams-Brabant, België) en is aan de zuidkant van deze stad gelegen. Heverlee telde einde 2007 21.721 inwoners. Sint-Lambertus is de patroonheilige van deze plaats.

In respectievelijk het westen en het zuidwesten van Heverlee bevinden zich de gehuchten Terbank en Egenhoven.

Toponymie[bewerken]

Heverlee komt van hever, dat "geitenbok" betekent, en van lee of lo, dat "bosje" betekent. Heverlee is dus een bosje waar veel bokken lopen.

Bezienswaardigheden[bewerken]

In Heverlee vindt men de neoromaanse Sint-Lambertuskerk (1878-1880), het Kasteel van Arenberg en het Engelse kerkhof dat in 1944 werd aangelegd. Op natuurgebied vormt het Heverleebos een groene long bestaande uit loofbos, dat vroeger een geheel vormde met het Brusselse Zoniënwoud.

Cultuur[bewerken]

Evenementen[bewerken]

  • Zondag van juni na De Langste Dag in Leuven: Braderie en feestmarkt op de Naamsesteenweg vanaf huisnummer 99 tot huisnummer 239 en op het Marktplein.
  • Eerste weekend van juli: Heverleese hoevefeesten

Religie en levensbeschouwing[bewerken]

In Heverlee zijn 5 parochies actief, die samenwerken in federatieverband[1]. Ook vind je er diverse kloosters, zoals dat van de Missionarissen van het Onbevlekte Hart van Maria (ICM-zusters of Missiezusters van de Jacht), de abdij van 't Park van de Norbertijnen (gesticht in 1129), het H. Hartinstituut van de zusters annunciaten,[2] het klooster van de kanunnikessen van Sint-Augustinus, de Dochters van Liefde van Vincentius a Paulo, de Zusters van de H. Harten (picpussinen), de Zusters van Don Bosco, de Augustijnen, de Dominicanen, de Missionarissen van Steyl, de Priesters van het H. Hart en de Salesianen van Don Bosco. In de buurt van de Hertog Engelbertlaan ontwierp Jozef Ritzen het klooster met studiehuis van de Vlaamse jezuïeten (1958-1960).

Onderwijs[bewerken]

Secundair onderwijs[bewerken]

Hoger onderwijs en universiteit[bewerken]

De plaats herbergt een gedeelte van de universitaire onderwijsvoorzieningen van de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven). Het gaat meer bepaald over de Arenbergcampus, genoemd naar het Arenbergkasteel dat tevens deel uitmaakt van de campus. De faculteiten van de wetenschappen, bio-ingenieurswetenschappen, ingenieurswetenschappen en bewegings- en revalidatiewetenschappen zijn hier gevestigd. Op deze campus bevindt zich het IMEC, een interuniversitair onderzoekscentrum.

Daarnaast biedt ook de Katholieke Hogeschool Leuven (KHLeuven) een deel van zijn opleidingen aan in Heverlee, waaronder de lerarenopleiding, economisch hoger onderwijs en het departement Sociaal werk.

Voorts is er de Evangelische Theologische Faculteit Leuven (ETF) gevestigd, die een evangelische theologie-opleiding aanbiedt.

Wapen van de voormalige gemeente[bewerken]

Voor de fusie in 1976 had Heverlee een eigen wapen, dat als volgt geblazoeneerd wordt: "in goud een schuinkruis van keel".

Bekende inwoners[bewerken]

Geboren in Heverlee[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]