Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria
Picpus
Congregatio Sacrorum Cordium (ss.cc.)
Basisgegevens
Gesticht 24 december 1800 te Poitiers
Stichter Pierre Coudrin
Henriette Aymer de Chevalerie
Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria of Congregatio Sacrorum Cordium (ss.cc.) is een in Poitiers opgerichte congregatie die in sommige landen (zoals België en Frankrijk) bekend staat onder de naam Picpus (naar de rue de Picpus in Parijs, waar de congregatie kort na haar stichting in 1800 haar moederhuis vestigde). Ze wordt soms, en uiteraard verkeerdelijk, verward met de Priesters van het Heilig Hart van Jezus (Congregatio Sacerdotum a Corde Iesu, S.C.I., ook wel gekend als Dehonianen) en de Missionarissen van het Heilig Hart of Missionarii Sacratissimi Cordis Iesu (M.S.C.).

De congregatie is gevestigd in 35 landen en telt ongeveer 2000 leden. In België heeft ze vestigingen in Leuven en Charleroi, en in Nederland is ze vertegenwoordigd in 's-Hertogenbosch. Van 1915 tot 2007 was ze daar ook nog gevestigd in het klooster Nieuwe IJpelaar te Bavel.

Van 1903 tot 1952 waren Zusters van de Heilige Harten gevestigd te Meerssen, en wel nadat ze verdreven waren uit Frankrijk ten gevolge van de seculariseringspolitiek aldaar.[bron?]

Twee van haar bekendste leden zijn de in 2009 heilig verklaarde Pater Damiaan (1840-1889), die als apostel van de melaatsen op het eiland Molokai leefde, en de zalig verklaarde pater Eustachius van Lieshout (1890-1943), die in Brazilië werkte.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Medeoprichter Pierre Coudrin afgebeeld in een glas-in-loodraam in de Cathédrale de Notre Dame de la Paix in Honolulu