Zuiderhout (Teteringen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuiderhout
Zuiderhout
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Teteringen
Religie Christendom
Stroming Rooms-Katholieke Kerk
Kloosterorde Societas Verbi Divini
Gebouwd in 1916
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  519113
Portaal  Portaalicoon   Religie

Zuiderhout is de naam van een zorgcentrum in Teteringen. Het is gevestigd op het terrein van het voormalige 'Missiehuis Sint Franciscus Xaverius'. Er werden oorspronkelijk missionarissen van de congregatie Missionarissen van Steyl opgeleid. Architect Van Halteren verbouwde het in 1967 tot kloosterbejaardenoord voor teruggekeerde missionarissen. Hoofdgebouw en bijbehorend kerkhof zijn rijksmonumenten.

Zorg[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel het huidige zorgcentrum ook gericht is op de zorg voor leken neemt de zorg voor oudere geestelijken nog een belangrijke plaats in. Een groot aantal congregaties zijn in dit centrum vertegenwoordigd:

Op het complex zijn zorgappartementen, een zorghotel en een verpleegafdeling voor psycho-geriatrische zorg. Zuiderhout neemt deel aan Zorgzaam Thuis Breda, een samenwerkingsverband tussen verpleeg- en verzorgingstehuizen in Breda.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de opening van het nieuwe gebouw werden de eerste tien studenten van het missiehuis op 4 september 1915 gehuisvest in het herenhuis Het Hooghuis (het latere Restaurant Withof) aan de Hoolstraat in Teteringen. Het nieuwe missiehuis is gebouwd in de periode 1916/1917. In 1925/1926 werd het gebouw verder uitgebreid zodat er een U-vormig gebouw ontstond. Uit dezelfde tijd stamt het klokkentorentje op het dak en de neo-romaanse kapel. Rondom het complex lag een grote tuin. Een lindelaan (voorzijde) en beukenlaan (achterzijde) bieden geven toegang tot het gebouw en de daarachter liggende grote tuin met kerkhof en Heilig Hartbeeld.

Doel van het gebouw was het opleiden van missionarissen. Op 23 oktober 1933 wordt een eigen missiemuseum geopend. De paters doen hiervoor inspiratie op bij het volkenkundig museum van de KMA in Breda. Vanuit het missiehuis in Teteringen werden diverse andere huizen van de congregatie in Nederland gesticht, zoals het Lambertus Missiehuis in Helvoirt (1921), het kleinseminarie op het landgoed De Eikenhorst in Soesterberg (1924) en het missiehuis in Kalmthout (1932). Op 1 juli 1929 werd de vijver gegraven waarin paters 's zomers konden zwemmen en 's winters konden schaatsen.

Tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog duiken diverse buitenlandse, waaronder Poolse, Engelse en Amerikaanse paters van de congregatie onder in Teteringen. Op 13 september 1943 wordt het missiehuis gevorderd door de Duitsers. Een groot deel van de paters verhuist gedurende een periode van twee jaar naar het huis van de congregatie in Venlo. Achtergebleven paters boden heimelijk onderdak aan verschillende geallieerde piloten waarbij zij werden geholpen door het Oosterhoutse verzet. Op 26 oktober 1944 wordt het missiehuis door de Duitsers kortdurend in gebruik genomen als veldhospitaal (Lazaret). 30 oktober volgt de bevrijding door de Polen. In april 1945 brengt prinses Juliana een bezoek om te zwemmen in de vijver van het missiehuis (zij verbleef in deze periode samen met haar ouders in huize Anneville in Ulvenhout).

In 1962 wordt het zwembad aangelegd, waarbij een deel van de zwemvijver verdween.

Omdat het missiehuis behouden bleef tijdens de oorlog bouwden de paters een Lourdesgrot. Deze grot werd daarna gebruikt om te bidden voor een uitzending of reis. In 2009 werd de grot vervangen door een mariakapel.

Na de Tweede Wereldoorlog nam de behoefte aan missionarissen af waarmee de oorspronkelijke functie van het gebouw verviel. Na verbouwing werd het gebouw in gebruik genomen als bejaardencentrum voor paters die terugkeerden uit missiegebieden. De naam werd gewijzigd in 'Zuiderhout'. Om aanbod van nieuwe bewoners te garanderen werden nieuwe congregaties toegelaten. Hiervoor werden in de loop van de jaren afzonderlijke paviljoens gebouwd.

Woonachtig geweest op Zuiderhout[bewerken | brontekst bewerken]

  • bisschop Muskens verhuisde op 2 februari 2008 naar Zuiderhout om bij de benedictijnen te leven als 'regulier oblaat'. Later trok hij in bij de Missionarissen van Scheut die als een afzonderlijke gemeenschap in het zorgcentrum wonen. In april 2013 overleed hij daar aan een hartstilstand.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]