Missionarissen van Steyl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Borstbeeld van Arnold Janssen in Steyl

De congregatie van de Missionarissen van Steyl ofwel het Gezelschap van het Goddelijke Woord (Societas Verbi Divini) werd in 1875 opgericht door Arnold Janssen, een katholiek priester uit het Duitse Goch, vlak bij de Nederlandse grens. De congregatie werkt aan de missie, wat onder meer de verbreiding van het geloof in de koloniën inhield. In 1889 volgde de oprichting van de congregatie van de Dienaressen van de Heilige Geest, eerst als de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest en in 1896 ook als slotzusters, de Dienaressen van de Heilige Geest van de eeuwigdurende aanbidding.

Omdat de stichting van een Missiehuis in de jaren zeventig van de negentiende eeuw door de Kulturkampf in het Duitse gebied door de overheid onmogelijk werd gemaakt, stichtte Janssen op 8 september 1875 in Steyl bij Venlo deze congregatie. Al in 1879 volgde de uitzending van de eerste missionarissen, en wel naar China. Ongeveer een kwart van alle congregatieleden woont tegenwoordig in Indonesië.

De orde heeft in Nederland haar voornaamste missiehuis in Steyl, het Missiehuis St. Michaël. Een tweede missiehuis stond van 1911 tot 1944 in Uden, doch dit missiehuis werd in 1954 herbouwd in Deurne. Er waren voor de oorlog nog drie andere vestigingen in Nederland en twee in België.

In 2003 werd de oprichter, Arnold Janssen, door Paus Johannes Paulus II heilig verklaard.

Bekende missionarissen van Steyl[bewerken]

Externe links[bewerken]